Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Πεταλωτής: Ανοιχτό ενδεχόμενο η μείωση 13ου και 14ου μισθού


"Τα πάντα ήταν ανοικτά και θα είναι ανοικτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Εκείνο όμως που έχουμε εμείς να πούμε είναι ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα για την μη περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως είναι θέμα διαπραγμάτευσης", είπε ο υπουργός στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν πάνω στα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την εκταμίευση της βοήθειας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής την Δευτέρα.

"Στο δημόσιο τομέα πήραμε αποφάσεις και μέτρα έτσι ώστε να μην μπορεί να μας ζητήσει κανείς πλέον άλλα μέτρα για το 2010", είπε. "Για τον ιδιωτικό τομέα γνωρίζουμε και γνωρίζουν όλοι ότι οι περικοπές μισθών είναι και περικοπές ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπώς τα ταμεία μας δύσκολα αντέχουν περικοπή 13ου και 14ου μισθού".

Ο Πεταλωτής εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει τελικά στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, παρά τις όποιες αντιρρήσεις στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό ενόψει των τοπικών εκλογών της 9ης Μαΐου.

"Μία αναστάτωση οικονομική στην Ελλάδα δεν θα την άντεχε κυρίως κανένα ευρωπαϊκό κράτος", είπε ο Πεταλωτής. "Εγώ λέω ότι στο τέλος η Γερμανία θα συμμετέχει σε αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό... γιατί γνωρίζουν και οι Γερμανοί ότι η Ελλάδα πλέον έχει τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να καταβάλλει το χρέος της, εφόσον της δοθούν δανεικά από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό".


Υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών, η κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την Παρασκευή την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, οι αγορές είναι επιφυλακτικές για το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να απελευθερωθούν τα πρώτα χρήματα ενόψει της 19ης Μαΐου, όπου το Δημόσιο θα χρειαστεί ποσό ελαφρά χαμηλότερο των 10 δις ευρώ περίπου για αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει και κάλυψη δανειακών αναγκών.

Πηγή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27717153

Δεν υπάρχουν σχόλια: