Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

ΔΝΤ: Κίνδυνος μετάδοσης των δυσκολιών της Ελλάδας σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης

Ανησυχία για τον κίνδυνο οι δυσκολίες της Ελλάδας να μεταδοθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, δημιουργώντας ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί πρόβλημα εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2010.

Σημειώνεται μάλιστα πως ότι οι προοπτικές επανόδου της ευρωζώνης σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης απειλούνται από την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα και τονίζεται ότι αυτή η πραγματικότητα αυξάνει τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία στη δημοσιονομική τους πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτο και σημαντικό βήμα τη συμφωνία για την παροχή στήριξης προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ώστε οι ανησυχίες για την Ελλάδα να μην οδηγήσουν σε επέκταση της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι μετά το -2% του 2009, οι ρυθμοί θα παραμείνουν αρνητικοί και για τα επόμενα δυο χρόνια και συγκεκριμένα θα κινηθούν στο -2% για το 2010 και στο -1,1% για το 2011.

Αντίθετα οι προοπτικές για τις ΗΠΑ εμφανίζονται ευοίωνες, καθώς από την ύφεση του 2009 (-2,4%) προβλέπεται να έχουν ανάπτυξη 3,1% το 2010 και 2,6% το 2010. Ισχυρή ανάπτυξη προβλέπεται και για την Ασία, ενώ αντίθετα η ευρωζώνη από το -4,1% του 2009 θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1% το 2010, και 1,5% το 2011.

Η έκθεση σημειώνει ότι καθώς η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται απο τη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για την Ευρώπη και αυτό διότι όταν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών επλήγησαν από την κρίση αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρές αδυναμίες.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνονται ιδιαίτερα τα μεγάλα ελλείμματα, όχι μόνο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, αλλά και της Βρετανίας και της Λιθουανίας.

Σημειώνεται ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, ότι ο χειρισμός καθίσταται πολύ πιο δύσκολος, καθώς από τη στιγμή που συμμετέχουν στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα αδυνατούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας το νόμισμά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1805834

Δεν υπάρχουν σχόλια: