Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Η κυρία Μέρκελ πνίγει την ευρωζώνη


Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...


ΜΕΡΑ ΜΠΑΙΝΕΙ μέρα βγαίνει και οι αγορές βρίσκουν αφορμές να αμφισβητήσουν τη δυνατότητα της ευρωζώνης να λύσει τα του οίκου της. Το βασικό πρόβλημα, λένε οι αναλυτές, είναι ότι δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη οι ασαφείς και αβέβαιες δεσμεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για τη σύσταση ενός ετοιμοπόλεμου μηχανισμού διάσωσης αλλά και το γεγονός πως η «ηγέτιδα» δύναμη της ευρωζώνης, η Γερμανία, δεν έχει επιδείξει ξεκάθαρη στάση υπέρ της Ευρώπης.Τη δυσπιστία των αγορών έναντι της δυνατότητας για επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τη βιασύνη τους να κρίνουν στην πράξη τη λειτουργικότητα του μηχανισμού κατανοεί κανείς καλά αν σκεφθεί τις προϋποθέσεις ενεργοποίησής του (αδυναμία δανεισμού της ενδιαφερόμενης χώρας από την αγορά, ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών της ευρωζώνης), καθώς και τις αντιδράσεις που ανέκυψαν μόλις το ενδεχόμενο προσφυγής έγινε άμεσα ορατό. Τέσσερις χώρες έσπευσαν να δηλώσουν πως η ελληνική αίτηση πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλιά τους, ενώ η ηγέτιδα χώρα-χορηγός (η Γερμανία) θόλωσε για άλλη μία φορά τα νερά με αντιφατικές ή αρνητικές δηλώσεις κυβερνητικών και μη παραγόντων.

Χαρακτηριστικά, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Σόιμπλε δήλωσε πως η Γερμανία δεν θα προσφέρει δάνειο αλλά εγγυήσεις για δάνειο προς την Ελλάδα, οι οποίες όμως δεν θα χρειαστούν γιατί η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη βοήθειας. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Κριστόφ Στίγκμανς, τόνισε πως η βοήθεια δεν είναι αυτόματη και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν ένα κράτος έχει αντιρρήσεις, επισημαίνοντας πως «το γεγονός πως υπάρχει πυροσβεστήρας δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την πιθανότητα της φωτιάς». Ο φιλελεύθερος δημοκράτης και ειδικός στα χρηματοοικονομικά στο συνασπισμό της κυρίας Μέρκελ, Φρανκ Σάφλερ, δήλωσε πως η συμφωνία διάσωσης αποτελεί «ξεκάθαρα μία επιδότηση» και παραβιάζει την ευρωπαϊκή συμφωνία κορυφής του Μαρτίου. «Βρισκόμαστε πάνω σε ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου νομιμότητας», είπε υπαινισσόμενος νομικές προσφυγές. Στο μεταξύ, πανεπιστημιακοί καθηγητές και δικηγόροι ετοιμάζουν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Εκεχαρντ Βένγκερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» πως η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι «άλλο ένα βήμα σε κατωφερή δρόμο. Ολοι οι ορθολογικοί κανόνες πετιούνται έξω από το παράθυρο. Εχουμε ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Βραχυχρόνια αυτό μπορεί να ηρεμήσει τα πράγματα, όμως σε 10 χρόνια από σήμερα η ευρωζώνη δεν θα υφίσταται πλέον με τη σημερινή της μορφή».

Με τις γερμανικές αντιρρήσεις οικονομικών, πολιτικών και ακαδημαϊκών παραγόντων σε πλήρη έξαρση, τα γερμανικά ερευνητικά ιδρύματα δεν αποτελούν εξαίρεση: στην ανοιξιάτικη ετήσια έκθεσή τους αναφέρουν πως η Γερμανία δεν πρέπει να κάνει απολύτως τίποτα μπροστά στην άνοδο των παγκοσμίων ανισορροπιών -για τις οποίες προειδοποιεί εξάλλου και η ΕΚΤ- ή ακόμη και των εσωτερικών ανισορροπιών της ευρωζώνης.

Κατά την άποψή τους, οι ελλειμματικές χώρες οφείλουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μειώνοντας τους μισθούς και τις τιμές τους (βλ. ανάλογες παραινέσεις Ρεν και Τρισέ). Επιπλέον, αναφέρουν πως ο στόχος για το σύνολο της ευρωζώνης είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, δηλαδή να πετύχει εξαγωγικά πλεονάσματα έναντι όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ξεχνάνε, πως τα 2/3 των γερμανικών εξαγωγών γίνονται εντός ευρωζώνης και πως αυτή η «λύση» δεν δίνει καμία διέξοδο στις παγκόσμιες ανισορροπίες, τις οποίες αντιθέτως παροξύνει.

Φημολογία

Μέσα στο κλίμα αυτό δεν είναι τυχαίο που το ενδιαφέρον των αγορών άρχισε να στρέφεται και στην Πορτογαλία, με τα σπρεντ να αυξάνουν επίσης και τις φημολογίες του τύπου να εμφανίζουν τη χώρα σαν τον δεύτερο μεγάλο κρίκο στην αλυσίδα της διεθνούς δημοσιονομικής κρίσης μετά την Ελλάδα. Οι συνθήκες της κρίσης επιδεινώνονται από την απουσία ευρωπαϊκής ηγεσίας, πολιτικής βούλησης να προβληθεί ενιαίο μέτωπο και της αδυναμίας να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με την οικονομικά συντηρητική και εθνικιστική αναδίπλωση της Γερμανίας το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση των φυγόκεντρων και αποσταθεροποιητικών τάσεων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ενώ υποσκάπτεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεκαετιών.

Ασφαλώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας οφείλεται στην κακοδιοίκηση και την εγχώρια σπατάλη τόσων ετών, όπως επίσης η όψιμη επιδείνωση οφείλεται στους ίδιους τους πιστωτές της χώρας που κερδοσκόπησαν ασύστολα, εκμεταλλευόμενοι το ευρωπαϊκό κενό πολιτικής και θεσμικής εποπτείας της αγοράς. Ομως, το κλειδί τώρα πια για το ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της ηγέτιδας ευρωπαϊκής δύναμης.

Πηγή:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=152549

Δεν υπάρχουν σχόλια: