Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ - ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ανακοίνωσε τα νέα οικονομικά μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο 30% περικόπτονται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ. Για μάχη με το χρόνο έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ανακοίνωσε το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, στην έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για επείγουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και τόνισε πως «δίνουμε μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες».

«Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα που είναι δύσκολα για πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού μας τα επιβάλλουν», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι «η μάχη δίνεται ενάντια στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, ταυτόχρονα δε είναι μια τεράστια προσπάθεια ενάντια στη διεθνή συγκυρία, στη χρηματοπιστωτική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η μαζική προσφυγή σε δανεισμό όλων των χωρών της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται πιο φερέγγυοι δανειζόμενοι από την Ελλάδα».

«Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και πέντε μήνες, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών στην συλλογική προσπάθεια.

Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην προετοιμασία και υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, μέτρα περαιτέρω μείωσης δαπανών, μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η συνολική δημοσιονομική επίπτωση αυτών των επιπρόσθετων μέτρων είναι 4,8 δισ. ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα φέρει τον τίτλο: «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης», κατετέθη σήμερα, Τετάρτη, με την διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται η συζήτηση και η ψηφοφορία επ' αυτού την Παρασκευή.

Τα βασικά σημεία των περικοπών

Κατά 30% θα περικοπούν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και το επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από τις περικοπές αυτές αναμένεται ότι θα υπάρξουν έσοδα περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν κατά 50% από την επιβολή νέων φόρων και κατά 50% από την περιστολή δαπανών.

Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, αυτός θα αυξηθεί κατά μία μονάδα στο μικρό κλιμάκιο, από 4,5 στο 5%, από 9% στο 10%, και κατά 2 μονάδες στο μεγάλο κλιμάκιο που θα ανέλθει από το 19% στο 21%.

Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα και θα υπάρξει αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές.

Η περικοπή των επιδομάτων των μισθωτών από 10% που είχε αρχικά τεθεί θα ανέλθει στο 12%.

Αναγκαία τα μέτρα δήλωσε ο πρωθυπουργός, στην ατζέντα και το ΔΝΤ

Για «δύσκολες αποφάσεις που δεν ήταν απλώς επιλογή, αλλά ήταν ανάγκη να πάρουμε», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωση της χώρας μας, της οικονομίας μας, για να φύγει η Ελλάδα από τη δίνη και των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης.

«Να ανασάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δίνουν μαζί και δίπλα στον ελληνικό λαό τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο.

Παπούλιας: Θα ανταποκριθεί ο λαός, όταν πειστεί για τα μέτρα

«Κύριε Πρόεδρε, δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τον Κάρολο Παπούλια κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Δύσκολες μέρες», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

«Δύσκολες μέρες, αλλά αναγκαία τα όσα αποφασίσαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, των πιστωτών και των διεθνών αγορών και πρόσθεσε πως, «δείχνουμε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ότι μπορεί αξιόπιστα να παίρνει αποφάσεις».

«Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη και της Ευρώπης.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πια αυτό το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές» και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πλέον ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία και ανάπτυξη.

«Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε όλοι, η κυβέρνηση μαζί και δίπλα με τον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε πρόεδρε, είναι σωστά αυτά που λέτε», είπε ο κ. Παπούλιας. Υπογράμμισε δε, ότι «πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε με τη σειρά του, ότι πρέπει να είναι αναλογικά τα βάρη.

Ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του να αναλάβει το Ταμείο Στήριξης για την οικονομία της χώρας, κάτι που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο πρωθυπουργός συναντάται αυτήν την ώρα με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του ΣΕΒ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/03/2010_326206Πτωτική αντίδραση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Αρνητική αντίδραση της αγοράς στα νέα μέτρα, με πτώση του δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες.

Νευρικότητα, με ρευστοποιήσεις, καταγράφεται στις σημερινές συναλλαγές στην αγορά της Αθήνας, μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση για τον έλεγχο των δημοσιονομικών. Τα μέτρα περιλαμβάνουν περικοπές 30% στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και στο επίδομα αδείας.

Σε αρνητική τροχιά είναι και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς υπάρχουν φόβοι για «μετάδοση» των δημοσιονομικών «ασθενειών» και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1.991 μονάδες, με απώλειες 1,51%. Η αξία των συναλλαγών είναι στα 106,7 εκ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,09% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,08%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων +1,40% και του Πετρελαίου +0,49%. Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών -2,88% και της Υγείας -2,48%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη +14,71%, Κέκροψ +9,12%, Προοδευτική +9,09% και Τεχνικές Εκδόσεις +8,11%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Κούμπας -10,00%, Βασιλόπουλος -9,79%, Νεώριο -9,76% και Λιβάνης -9,68%.

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/03/2010_302949

Κομματικές αντιδράσεις για τα νέα μέτρα
«Η κυβέρνηση παραδίδει στην πυρά την κοινωνία», δηλώνει το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιλαϊκά χαρακτηρίζει τα μέτρα το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Συμμαχίας (GUE/NGL) για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τόνισε: «Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της. Αυτό, όμως, που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει. Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη -και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή».

Επίσης, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται:

«Με περισσή ωμότητα και κυνισμό η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στην μισθωτή εργασία μεταπολιτευτικά. Η κυβέρνηση υλοποιεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποτάσσοντας την ελληνική οικονομία στις διαθέσεις των κερδοσκοπικών αγορών και του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου.

Ο σημερινός δημοσιονομικός στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας είναι απόρροια του σημερινού νεοφιλελεύθερου πλαισίου της Ε.Ε. Τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα βυθίσουν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα, αποτελούν δε μέρος μιας καθολικής επίθεσης με στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εισοδημάτων και του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και βάθυναν τις στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου.

Ο μαζικός και ενωτικός αγώνας των εργαζομένων για την ανατροπή των μέτρων είναι ο μόνος δρόμος αλλά και η ελπίδα για μια άλλη πορεία της χώρας και της Ευρώπης Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε νέο κα νέα να βρεθεί από αύριο στους δρόμους».

ΚΚΕ: «Όλοι στον αγώνα για να παρθούν πίσω τα μέτρα»

Από την πλευρά της, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Όλοι και όλες στο δρόμο, όλοι στον αγώνα για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στο κρεματόριο.

Η άγρια θύελλα που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πόλεμος, που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κατά του λαού, γίνεται προς όφελος της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Την ίδια επίθεση δέχονται όλοι οι λαοί της ΕΕ και γενικότερα.

Είναι ευθύνη και χρέος όλων των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να απορρίψουν τα τρομοκρατικά διλήμματα και τα ψέματα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας και να ξεσηκωθούν. Πατριωτισμός είναι η πάλη να μην πτωχεύσει ο λαός.

Όλοι στο δρόμο του αγώνα για να αποκρούσουμε τους νέους άγριους φόρους στο ΦΠΑ και στα καύσιμα, τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων. Να αποτρέψουμε τον σφαγιασμό των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας. Είναι ψέμα ότι αυτό αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα. Ο στόχος είναι να κοπεί εντελώς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Να σταματήσουμε το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα που έχουν έτοιμα και θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα επίθεσης.

Τα μέτρα αφορούν και πλήττουν καίρια όλους τους εργαζόμενους και όλα τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα και με μια φωνή πρέπει τώρα να απαντήσουν «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Δεν θα είναι προσωρινά και δεν θα είναι τα τελευταία. Η επίθεση θα συνεχίζεται και διαρκώς θα γίνεται πιο βάρβαρη αν τώρα δεν προσκρούσει σε μια ισχυρή, αγωνιστική, λαϊκή αντίδραση.

Για να τους σταματήσουμε πρέπει τώρα ο λαός να περάσει στην επίθεση. Να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο λαϊκό εισόδημα. Προστασία των ανέργων. Δραστική φορολόγηση και κατάργηση των προνομίων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Τώρα πρέπει να εγκαταλείψει αποφασιστικά και συνειδητά τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, να οικοδομήσει τη δική του αντιμονοπωλιακή συμμαχία και να παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία.

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/03/2010_326263Αντιδράσεις στα νέα μέτρα

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 15:37
Τελευταία Ενημέρωση : 03/03/2010 15:43


Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα χαιρέτισαν Βερολίνο και o πρόεδρος του Eurogroup.

Για άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στο κρεματόριο, έκανε λόγο το ΚΚΕ καλώντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους ώστε εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να τα πάρει πίσω.

«Όλοι στο δρόμο του αγώνα για να αποκρούσουμε τους νέους άγριους φόρους στο ΦΠΑ και στα καύσιμα, τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων. Να αποτρέψουμε τον σφαγιασμό των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «είναι ψέμα ότι αυτό αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα» και ότι «στόχος είναι να κοπεί εντελώς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα».

«Να σταματήσουμε το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα που έχουν έτοιμα και θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα επίθεσης», προειδοποιεί το Κομμουνιστικό Κόμμα και προειδοποιεί πως τα μέτρα δεν θα είναι προσωρινά και δεν θα είναι τα τελευταία.

Ο λαός, καταλήγει η ανανοίνωση, πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, γιατί «η επίθεση θα συνεχίζεται και διαρκώς θα γίνεται πιο βάρβαρη αν τώρα δεν προσκρούσει σε μια ισχυρή, αγωνιστική, λαϊκή αντίδραση».

«Είναι ντροπή τα βάρβαρα μέτρα να περάσουν χωρίς λαϊκή αντεπίθεση. Έχει σημασία ο λαός να δείξει πως θα τα σμπαραλιάσει στην πράξη», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία αύριο το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας στην Ομόνοια (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).

Αλ. Τσίπρας: Στην πυρά η κοινωνία και οι κατακτήσεις της

«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό όμως που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει. Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη -και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Τη λήψη των νέων μέτρων χαιρέτισε το Βερολίνο με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ να εκφράζει την πεποίθηση ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη έναντι της Ελλάδας. Επίσης, όπως διευκρίνισε, η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη συνάντησή της την Παρασκευή με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τα πρόσθετα μέτρα χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει -αν κριθεί αναγκαίο- στην οικονομική βοήθεια των ευρωπαίων εταιρών.

Με τη σειρά της, η Κομισιόν συνεχάρη την Ελλάδα για τα νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του ενώ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης των χωρών του ευρώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. «Θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένα εργαλεία εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1784842


«Τραγικά τα μέτρα»
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων προαναγγέλλει η ΑΔΕΔΥ

ΑΠΕ
Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ

Αμεση ήταν η αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων στις αποφάσεις της κυβέρνησης για περικοπή ύψους 30% στον 13ο μισθό, 30% στον 14ο μισθό και 12% στα επίδοματα. Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, ενώ ήδη έχει ληφθεί απόφαση για απεργία στις 16 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη ΝΕΤ, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού χαρακτήρισε «τραγικά τα μέτρα» και σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι μισθοί στην Ελλάδα».

Η κ. Σπανού ξεκαθάρισε ότι απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις, η ΑΔΕΔΥ μπορεί μόνο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της.

Η κ. Σπανού τόνισε ότι τα μέτρα δεν θα έχουν επιπτώσεις μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα υποστεί πλήγμα και η μικρομεσαία επιχείρηση.

Σε ανακοινωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που συναντώνται με τον πρωθυπουργό την ώρα που εκείνος ανακοινώνει μέτρα «σε βάρος της εργατικής τάξης, σφαγιάζοντας τα δικαιώματά της», και καλεί σε αγώνα και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του.

To ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα πορείες στην πλατεία Ομόνοιας, στο Μετρό Αγίου Αντωνίου, στον σταθμό ΗΣΑΠ στα Πευκάκια και τη Νέα Ιωνία, στην πλατεία Νέας Σμύρνης, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και στο Μετρό της Δάφνης.

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει, επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 18:00 στην πλ. Συντάγματος.

Παράλληλα, συγκεντρωση διαμαρτυριας για τα κυβερνητικα μετρα διοργανώνει την ίδια ώρα στα Προπύλαια το δίκτυο των συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1112373

Δεν υπάρχουν σχόλια: