Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Αντιδράσεις πρώην υπουργών για το άνοιγμα λογαριασμών

Με δηλώσεις τους οι κ.κ. Χρήστος Βερελής (αριστερά) και Γιώργος Βουλγαράκης αφήνουν αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες και προσπάθειες συγκάλυψης ονομάτων.

Αντιδράσεις σε υψηλούς τόνους πυροδότησε η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens να ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Με δηλώσεις τους οι κ.κ. Χρ. Βερελής, Γ. Βουλγαράκης, Γ. Παπαντωνίου και Χρ. Μαρκογιαννάκης, αφήνουν αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες και προσπάθειες συγκάλυψης ονομάτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βερελής τονίζει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να ανοίξει τους λογαριασμούς του, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά του είναι ανοικτό βιβλίο, ενώ «άλλα βιβλία φαίνεται να μένουν κλειστά».

Αποδίδει την «επιλογή ισορροπίας των πέντε συν πέντε πρώην υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» σε πολιτική σκοπιμότητα, γεγονός που – όπως σημειώνει – αποδεικνύεται από το ότι «η λίστα διοχετεύθηκε ως "πρώτη δόση έναντι" και προς χρήση των Σαββατοκυριακάτικων εφημερίδων». Χαρακτηρίζει μάλιστα τη διαχείριση που έγινε στην υπόθεση «πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά διερευνητέα».

Εκφράζει επίσης την απορία του γιατί η «ομόφωνη απόφαση της επιτροπής για έλεγχο σε βάθος εικοσαετίας "άλλαξε κατά μαγικό τρόπο όπως κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή περιορίζεται στην περίοδο μετά το 1997».

«Περιλαμβάνονται κάποιοι και δεν περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι που μόνη διαφορά έχουν το σημερινό πολιτικό τους ρόλο, ενώ δεν περιλαμβάνονται καν όσοι είχαν ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων», τονίζει.

Ο κ. Βερελής διαμαρτύρεται ότι περιλαμβάνεται στη λίστα και ο ίδιος, όταν ακόμη δεν έχει κληθεί στην επιτροπή, παρ' ότι το ζητεί εδώ και μήνες και προσθέτει ότι παρά το ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει καμία ανάθεση, επιλέγεται «και μάλιστα από τον υπεύθυνο κατάρτισης της λίστας, με τον οποίο είναι επί χρόνια συνυποψήφιος», υπονοώντας τον Ανδρέα Μακρυπίδη.

Γ. Βουλγαράκης: Επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης κάνει λόγο για «επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών ορισμένων εκ των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων». Υπογραμμίζει παράλληλα ότι αν η πληροφορία είναι αληθής, τότε, «εγείρονται ερωτήματα όχι τόσο για τα ονόματα που ζητείται να ελεγχθούν, αλλά κυρίως γι' αυτά που δεν ζητείται ο έλεγχος».

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ τονίζει πάντως οι λογαριασμοί του ιδίου και της οικογένειάς του «έχουν με δική του αίτηση και συγκατάθεση προ πολλού ανοιχθεί και ελεγχθεί από τους ελεγκτές της Τραπέζης Ελλάδος και ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας».

Γ. Παπαντωνίου: Δεν θα επιτρέψω να διασυρθεί το όνομά μου

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επιχειρούμενη, όπως λέει, μεθόδευση υλοποίησης της απόφασης για άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens

Σύμφωνα με τον πρώην, η επιλογή ορισμένων μόνο από τους πρώην υπουργούς και η συνειδητή παράλειψη άλλων εξυπηρετεί σκοπιμότητες ξένες προς την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης.

«Οταν δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως στοιχείο, τα κριτήρια για το άνοιγμα των λογαριασμών πρέπει να είναι θεσμικά αδιάβλητα και απρόσωπα. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διασύρει το όνομά μου και θα χρησιμοποιήσω κάθε νόμιμο μέσον για να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ηθικής και δεοντολογίας», τονίζει.

Σημειώνει, τέλος, πως οι τραπεζικοί του λογαριασμοί αναφέρονται στο «πόθεν έσχες» και είναι προσβάσιμοι με δική του συγκατάθεση για εξέταση από κάθε αρμόδια αρχή.

Στη διάθεση της εξεταστικής o Γ. Αλογοσκούφης

Στη διάθεση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens για διευκρινίσεις ή στοιχεία που αφορούν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς βρίσκεται, όπως δηλώνει, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι «ουδεμία αρμοδιότητα είχε ή άσκησε για τα ζητήματα που διερευνά η εξεταστική επιτροπή και ουδέποτε είχε υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση με τη Siemens».

Χρ. Μαρκογιαννάκης: Δεν θα έβλαπτε λίγος σεβασμός

Απόπειρα εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και όχι αποκάλυψης της αλήθειας «βλέπει» πίσω από την επιλογή συγκεκριμένων ονομάτων, ένας ακόμη πρώην υφυπουργός της ΝΔ που περιλαμβάνεται στις λίστες της Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνει ότι καταθέτοντας στην Εξεταστική, την είχε εξουσιοδοτήσει για τον έλεγχο του πόθεν έσχες και το άνοιγμα των λογαριασμών του. «Λίγος σεβασμός και σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε», συμπληρώνει.

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010 13:50
Τελευταία Ενημέρωση : 18/06/2010 21:35

Δεν υπάρχουν σχόλια: