Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : Η χώρα προς το παρόν δεν χρειάζεται το μηχανισμό στήριξης

Η χώρα προς το παρόν δεν χρειάζεται το μηχανισμό στήριξης, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Η Ελλάδα - προς το παρόν - δεν χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, συμπληρώνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

«Ακούμε για άνοδο των spread, δεν χρειάστηκε όμως ευτυχώς να χρησιμοποιήσουμε δανεισμό αυτές τις μέρες» τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα καταφύγει στο «δίχτυ ασφαλείας» της ΕΕ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτό θα γίνει «μόνο εάν χρειαστεί» για να προσθέσει ότι «πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί».

«Εμείς προς το παρόν, δεν χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, πορευόμαστε, όπως προγραμματίζουμε, από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ και όσων αποφάσισαν πολύ θετικά για εμάς την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού, να προσδιορίσουν και τους όρους ενεργοποίησης».

Για το αν η κυβέρνηση ζητάει να ξεκαθαρίσουν οι όροι του μηχανισμού στήριξης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι και μόνο που υπάρχει, ευνοεί τη χώρα, λειτουργεί και θα λειτουργήσει θετικά.

«Δεν χρειαζόμαστε ούτε ενεργοποίηση ούτε συγκεκριμενοποίηση, αυτή τη στιγμή, κανενός μηχανισμού».

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει βάλει όριο στο ύψος των spreads, πέρα από το οποίο θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εάν βάλουμε 'κατώφλι' θα είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει «φήμες» που φέρουν τον Γ.Αρσένη να εμπλέκεται με τη διαρροή προς τη γερμανική ιστοσελίδα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «όποιος διακινεί τέτοιου είδους πληροφορίες εξυπηρετεί με τον τρόπο του τα χειρότερα συμφέροντα για όλους μας».

Πρόσθεσε δε ότι ειδικά ο κ. Αρσένης είναι μια προσωπικότητα που έχει προσφέρει στον τόπο, έναν άνθρωπος δημοκρατικός που για πολλά χρόνια είχε στα χέρια του το τιμόνι της οικονομίας και η προσφορά του είναι αναγνωρίσιμη σε όλα τα επίπεδα.

«Το να στοχοποιούμε έναν άνθρωπο, που δεν έχει καμία σχέση με τις φήμες οι οποίες υποτίθεται δικαιολογούν όλες αυτές τις ιστορίες τον τελευταίο καιρό, το θεωρούμε απαράδεκτο από κάθε άποψη» επισήμανε.

Ως προς το εάν η κυβέρνηση θα κινηθεί απέναντι στην πηγή που τροφοδότησε αυτή τη φήμη, ο κ. Παεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει και κάνει και υφίσταται τις συνέπειες των δημοσιευμάτων που δίνει προς τα έξω.

Ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται ότι υπήρξε διαρροή από κυβερνητικό αξιωματούχο, διότι δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση στην κυβέρνηση, για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μηχανισμού.

«Θα μου επιτρέψετε να μην απαντάω σε ερωτήσεις που προβλέπουν δανειακές ανάγκες της χώρας, για συγκεκριμένους λόγους» είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα επιμείνει για έκδοση ομολόγων σε δολάρια.

Αναστάτωση από δήλωση Καρατζαφέρη
Στο μεταξύ, συζητήσεις προκάλεσε απάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ σε ερώτηση αν γνωρίζει ποιος έκανε την ανώνυμη «δήλωση» σε γερμανική ιστοσελίδα που προκάλεσε άνδο των spread. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης απάντησε ότι «πρέπει να είναι υπουργός ή σύζυγος υπουργού».

Ο κ. Καρατζαφέρης επανήλθε στο θέμα, ερωτηθείς εάν μιλά για τον κ. Αρσένη και απάντησε πως ο κ. Αρσένης δεν είναι ο μόνος σύζυγος υπουργού.

«Η ακριβής μου τοποθέτηση χθες ήταν ότι πρόκειται για υπουργό ή σύζυγο υπουργού. Δεν νομίζω ότι ο μόνος σύζυγος είναι ο κ. Αρσένης. Έχω την αίσθηση ότι η δουλειά μου δεν είναι να «βγάλω» προς τα έξω κάτι που είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού να το κάνει. Πιστεύω όμως -και επαναλαμβάνω- ότι ο πρωθυπουργός ηγείται δυο κυβερνήσεων, δυο αντιμαχομένων κυβερνήσεων. Πρέπει να ξεκαθαρίσει. Έχουμε το παλιό ΠΑΣΟΚ και το μοντέρνο ΠΑΣΟΚ, το νέο. Υπάρχουν κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ σήμερα που διεκδικούν να παίξουν ρόλο Λα Φοντέν».

Ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γ.Αρσένης με δήλωσή του διέψευσε κατηγορηματικά τα περί εμπλοκής του στις διαρροές.

«Δεν μου επιτρέπει ούτε η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή ούτε ο σεβασμός μου στην κοινή γνώμη και τον τόπο μας, που αυτή την περίοδο περνάει δύσκολες στιγμές» τόνισε, για να καταλήξει:

«Ντρέπομαι ειλικρινά για την κατάντια αυτών που επιλέγουν τέτοιες συκοφαντικές μεθοδεύσεις».

Τον πρώην υπουργό κάλυψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στοχοποίηση του πρώην υπουργού.

Αντιδράσεις των κομμάτων
O εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε για μια ακόμα φορά τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αποκαλύψει το στέλεχος που έκανε τη διαρροή.

«Στις συνθήκες που περνάμε, η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η σιωπή είναι χρυσός» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι τα κυβερνητικά στελέχη θα ήταν καλύτερα να μιλούν για τα μέτρα τόνωσης της αγοράς και προώθησης της απασχόλησης.

Χαρακτήρισε αναξιόπιστη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για την παράταση της ρύθμισης που αφορά την ρευστότητα των τραπεζών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πίσω από την άνοδο των spreads κρύβεται ο σκληρός ανταγωνισμός κεφαλαίων και κυβερνήσεων μέσα και έξω από την ΕΕ, στον οποίο συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, αναζητώντας την πιο επωφελή για αυτούς συμμαχία.

Στα θέματα της οικονομίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Η κυβέρνηση έκανε χειρισμούς που θα μπορούσαν να ήταν καλύτεροι» υποστήριξε και χαρακτήρισε «πενιχρά» τα αποτελέσματα της διεθνούς περιοδείας του πρωθυπουργού.

Για τη Συμφωνία των Βρυξελλών είπε ότι δεν κατάλαβε τι αποκομίσε η Ελλάδα και τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.

Είπε ακόμα ότι ο κ. Παπανδρέου δίνει την εικόνα ότι είναι πρωθυπουργός δύο κυβερνήσεων και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο: «Υπάρχει το παλαιό και το μοντέρνο ΠΑΣΟΚ, που τρώγονται μεταξύ τους, και κάποια στελέχη διεκδικούν ρόλο Λαφοντέν».

Από πλευράς ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολίασε: «Ζούμε το πλήρες και απόλυτο ναυάγιο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Πελώριες είναι οι ευθύνες των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ για τις τραγικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Αποτελεί ειρωνεία και απίστευτη κυβερνητική υποκρισία, την ώρα που η χώρα βουλιάζει και καταληστεύεται από πανύψηλα επιτόκια, η κυβέρνηση να προσφέρει «χαριστικά» 17 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Κομισιόν: Δεν υπάρχει αίτημα από την Αθήνα
Στις Βρυξέλλες, ο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι Κομισιόν δεν σχολιάζει υποθετικά σενάρια και ανυπόστατες φήμες.

Ο Ολ.Μπαϊγί είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου».

* Διαφορετική άποψη διατυπώνει η Fitch Ratings. Αναλυτής είπε την Πέμπτη στο Reuters ότι έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης.

Ο ίδιος τόνισε ότι το άλμα των spreads και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το «δίχτυ ασφαλείας» σημαίνει ότι η ενεργοποίηση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει.


9/4/2010
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: