Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Xρεοκοπία: Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας από την ΕΚΤ


Xρεοκοπία: Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας από την ΕΚΤ


Xρεοκοπία: Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας από την ΕΚΤ

Πηγές αναφέρουν πως παρά τη σκληρή στάση που κρατά επισήμως η ΕΚΤ και η οποία αποτυπώνεται σε κάθε ευκαιρία στις δηλώσεις του Ζ. Κ. Τρισέ, η Κεντρική Τράπεζα έχει - νομότυπα μεν, «υπογείως» δε - χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα
"Η" Online 6/3 10:40


Σε μείζον πολιτικό πρόβλημα στους κόλπους της ευρωζώνης έχει αναχθεί η ελληνική κρίση χρέους και οι ηγεσίες των ισχυρών της ΕΕ αναζητούν «χρυσή φόρμουλα» που θα υψώσει «ασπίδα» προστασίας, καταρχήν για την Ελλάδα, με μίνιμουμ όμως πολιτικό κόστος στο εσωτερικό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ αποκρυσταλλώνεται πλέον το ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ισχυρότατους κραδασμούς σε όλο το οικοδόμημα του ευρώ, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται πλέον σοβαρά λύσεις θεσμικού χαρακτήρα, με όχημα την ΕΚΤ. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η σύσταση ευρωπαϊκού φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης, με απώτερο στόχο την «απονεύρωση» της επιρροής των ιδιωτικών εταιριών Moody’s, Fitch και S&P στις τύχες των ευρωπαϊκών χωρών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως παρά τη σκληρή στάση που κρατά επισήμως η ΕΚΤ και η οποία αποτυπώνεται σε κάθε ευκαιρία στις δηλώσεις του Ζ. Κ. Τρισέ, η Κεντρική Τράπεζα έχει νομότυπα μεν, «υπογείως» δε χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, στηρίζοντας σημαντικά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αναφέρουν αξιόπιστες πηγές σύμφωνα με τα οποία ενώ στα τέλη του 2009 η χρηματοδότηση ανερχόταν στα 40 δισ. ευρώ, ήδη έχει φτάσει στα 63 δισ. ευρώ.

Λύσεις που επίσης θα μπορούσαν να παρασχεθούν από την ΕΚΤ είναι η χρονική παράταση στη διατήρηση του ορίου «ΒΒΒ-» ως την κατώτερη αξιολόγηση των ομολόγων που κάνει δεκτά η ΕΚΤ ως ενέχυρο για να δανείσει τις τράπεζες καθώς και διευκολύνσεις σχετικά με το βαθμό αξιολόγησης με τον οποίο θα γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ οι καλυμμένες ομολογίες προς διευκόλυνση άντλησης κεφαλαίων από την ΕΚΤ.

Οι αμφιβολίες για την ικανότητα αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους δίνουν τροφή στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ προς αναζήτηση λύσης. Όπως εκτιμούν αναλυτές εκείνο που ανέδειξε η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι τελικά η αδυναμία της ευρωζώνης να στηρίξει τα μέλη της σε περιόδους κρίσης, απουσία των κατάλληλων μηχανισμών θεσμικού χαρακτήρα.

Έτσι εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει δράση δημιουργώντας «πλέγμα» προστασίας και απόκρουσης των κερδοσκοπικών πιέσεων προς τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Μία θεσμική αναδόμηση τέτοιου τύπου θα αποτελούσε χρυσή τομή, αφού δεν θα είχε χρηματικό κόστος για τους προϋπολογισμούς, κυρίως της Γερμανίας, η ηγεσία της οποίας αντιμετωπίζει και τις ισχυρότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό για το ενδεχόμενο στήριξης της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου, που βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, είναι η πρόταση που διατύπωσε χθες ο Βέλγος Πρωθυπουργός κ. Y. Leterme για τη σύσταση ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών ή Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην ευρωζώνη, για την αντιμετώπιση προβλημάτων παρομοίων με αυτά της Ελλάδας. Χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα ο κ. Leterme σε άρθρο του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός ευρωπαϊκού «ΟΔΔΗΧ» που θα είναι υπεύθυνος για την έκδοση και τη διαχείριση κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, κατόπιν βέβαια των σχετικών συστάσεων και εγκρίσεων από τα οικονομικά επιτελεία των χωρών ? μελών, μέσω του EcoFin. Για υφιστάμενο χρέος τα κράτη μέλη θα συνέχιζαν να πληρώνουν διαφορετικά επιτόκια, ανάλογα με την πιστοληπτική τους αξιολόγηση, όταν όμως έληγαν τα ομόλογα θα αντικαθίστανται από κοινά ευρωπαϊκά.

Δεύτερο θέμα Γιούνγκερ - Ντράγκι

«Δεν θα αφήσουμε μόνους τους Έλληνες» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ.Junker ενώ το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ M.Draghi έσπευσε να δηλώσει πως τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα είναι πολύ σοβαρά και επιτυχή στο να πείσουν τις αγορές, σημειώνοντας όμως πως πρέπει πλέον να παρακολουθείται στενά η υλοποίηση τους.

«Λέμε στις αγορές: Κοιτάξτε δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Γιούνγκερ. Σημειώνοντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να κάνει η ίδια πράγματα για να λύσει το δημοσιονομικό της, τα οποία όπως τόνισε τα κάνει τώρα, υπογράμμισε πως εάν (όσα κάνει η χώρα) δεν επαρκέσουν η ευρωζώνη θα είναι έτοιμη να εγγυηθεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Εκτίμησε πάντως πως κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί γιατί οι αγορές θα λάβουν υπόψιν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχους και δρα αναλόγως, καθώς και ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τρίτο θέμα : Δανεισμός

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου για τον τρόπο με τον οποίο θα παρασχεθεί στήριξη στην Ελλάδα έναντι των κερδοσκόπων, με την παροχή ουσιαστικά εγγυήσεων από την ΕΕ προς τις αγορές, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη πως θα είναι ο παράγοντας ? κλειδί για την αποκλιμάκωση του κόστους με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα.

Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου την Πέμπτη κατέστησε σαφές ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί μεν να βρει δανειστές και δεν απειλείται στην παρούσα τουλάχιστον φάση από κρίση ρευστότητας, αλλά εξακολουθεί να πληρώνει υψηλό κόστος.

Αυτή τη στιγμή οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πως η ΕΕ δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που αντικατοπτρίζεται στην περιορισμένη αποκλιμάκωση των spreads. Στο πλαίσιο αυτό έστω και μία αχνά θετική ένδειξη προς την κατεύθυνση της στήριξης εκτιμάται πως θα δρούσε καταλυτικά για τη σταδιακή εκτόνωση των πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υπονομεύοντας μεσομακροπρόθεσμα την τιτάνια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αποκλιμάκωση τους παρά την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων λιτότητας, τα οποία έγιναν αποδεκτά με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από τις αγορές, παραμένει πολύ αργή και η μεταβλητότητα στην αγορά εξαιρετικά έντονη.

Ορατά ήταν πάντως τα σημάδια βελτίωσης στην τελευταία έκδοση του 10ετούς, καθώς οι όροι χρηματοδότησης κρίνονται ευνοϊκότεροι σε σχέση με την τελευταία έκδοση του 5ετούς ομολόγου το Φεβρουάριο, για την οποία πληρώσαμε «καπέλο» 3,5 μονάδων σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο στην κατηγορία αυτή, ενώ προχθές το «καπέλο» που κατεβλήθη ήταν 3 μονάδες. Για μία εξαιρετική επιτυχία κάνει λόγο σε σημείωμα της η HSBC, μία εκ των αναδόχων της προχθεσινής έκδοσης, που θεωρεί πως η υψηλή και ποιοτική ζήτηση που εκδηλώθηκε, υποβλήθηκαν προσφορές άνω των 16 δισ. ευρώ, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα της

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Πηγή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26101145

Δεν υπάρχουν σχόλια: