Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


Τι επισήμαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πανταχόθεν βαλλόμενες ρυθμίσεις για μετανάστες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010


Αμφίπλευρη κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την πολιτογράφηση και την πολιτική συμμετοχή των μεταναστών άσκησαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ από τη μία πλευρά να καταγγέλλουν «μαζικές ελληνοποιήσεις» εν όψει των δημοτικών εκλογών και τα κόμματα της Αριστεράς από την άλλη να ζητούν τολμηρότερα βήματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΛΑΟΣ άσκησαν σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο με αιχμή του δόρατος την παροχή δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές σε νόμιμους μετανάστες που έχουν συμπληρώσει πέντε έτη διαμονής στην Ελλάδα.

Ψηφοθηρική

Τόσο ο εισηγητής της Ν.Δ., Θ. Νάκος, όσο και του ΛΑΟΣ, Αδ. Γεωργιάδης, χαρακτήρισαν ψηφοθηρική την κυβερνητική πρωτοβουλία και έκαναν λόγο για «πονηρές» διατάξεις που διασφαλίζουν θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ

Σε παιδιά

Παράλληλα, εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους και για τη διάταξη με την οποία αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά νόμιμων μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Νάκος υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να «γίνονται Ελληνες» δίχως να ερωτούνται και αντιπρότεινε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς του «επί μακρός διαμένοντος» για τα τέκνα μεταναστών.

Συνολική

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος το ΚΚΕ διά του βουλευτή, Γ. Μαυρίκου, ζήτησε συνολική διευθέτηση του θέματος με τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες και χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή στις εκλογές «αυτονόητο δικαίωμα» όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Ν. Τσούκαλη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις πιέσεις των ακραίων, «κουτσουρεύοντας» το αρχικό νομοσχέδιο και αυστηροποιώντας υπερβολικά τις διατάξεις του.

Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1784391

Δεν υπάρχουν σχόλια: