Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Στάση εργασίας σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ αύριο


Τρίωρη στάση εργασίας σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα, προγραμματίζουν για αύριο η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες και εργατοϋπαλληλικά κέντρα (με απόφαση που θα λάβουν σήμερα), διαμαρτυρόμενοι κατά των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παράλληλα η ΓΣΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο 24ωρης απεργίας στις 11 Μαρτίου. Το ΠΑΜΕ (συνδικαλιστική κίνηση του ΚΚΕ), που έχει τον έλεγχο ορισμένων πρωτοβάθμιων σωματείων, καλεί τους εργαζόμενους σε γενική απεργία για αύριο, ασκώντας πίεση σε τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές μορφές αντίδρασης.

«Η στοχοποίηση και θυματοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη συνοδεία ενός άθλιου προπαγανδιστικού, τρομοκρατικού λαϊκισμού, που τους θέλει ράκη, οδηγεί σε διάλυση τις Δημόσιες Υπηρεσίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ η οποία, ωστόσο, μετά βίας μπόρεσε να κινητοποιήσει, χθες, 50 συνδικαλιστές στην προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας.

«Τα μέτρα είναι άδικα, μονομερή και η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί τους προσεχείς μήνες, καθώς πέραν των αγορών, των κερδοσκόπων και των αρπαχτικών υπάρχει η πραγματική αγορά η οποία οδεύει σε βαθιά ύφεση και σε έκρηξη της ανεργίας. Κανένα μέτρο δεν επιβαρύνει όλους αυτούς που χρόνια τώρα θησαυρίζουν, φοροκλέπτουν, φοροδιαφεύγουν και υπαγορεύουν πολιτικές που έφεραν τη χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ - ιδιωτικού τομέα και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Κ. Πουπάκης προειδοποίησε πως «ο νέος οικονομικός στραγγαλισμός των μη εχόντων μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Πάντως, στα συνδικάτα, που πίστευαν ότι τα μέτρα δεν θα θίξουν και τις συντάξεις των ΔΕΚΟ, επικράτησε χθες ένα γενικό μούδιασμα. «Ξέρω ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσει αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό» φέρεται να δήλωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου στους κ. Γ. Παναγόπουλο και Σπ. Παπασπύρο, κατά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός από την 24ωρη απεργία που είχε ήδη αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ για τις 16 Μαρτίου στον δημόσιο τομέα, τρίτη 24ωρη πανελλαδική για τις 10 Μαρτίου, ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ, ενώ σήμερα το απόγευμα διοργανώνει συλλαλητήρια σε 19 μεγάλες πόλεις. Την έντονη ανησυχία του για το «κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο περιορισμός της καταναλωτικής ζήτησης ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων» εξέφρασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ζητώντας πρωτοβουλίες για «αναπτυξιακά μέτρα, επίσπευση δράσεων του ΕΣΠΑ και οπωσδήποτε μέτρα τόνωσης του ψυχολογικού παράγοντα της αγοράς». «Από αύριο, πρέπει να αναζητήσουμε μέτρα και να καταστρώσουμε πρόγραμμα για ανάπτυξη και παραγωγικές επενδύσεις, όχι για λίγους και επιτήδειους, αν θέλουμε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο άμεσο μέλλον» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημ. Ασημακόπουλος.

Της Χριστινας Kοψινη

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_04/03/2010_392835
Οι πολίτες ζητούν να πιάσουν τόπο οι αναγκαίες θυσίες

Του Κωστα Oνισενκο

Σκληρά, άδικα, αλλά ταυτόχρονα αναγκαία για τη διάσωση της χώρας είναι τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με πολίτες και επιχειρηματίες, με τους οποίους μίλησε η «Κ». Ζητούν ωστόσο να «πιάσουν τόπο τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν» και να γνωρίζουν για πόσο καιρό θα χρειαστεί να «κάνουν κουράγιο». «Εμείς που δεν έχουμε, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε θυσίες. Αυτοί που έχουν θα κάνουν το ίδιο», αναρωτιέται δημόσιος υπάλληλος που ζητεί να μην γραφτεί το όνομά του «γιατί θα με λοιδωρήσουν στην υπηρεσία».

Χθες, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, τα οικονομικά μέτρα και οι επιπτώσεις που θα έχουν στην καθημερινότητα μονοπωλούσαν τις συζητήσεις σε πλατείες και καφενεία. «Αν χρειάζεται να βοηθήσουμε θα πρέπει να το κάνουμε. Είμαι διατεθειμένη να πιεστώ και άλλο οικονομικά για να σωθεί η οικονομία της χώρας. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση να ξέρουμε πού ακριβώς θα πάνε τα χρήματά μας, αλλά και να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι άνθρωποι που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Πρέπει να μας πουν ξεκάθαρα ποιος φταίει», αναφέρει η κ. Αλίκη Κουερίνη, εργαζόμενη σε κατάστημα με κοσμήματα. «Θα έπρεπε οι όποιες εισπρακτικές πολιτικές να ξεκινήσουν από άλλα κομμάτια της κοινωνίας και όχι από τους πιο αδύναμους. Επίσης θα ήταν σωστό να ανοίξει και το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας», επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Φραγκάκης.

Ο κ. Γιώργος Τραυλός θεωρεί ότι εκείνοι που επεξεργάστηκαν τα νέα μέτρα μερολήπτησαν υπέρ των ιδίων: «Γιατί δεν έγιναν μεγάλες περικοπές στις βουλευτικές αποζημιώσεις; Δεν θα έπρεπε να δώσουν το παράδειγμα και να σταματήσουν να επιβαρύνουν οι ίδιοι τον ελληνικό λαό», αναρωτιέται, ενώ ήδη έχει αποφασίσει σκληρές περικοπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Κάποτε πηγαίναμε και σε καμία ταβέρνα μια φορά στις 15, τώρα ούτε αυτό δεν μπορούμε. Στα 70 μου χρόνια δεν θυμάμαι ξανά τέτοια απογοήτευση και απελπισία στα μάτια του κόσμου. Περισσότερο για τους νέους στεναχωριέμαι, δεν μπορούν πια ούτε να παντρευτούν και να ανοίξουν σπίτι επειδή δεν υπάρχουν δουλειές και χρήματα» σχολιάζει ο κ. Θεόδωρος Σπανός.

Εκτός από την πραγματική μείωση εισοδημάτων και ο φόβος οδηγεί τους περισσότερους σε περιορισμό της κατανάλωσης, κάτι που τρέμουν οι επιχειρηματίες. «Ο φόβος έχει επιδράσει και ο κόσμος δεν αγοράζει. Βλέπουμε γύρω μας τα καταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Εμείς ακόμα κρατάμε αλλά είναι σίγουρο ότι θα ζοριστούμε περισσότερο αυτό το Πάσχα εξαιτίας των μέτρων» αναφέρει η κ. Ρούλα Κοκκαλίδου, ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων.

Βέβαια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά για εκείνους που πρώτοι θα δεχθούν τις συνέπειες των νέων μέτρων, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους. Καταλαβαίνουν όμως... «Λίγο πολύ, όλοι το ξέραμε αλλά συνεχίζαμε να ξοδεύουμε και να κοροϊδεύουμε τους ξένους που έρχονταν εδώ και την έβγαζαν με μία σαλάτα. Τώρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί ούτε πριν βγαίναμε.

Αμα όμως σου λένε δεν έχω τι να κάνεις», αναρωτιέται η Κ.Σ. που εργάζεται εδώ και τριάντα χρόνια ως εφοριακός. «Παλαιά δεν προσέχαμε, τώρα ξέρουμε ποια μάρκα έχει το φθηνότερο γιαούρτι» συμπληρώνει.

Ο Σ.Κ. που εργάζεται στον δήμο θέλει να ξέρει πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα. «Εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη. Ομως εμένα όλα μου τα εισοδήματα βρίσκονται καταγεγραμμένα στο χαρτί που πήρα από τον δήμο και το έβαλα μέσα στη φορολογική μου δήλωση», τονίζει με νόημα...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100003_04/03/2010_392836

Δεν υπάρχουν σχόλια: