-->

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Προς ψήφιση τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Προς ψήφιση τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Δείτε το σχετικό νομοσχέδιο & τα παραρτήματά του

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη, από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το πακέτο των σκληρών οικονομικών μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει η χώρα μας τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συζήτηση στην Ολομέλεια αρχίζει στις 9:30 το πρωί και θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η ψηφοφορία -ίσως γίνει ονομαστική- αναμένεται να ολοκληρώθει νωρίς το απόγευμα, ενώ για λόγους συνταγματικής τάξης οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αύριο, Παρασκευή.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV


Εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την εξαίρεση από την πλήρη περικοπή των δώρων για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων κάτω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, το επίδομα των συνολικά 800 ευρώ (400 ως δώρο Χριστουγέννων, 200 ως δώρο Πάσχα και 200 ως επίδομα αδείας) θα χορηγείται πέραν όσων λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας και σε όσους λαμβάνουν σύνταξη βαρέων και ανθυγιεινών εργασιών, οικοδομικών εργασιών, χηρείας εκ μεταφοράς σύνταξης θανόντος συζύγου, όσοι λαμβάνουν πολεμικές συντάξεις, οι συνταξιούχοι λόγω ανικανότητας και οι συνταξιούχοι λόγω αποστρατείας.

Από την περικοπή εξαιρούνται, επίσης, όσοι δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή αν σπουδάζουν το 24ο έτος της ηλικίας τους.

Νέες αιφνιδιαστικές περικοπές
Ωστόσο, στο σχετικό άρθρο προβλέπεται ότι «αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεις από το Δημόσιο ή από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης» τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη.

Παράλληλα, «αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα».

Κόβονται επίσης η 13η και η 14η σύνταξη σε όσους δικαιούχους και βοηθηματούχους καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 του Ν. 2084/1992 (Α΄ 165), 6 παρ. 9 του Ν. 2227/1994 (Α΄ 129) και 8 παρ. 14 του Ν. 2592/1998 (Α΄ 57).

Όπως εξήγησε στο «Βήμα» το υπουργείο Οικονομικών, η παραπάνω ρύθμιση αφορά τις άγαμες θυγατέρες που έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ από άλλες πηγές και τους συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν διοριστεί σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Περικοπές στα δώρα και στα επιδόματα θα υποστούν και οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις μαζί με τα 800 ευρώ των νέων επιδομάτων υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση υπερβαίνουν τις 2.500 ευρώ μηνιαίως. Τα επιδόματα θα δίδονται στην κατηγορία αυτή των συνταξιούχων ως τη συμπλήρωση των 2.500 ευρώ μηνιαίως και θα περικόπτεται το υπόλοιπο ποσό.

Ευνοούνται οι στρατιωτικοί
Με ειδική ρύθμιση όσοι στρατιωτικοί κάτω των 60 ετών αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας τους δεν θα χάσουν τη 13η και 14η σύνταξη.

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται πως όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι στρατιωτικοί που έχουν θεμελιώσει ή πρόκειται να θεμελιώσουν ώς το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία. Τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Τέλος, παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας με κοινή απόφαση να αναπροσαρμόσουν τα επιδόματα κινδύνου λόγω της μείωσης που επέρχεται με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μεταξύ άλλων και το πτητικό επίδομα, για το οποίο σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ιπταμένων και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλου έπειτα από τη «λευκή απεργία» των πρώτων.


6/5/2010
Πηγή: www.in.gr
http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=71168

Δεν υπάρχουν σχόλια: