Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Οι τόκοι εξανέμισαν το όφελος των μέτρωνΑνησυχία στο οικονομικό επιτελείο για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια

Του Σωτηρη Νικα

Οι τόκοι για την αποπληρωμή των δανείων του πρώτου τριμήνου του 2010, ουσιαστικά εξανέμισαν, ήδη, το όφελος από το τελευταίο πακέτο μέτρων, πριν αυτό ξεκινήσει καλά - καλά να εφαρμόζεται. Κι εύλογα γεννάται το αγωνιώδες ερώτημα: Τι θα γίνει από τώρα και στο εξής, που το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί -ώς το τέλος του έτους- περισσότερα από όσα έχει πάρει μέχρι σήμερα από τις αγορές;

Εύλογη, κατά συνέπεια, και η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για το τι θα γίνει τα επόμενα δύο, τρία χρόνια, με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους. Γι' αυτό και επεξεργάζονται ήδη όλα τα εναλλακτικά σενάρια και τις πιθανές λύσεις, που θα επιτρέψουν τη σχετική έστω ελάφρυνση των προϋπολογισμών από την καταβολή των τόκων. Οι αριθμοί, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αμείλικτοι μάρτυρες της κακής κατάστασης.

Εξαιτίας των δανεικών που χρειαζόταν να πάρει το Δημόσιο στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει, μόνον σε τόκους, 7,9 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 12ετία. Αν το κράτος δανειζόταν με το ίδιο επιτόκιο που δανείζονται κατά μέσο όρο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, τότε οι τόκοι που θα πλήρωνε στα ερχόμενα 12 χρόνια, θα ήταν 3,9 δισ. ευρώ. Αρα, αμέσως αμέσως, προκύπτει μια επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι αυτή η διαφορά (σ.σ. αλλιώς «καπέλο»), αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι στα 4,1 δισ. ευρώ ανέρχεται το όφελος του φετινού προϋπολογισμού από τις μειώσεις των μισθών σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αυξήσεις του ΦΠΑ, καθώς και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, ηλεκτρικό και είδη πολυτελείας. Δηλαδή, όλων των επιβαρυντικών μέτρων που ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση.

Είναι πλέον σαφές, όσο ποτέ άλλοτε, ότι η χώρα δεν αντέχει να δανείζεται με τόσο μεγάλο κόστος. Για τον λόγο αυτό και το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ότι περιμένει «πώς και πώς» την αποκλιμάκωση των spreads (διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων.

Ωστόσο, τα «χέρια» του οικονομικού επιτελείου φαίνεται πως είναι δεμένα. Ολες οι ενδείξεις, συγκλίνουν στο γεγονός ότι για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται με τα ίδια υψηλά επιτόκια. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τοποθετεί χρονικά την αποκλιμάκωσή τους στα τέλη Μαΐου. Μέχρι τότε, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα έχει δανειστεί το μεγαλύτερο μέρος των φετινών αναγκών, οπότε και οι αγορές θα σταματήσουν να πιέζουν την Ελλάδα.

Σε αυτή τη φάση, το μόνο που μπορεί να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, είναι να διαχειριστεί καλύτερα τις υποχρεώσεις των επόμενων χρόνων, με στόχο να «απλώσει» σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την αποπληρωμή τους. «Ολος ο κόσμος στοχεύει στο πώς θα αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του Απριλίου και του Μαΐου» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου στην «Κ». «Αυτό το έχουμε απαντήσει» σημειώνει και προσθέτει ότι «το επόμενο ερώτημα είναι το πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες της περιόδου 2011 - 2014».

Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση που δίνεται είναι ότι «από το καλοκαίρι και μετά, θα προσπαθήσουμε να σηκώσουμε ένα μεγάλο βάρος και από αυτές τις χρονιές». Αν και ακόμα δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όλα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους. Ενας τρόπος είναι να επιμηκύνει τη μέση χρονική διάρκεια κατά την οποία πρέπει το Δημόσιο να πληρώσει για τα δανεικά του. Ενας άλλος τρόπος -που φαίνεται ότι είναι και ο πιο πιθανός- είναι το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στη μετατροπή των ομολόγων σταθερού επιτοκίου σε ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου (μέσω συμβάσεων swap). Αυτή τη στιγμή η αναλογία σταθερού /κυμαινόμενουεπιτοκίου, είναι 75% με 25%. Θεωρείται ότι υπάρχουν περιθώρια η αναλογία να διαμορφωθεί σε 65% με 35%. Στόχος είναι να μειωθούν οι τόκοι που θα πρέπει να πληρωθούν τα επόμενα χρόνια, αφού τα κυμαινόμενα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που πληρώνει κατά τη συγκεκριμένη περίοδο η Ελλάδα για να δανειστεί.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_03/04/2010_396499

Δεν υπάρχουν σχόλια: