Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

Κάκιωσαν με τον Τρισέ, μας σπρώχνουν στο ΔΝΤ

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ... ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ

Κάκιωσαν με τον Τρισέ, μας σπρώχνουν στο ΔΝΤΣτην τσόχα του... ΔΝΤ και του περιβόητου μηχανισμού στήριξης συνεχίζουν να σπρώχνουν αναλυτές και ειδικοί την Ελλάδα, χωρίς οι εκπρόσωποι των αγορών να φείδονται επικρίσεων κατά του Τρισέ και της ΕΚΤ.

Η ελβετική τράπεζα UBS μάλιστα σε έκθεση των οικονομολόγων της έφτασε να μας στέλνει στο ΔΝΤ μέσα στο... Σαββατοκύριακο. «Η πρόσφατη αντίδραση της αγοράς σημαίνει ότι μια εξωτερική παρέμβαση θα είναι μάλλον αναπόφευκτη», αναφέρει κατά το «Μπλούμπεργκ» ενημερωτικό σημείωμα των οικονομολόγων της ελβετικής τράπεζας προς τους επενδυτές. «Πιστεύουμε ότι μια παρέμβαση εντός του Σαββατοκύριακου είναι πολύ πιθανή», τονίζει η UBS.

Η UBS θεωρεί «αναπόφευκτη» τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με δεδομένο ότι η πρόσφατη απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. για μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα στερείται λεπτομερειών, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία. Η έκθεση της ελβετικής τράπεζας δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τι μπορεί να σημάνει παρέμβαση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι ο διεθνής οργανισμός πιθανότατα θα επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, προκαλώντας ακόμη πιο μεγάλη ύφεση, η οποία μπορεί να φτάσει έως και -5% αρνητική ανάπτυξη φέτος και -10% με -15% τα επόμενα δύο χρόνια.

Την ανάγκη παρέμβασης για οικονομική διάσωση της Ελλάδας προτάσσουν και διάφοροι άλλοι αναλυτές, που και χθες πλημμύρισαν με σχόλια και απόψεις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Δεν είναι πλέον θέμα ρευστότητας, είναι πρόβλημα φερεγγυότητας», τονίζει σε χθεσινό ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Στέφεν Τζεν, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, που τώρα προσφέρει υπηρεσίες στην επενδυτική εταιρεία του Λονδίνου BlueGold Capital Management.

Στο ίδιο ρεπορτάζ κορυφαίος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος, όπως τονίζει η εφημερίδα, δέχτηκε να μιλήσει υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος, επισημαίνει: «Ο χρόνος τελειώνει. Η αγορά δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης». Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζουν ακόμη ότι η Ελλάδα ελπίζει να δανειστεί έως και 30 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και το ΔΝΤ με επιτόκιο κοντά στο 4%, το οποίο συνάδει με τους όρους που το ΔΝΤ έχει δανείσει και άλλες υπερχρεωμένες χώρες.

Κρούγκμαν: Εξοδος από το ευρώ

**Στη χθεσινή ηλεκτρονική έκδοση των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στην Ελλάδα αναφέρεται και ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο που έχει τίτλο «Μαθαίνοντας από την Ελλάδα». «Η κρίση χρέους στην Ελλάδα πλησιάζει σε σημείο που δεν έχει επιστροφή. Καθώς οι προοπτικές για ένα σχέδιο διάσωσης απομακρύνονται, κυρίως εξαιτίας της γερμανικής εμμονής, οι νευρικοί επενδυτές έχουν οδηγήσει τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στα ύψη... Στο σημείο αυτό είναι δύσκολο να φανεί πώς η χώρα μπορεί να αποφύγει τη θανατική πορεία προς την πτώχευση», τονίζει ο Κρούγκμαν. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να απαλύνει κάποια από τα προβλήματά της εγκαταλείποντας το ευρώ και κάνοντας υποτίμηση. Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα χωρίς να προκαλέσει καταστροφή στο τραπεζικό της σύστημα», γράφει σε άλλο σημείο ο γνωστός νομπελίστας.

* Εκπρόσωποι των αγορών επικρίνουν πλέον ακόμη και την ΕΚΤ. «Ο Τρισέ είναι στην πραγματικότητα παρατηρητής στην παρούσα κρίση. Δεν τραβάει τον μοχλό», δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Μπλούμπεργκ» ο Κόλιν Ελις, οικονομολόγος στην Daiwa Capital Markets Europe του Λονδίνου και πρώην αξιωματούχος της τράπεζας της Αγγλίας. «Μιλάμε για ολοκληρωτική παράλυση σε όλα τα επίπεδα, είναι απίστευτο», συμπληρώνει ο Πολ ντε Γκροβ, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο. «Είναι σχετικά μικρό πρόβλημα. Τι είναι η Ελλάδα;», αναρωτιέται ο Βέλγος καθηγητής αναφερόμενος στο μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, «και είναι ανήμποροι να έλθουν με ξεκάθαρη πολιτική».Πηγή:

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/04/2010&id=149929

Δεν υπάρχουν σχόλια: