Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ


Λίγο πριν από το καλοκαίρι αναμένεται η δικαστική απόφαση

Αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για την έκτακτη εισφορά

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010


Συζητήθηκε χθες στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών το επίμαχο θέμα της έκτακτης εισφοράς, ύστερα από την έφεση που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με την απόφαση του Πρωτοδικείου είχε κριθεί αντισυνταγματική η επιβολή, για το οικονομικό έτος 2008, της έκτακτης εισφοράς.

Η σχετική απόφαση, μάλιστα, θεωρήθηκε από δικαστικούς και νομικούς κύκλους ως πρόκριμα και για την εφετειακή απόφαση αλλά και για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου θα φτάσει πιθανότατα η υπόθεση.

Κατά τη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, διατυπώθηκαν οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις των δύο πλευρών, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί λίγο πριν το καλοκαίρι.

Αν και η έφεση του Δημοσίου απορριφθεί, η απόφαση καθίσταται τελεσίδικη. Τελευταίο στάδιο είναι το ΣτΕ Εάν και αυτό κρίνει τον σχετικό νόμο αντισυνταγματικό, η απόφαση θα καταστεί αμετάκλητη.

Σημειώνεται ότι ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλος έστειλε πρόσφατα έγγραφο στην πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με το οποίο ζήτησε «να προσδιοριστεί δικάσιμος κατά προτίμηση (το ταχύτερο δυνατόν) για την εκδίκαση της έφεσης του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου.

Η αιτιολογία ήταν ότι «το νομικό ζήτημα που τίθεται στην υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αφορά μεγάλο αριθμό υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων».

Το Δημόσιο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «ουδεμία αντισυνταγματικότητα συνέτρεξε λόγω δήθεν ανεπιτρέπτου αναδρομικής φορολογίας» και ότι «νομίμως ο νομοθέτης έλαβε υπόψη του τη φοροδοτική ικανότητα της χρήσεως 2007, αφού κατά τον κρίσιμο χρόνο επιβολής της έκτακτης φορολογίας, τα στοιχεία αυτά ήταν τα εγγύτερα ως προς την επιβολή».

Εκκρεμούν 20 χιλ. δίκες

Το Δημόσιο διαφωνεί όχι μόνο στο θέμα της αντισυνταγματικότητας, αλλά και στην εντολή άμεσης επιστροφής των χρημάτων και μάλιστα εντόκως, αφού μετά από αυτό είναι πιθανό να ακολουθήσει «κύμα» ανάλογων δικαστικών αποφάσεων (εκκρεμούν περίπου 20.000 σχετικές δίκες σε όλη τη χώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: