Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Διευκρινίσεις για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης

Να δώσει οριστικό τέλος στην άκρως επιζήμια για τη χώρα, όπως απεδείχθη, συζήτηση που έχει προκληθεί το τελευταίο δεκαήμερο σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή μη του περιβόητου σχεδίου των Βρυξελλών, επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός. Από την εισαγωγική του παρέμβαση στο Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτήρισε την επίμαχη συμφωνία ως «δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα», αποφεύγοντας, ωστόσο, οποιαδήποτε αναφορά για το αν θα είναι επωφελής για τη χώρα τυχόν εξαναγκασμός της στη χρήση της συμφωνίας.

«Αυτή η συμφωνία είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας, αλλά και για την Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου (σ.σ. δεν χρησιμοποίησε τη φράση «εθνική επιτυχία»). Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι προ εβδομάδος ακόμη και ο ίδιος αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά της συμφωνίας, τασσόμενος υπέρ της ανάγκης τροποποίησής της, διευκρίνισε ότι η σχετική αναφορά του αφορούσε μια «μελλοντική συζήτηση» με τους εταίρους μας για μια «πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων».

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι σκοπίμως ο πρωθυπουργός απέφυγε κάθε αναφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ, γνωρίζοντας ότι αυτή είναι πρωτίστως που έχει προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις σχετικώς με το αν η ενεργοποίηση της συμφωνίας αποτελεί πράγματι μια εναλλακτική επιλογή της χώρας έναντι των υψηλών επιτοκίων που επιβάλλουν οι διεθνείς αγορές. Το γεγονός, δε, πως σε όλη την ομιλία του ο πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ουκ ολίγες φορές την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου προκειμένου να ανακτήσει η χώρα τη διεθνή της αξιοπιστία, ερμηνεύθηκε ως επιβεβαιωτικής της πρόθεσής του να μην κάνει η χώρα χρήση της συμφωνίας των Βρυξελλών, παρά μόνον αν οδηγηθεί σε πλήρες δανειακό αδιέξοδο, δηλαδή στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Χρειάζεται, όπως είπε, «συντεταγμένη και γρήγορη, όσο γίνεται πιο γρήγορη, προώθηση των μεγάλων αλλαγών, παρότι κάνουμε στο λιγότερο δυνατό χρόνο αλλαγές που σε σχέση με άλλες εποχές γίνονται με ταχύτητα φωτός», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε τους υπουργούς να τηρήσουν απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, περιορίζοντας τις πάσης φύσεως κρατικές σπατάλες, αλλά και να συμβάλουν από τις θέσεις τους στην αναγκαία αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Και στο πλαίσιο αυτό τούς ζήτησε «να χαρτογραφήσουν άμεσα τα αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ανά περιφέρεια, ανά κλάδο, ανά γειτονιά».

Του Κωνσταντινου Zουλα

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_08/04/2010_396746

Δεν υπάρχουν σχόλια: