-->

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη»


Θεωρήθηκε δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρόσφερε «βοήθεια» προς την Ελλάδα, ως χώρα - μέλος της ευρωζώνης, προκειμένου να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές. Η μία πλευρά, δηλαδή οι χώρες της ευρωζώνης και το ευρώ, να αποφύγει την κρίση του νομισματικού κινδύνου και την υποβάθμιση του κοινού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο, κυρίως, και η άλλη πλευρά, δηλαδή η χώρα μας, να απομακρυνθεί σταδιακά, με αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της, από το στόχαστρο των αποκαλούμενων «αγορών».

Αυτό θα μπορούσε, κατά την γνώμη μας, να επιτευχθεί, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας, μόνο εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση έθετε στην διάθεση του Ελληνικού Κράτους (και ενδεχομένως, μιας άλλης χώρας που θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση με την δική μας, πάντα ως μέλους της ευρωζώνης), χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών αποπληρωμής του ήδη υφιστάμενου χρέους. Η κίνηση αυτή θα βοηθούσε (έστω και αν η Ελλάδα δεν χρησιμοποιούσε αμέσως το πλεονέκτημα αυτό), προς την κατεύθυνση μείωσης των επιτοκίων και συμπίεσης του χρηματοοικονομικού κόστους, αφού θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά σε σχέση με τα προτεινόμενα επιτόκια των αγορών. Εκτός αυτού, δεν θα υπήρχε λόγος να ζητηθεί και η (επικουρική) συνδρομή του ΔΝΤ, από την άποψη ότι τα προβλήματα αυτά αφορούν την ευρωπαϊκή «οικογένεια» και πρέπει να επιλυθούν εντός των τειχών.

Με την πολύκροτη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη 25/3/2010, στην πραγματικότητα, η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα (ή οποιαδήποτε άλλη χώρα), μόνο αν δεν μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές.

Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η φράση: «…ο μηχανισμός αυτός (σ.σ. εννοεί τον μηχανισμό βοήθειας), πρέπει να θεωρείται ως έσχατο μέτρο, το οποίο θα σημαίνει ιδίως ότι δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς»;

Ωστόσο, η χώρα μας δεν θα βρεθεί σε αυτή την θέση, γιατί αυτό θα ερμηνεύεται ως χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και οι αγορές θα εξακολουθούν να δανείζουν.

Με λίγα λόγια, η ΕΕ θα κινηθεί για να βοηθήσει, όταν μια χώρα - μέλος, φθάσει στο χείλος του γκρεμού. Δεν προσφέρει βοήθεια, για να προλάβει την πορεία προς τα εκεί…

Στο μεταξύ, όμως τα επιτόκια θα παραμένουν υψηλά.

Ευχόμαστε να συμβεί το αντίθετο, σε πείσμα των δεδομένων που χαρακτηρίζουν και προδιαγράφουν το αρνητικό κλίμα για την νέα προσφυγή της χώρας μας στις αγορές για την προσφορά ομολόγων. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός, ότι τα (σκληρά) μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από την πολιτική εξουσία, δεν συγκίνησαν τις αγορές, που εξακολουθούν να φέρονται κερδοσκοπικά.

Τέλος, αν εξαιρέσουμε την ικανοποιητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δια στόματος Τρισέ, η οποία παρέχει μεν μια ανάσα στο τραπεζικό σύστημα, πλην όμως δεν σχετίζεται με το δανειακό χρέος της χώρας μας και την ενεργοποίηση του μηχανισμού της ΕΕ, όπως συμφωνήθηκε, η φράση «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τοποθετείται με ευκολία εντός εισαγωγικών…

Το Σημείωμα της Σύνταξης
του Νίκου Σγουρινάκη, Διευθυντή Σύνταξης

Πηγή:
http://www.epixeirisi.gr/?pgtp=1&aid=1269945857

Δεν υπάρχουν σχόλια: