Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για το υψηλό κόστος δανεισμούΣφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή και στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο η κριτική της αντιπολίτευσης για τα επιτόκια δανεισμού στις κινήσεις των τελευταίων ημερών. «Η Ν.Δ. παραμένει αδιόρθωτη χωρίς να θέλει να παραδεχθεί τη χειρίστη κατάσταση στην οποία έφερε την οικονομία», τόνισε παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ λίγο νωρίτερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη απέρριψε τους ισχυρισμούς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η Ν.Δ. επιχαίρει για τη σημερινή κατάσταση. «Ψυχραιμία», συνέστησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν ό,τι συζητείται σε έναν οργανισμό στην Ουάσιγκτον να προκαλεί θόρυβο στην Αθήνα».

Ο διάλογος ξεκίνησε από τον εισηγητή της Ν.Δ. Θεόδωρο Καράογλου που είπε για τη χθεσινή κίνηση δανεισμού 1 δισ. ευρώ ότι «είναι η πρώτη φορά στην τελευταία εικοσαετία που η χώρα δεν μπόρεσε να δανειστεί». Ακολούθησε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που χαρακτήρισε τα προχθεσινά επιτόκια δανεισμού «ως ψυχρολουσία για την κυβερνητική προπαγάνδα για γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων».

Για τον προ ημερών δανεισμό με ομόλογο επταετούς διάρκειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έγινε σκοπίμως, γιατί τα προηγούμενα δάνεια ήταν πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, ενώ το συγκεκριμένο απευθυνόταν σε συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους. Για τον προχθεσινό δανεισμό, είπε ότι ήταν κάτι απολύτως ειδικό και δήλωσε βέβαιος ότι θα επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε συνάρτηση «με τα μέτρα που λαμβάνουμε και την απόλυτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης». Ηδη, είπε, έχει ολοκληρωθεί η δανεισμός του Απριλίου που είναι ο πιο δύσκολος μήνας και θα ακολουθήσει ο Μάιος, ενώ από εκεί και πέρα θα πορευθούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε ότι «η πραγματική διάσταση είναι ότι η Ελλάδα χρειαζόταν την απόφαση που ελήφθη για ευρωπαϊκή στήριξη».

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_01/04/2010_396111

Δεν υπάρχουν σχόλια: