Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

ΤΡΙΣΕ, ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Δ.Ν.Τ.

Τρισέ: «Η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι μια εφαρμόσιμη λύση»

Σε μία προσπάθειά του να ηρεμήσει τις αγορές, που και χθες έβαλλαν κατά των ελληνικών ομολόγων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε χθες ότι «δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας». Ωστόσο, ο ίδιος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας παρέπεμψε στις αποφάσεις της κυβέρνησης, αποφεύγοντας ουσιαστικά να απαντήσει.

Επίσης, αν και επανέλαβε ότι προτιμά την επίλυση των προβλημάτων εντός της Ευρωζώνης, εμφανίστηκε δεκτικός και στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Αυτό που δεν θα τον «ικανοποιούσε» θα ήταν, όπως ανέφερε, να βοηθήσει την Ελλάδα «μόνον» το ΔΝΤ, αφού όμως πρώτα είχε δηλώσει ότι η ανάμειξη του Ταμείου είναι μία «εφαρμόσιμη λύση».

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δέχτηκαν με ικανοποίηση τις δηλώσεις του κ. Τρισέ, καθώς εκτός της παραπάνω στήριξης ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διευκολύνει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Μάλιστα, τα spreads υποχώρησαν ελαφρώς μετά τις δηλώσεις του, από τα υψηλά ημέρας που ήταν προηγουμένως.

Για τον μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας και συγκεκριμένα για το ύψος των επιτοκίων με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα, στην περίπτωση που κάνει χρήση της βοήθειας, ο κ. Τρισέ αρκέστηκε να αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα είναι «εξωτερικός παρατηρητής» αυτής της διαδικασίας.

Με τον τρόπο αυτόν απέφυγε να εμπλακεί στην πολιτική κόντρα που υπάρχει μεταξύ των χωρών που θέλουν το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο από τις συνθήκες της αγοράς και της Γερμανίας που επιθυμεί να είναι στο ύψος των επιτοκίων που υπάρχουν στην αγορά.

Για το ΔΝΤ ο κ. Τρισέ δήλωσε πως «ποτέ δεν είπαμε ότι το ΔΝΤ δεν διαθέτει πολύ καλή τεχνογνωσία. Δεν τίθεται θέμα άρνησης του ΔΝΤ, αλλά η θέση της ΕΚΤ ήταν, ανέκαθεν, να λέει ότι επιθυμούμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα. Ωστόσο, επισήμανε ότι «θα παραμείνουμε, βεβαίως, σε επαγρύπνηση».

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_09/04/2010_396874

Πιο κοντά τώρα η διάσωση από ΔΝΤ, Ε.Ε.
Nέο υψηλό ιστορικό ρεκόρ 12 ετών έσπασε το spread στις 453 μονάδες

Του Σωτηρη Nικα

Τoν «δρόμο» για τη χρήση του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής βοήθειας έδειξαν χθες οι αγορές στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να ασκεί έντονες πιέσεις προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του μηχανισμού όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται, έτσι ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, χθες στην προπαρασκευαστική επιτροπή του ερχόμενου Εcofi(που θα γίνει στα τέλη της άλλης εβδομάδας) συζητήθηκε το ζήτημα της εξειδίκευσης του μηχανισμού και στο επίκεντρο βρέθηκε κυρίως το ζήτημα του επιτοκίου με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα από την Ε.Ε.

Το χειρότερο σενάριο θέλει την Ελλάδα να δανείζεται με «καπέλο» το πολύ 3% σε σχέση με τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού. Ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το ισχύει αυτή τη στιγμή. Το καλύτερο σενάριο, θέλει την Ελλάδα να δανείζεται με τα χαμηλά επιτόκια που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Χθες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου έσπασαν νέο υψηλό ιστορικό ρεκόρ 12 ετών. Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έφτασε έως και τις 453 μονάδες βάσης, από 412 μονάδες την Τετάρτη, ενώ το Χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3,11%.

Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές υποστήριξαν ότι για να σταματήσει η κατάσταση αυτή, θα πρέπει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει την ευρωπαϊκή στήριξη που θα παρασχεθεί σε συνδυασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ακόμα και οι αντιστάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην εμπλοκή του ΔΝΤ, φαίνεται πως κάμπτονται όσο περνάει ο καιρός, αφού δήλωσε χθες ότι η ανάμειξη του Ταμείου είναι μια «εφαρμόσιμη λύση».

Από την πλευρά της η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου της, ουσιαστικά «νίπτει τας χείρας» της, καθώς δήλωσε πως δεν είναι δουλειά της Ε.Ε. «να σχολιάζει κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές», συμπληρώνοντας ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας θα πρέπει να υπάρξει επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, κ. Κ. Πράις, μετά τη νέα εκτόξευση των spreads χθες (στα 2ετή ομόλογα έφτασε ακόμα και στις 720 μονάδες από 561 μονάδες προχθές), δήλωσε ότι έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ωστόσο, ο αναλυτής της Standard&Poor's (S&P), κ. Μ. Μρσνικ, απείλησε ότι εφόσον διατηρηθεί στα υψηλά αυτά επίπεδα το κόστος δανεισμού και εντοπιστούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τότε ο οίκος θα υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε ότι «η χώρα συνεχίζει και θα συνεχίσει να δανείζεται κανονικά», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «έχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο, και ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και εντός των στόχων που έχουν τεθεί». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40% στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος και ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ από 7,1 δισ. ευρώ.

«Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να πάει δημόσια στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να ζητήσει τα κεφάλαια και τη στήριξη. Δεν νομίζω ότι πρέπει να καθυστερήσει για πολύ», ανέφερε ο κ. Πράις, μιλώντας στο Reuters. Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησε ότι τα spreads αυξάνονται «επειδή είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη σαφήνειας και σύγχυση για το τι σκοπεύουν να κάνουν, πότε σκοπεύουν να το κάνουν και τι κεφάλαια θα αφορά αυτό».

Τον ίδιο προβληματισμό αποτυπώνει σε εσωτερικό της έγγραφο και η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Οπως δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, η Bundesbank θεωρεί ότι «αυτή η συμφωνία της Ε.Ε., στην οποία κατέληξαν χωρίς να συμβουλευτούν τις κεντρικές τράπεζες -απ' όσο γνωρίζουμε- εμπεριέχει κινδύνους για τη σταθερότητα που δεν πρέπει να υποτιμηθούν».

Για τον λόγο αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών ασκούν πιέσεις, με στόχο στο ερχόμενο Eurogroup να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πώς και με το ποσό που θα μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα, αλλά και το κόστος με το οποίο θα δανειστεί εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Μάλιστα, στο υπουργείο θεωρούν ότι η εκτόξευση των spreads τις τελευταίες μέρες οφείλεται στο ότι οι αγορές «τεστάρουν το κατά πόσο μπορεί να αντέξει το σύστημα από μόνο του», ενώ οι ίδιοι παράγοντες συμπληρώνουν ότι «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πίστευαν πως θα ξεμπέρδευαν με μία απόφαση, αλλά οι αγορές έχουν άλλους κανόνες».

Αναφορικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο κ. Πράις υποστήριξε πως για τα δεδομένα της Ευρωζώνης είναι υψηλός. Ο κ. Μρσνικ της S&P όμως, επισήμανε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει πολύ χαμηλός.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100037_09/04/2010_396875

Δεν υπάρχουν σχόλια: