Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση οικονομικού κλίματος

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) καταγράφει πτώση κατά 3,7 μονάδες και διαμορφώνεται στις 72,4 μονάδες, μετά την πρόσκαιρη όπως φαίνεται σταθεροποίησή του τον Ιανουάριο.

«Στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας κυριαρχεί απαισιοδοξία και διατυπώνονται δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς η αβεβαιότητα για τον χαρακτήρα και το εύρος των πρόσθετων μέτρων ήταν τουλάχιστον τον Φεβρουάριο διάχυτη. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση και αναμένεται νέα επιδείνωση του δείκτη τον Μάρτιο», αναφέρεται στην έρευνα.

Πάντως η οριστικοποίησή τους ήταν απαραίτητη ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία προσαρμογής επιχειρήσεων και καταναλωτών στα νέα δύσκολα δεδομένα. Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου, αν και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση κινείται σε υψηλότερο επίπεδο. Η νέα επιδείνωση εκπορεύεται από εξασθένηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα τις κατασκευές, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αναλυτικότερα:

- Στη Βιομηχανία, η έντονη υποχώρηση που καταγράφεται στις προβλέψεις της παραγωγής, αντισταθμίζεται από ελαφρά άνοδο των εκτιμήσεων για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, αλλά και τη σταθερότητα στα αποθέματα.

- Στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν αμετάβλητες, ενώ εκείνες για το τρέχον επίπεδο εργασιών καταγράφουν κατακόρυφη πτώση, στη χειρότερη επίδοσή τους από τον περσινό Μάιο. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχωρούν, αλλά οριακά.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, έντονη είναι η πτώση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις των επιχειρήσεων και ακόμη εντονότερη η μείωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης, όπου σημειώνεται η χειρότερη επίδοση από τον περσινό Απρίλιο. Παρά τις εκπτώσεις, η ρευστοποίηση στα αποθέματα είναι πολύ μικρή, δείγμα υποτονικής δραστηριότητας.

- Στις Κατασκευές, η αλλαγή τάσης του προηγούμενου μήνα διατηρείται και η υποχώρηση που σημειώνεται τον Φεβρουάριο είναι ισχυρότερη από όλους τους υπόλοιπους τομείς. Η επιδείνωση του δείκτη προέρχεται τόσο από τις εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, το οποίο μειώνεται κατακόρυφα, όσο και από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, σημειώνεται σφοδρή επιδείνωση των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την ανεργία το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ εξαιρετικά δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αντίθετα, η πρόθεση των ελληνικών νοικοκυριών για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο βελτιώνεται, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους, λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν μεγάλη πτώση για τέταρτο μήνα, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -34 μονάδες (από -27). Μόλις ένα 8% (από 12%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ πάνω από τους μισούς (53% έναντι 47%) προβλέπουν επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -2 και -4 μονάδες αντίστοιχα.

Πηγή:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10505092


«Αδικα και σκληρά τα μέτρα... χαριστική βολή στην αγορά»


Σκληρά, άδικα, που θα επιτείνουν την ύφεση και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην αγορά κρίνουν τα κυβερνητικά μέτρα εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς, κυρίως των μικρομεσαίων.

Αντίθετα, ο ΣΕΒ (βιομήχανοι) τα χαρακτηρίζει ως «αναγκαία για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασής τους και στον ιδιωτικό τομέα.


«Αδικα και σκληρά τα μέτρα... χαριστική βολή στην αγορά»

Ειδικότερα:

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν «υπάρχει θέμα επέκτασης των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα», απάντησε: «Δεν ετέθη σήμερα τέτοιο θέμα, αλλά η κρίση, όπως ξέρετε, πλήττει εξίσου τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε σχετικά: «Οι δραστικές περικοπές των δαπανών του δημόσιου τομέα είναι επιβεβλημένες, αλλά όχι με τον τρόπο που τις επιχειρεί η κυβέρνηση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση κινούνται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση και το πιθανότερο είναι ότι θα υπονομεύσουν, αντί να ενισχύσουν, την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Επιπτώσεις
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης, τονίζει πως με τα ανακοινωθέντα μέτρα θα ακολουθήσουν άμεσες επιπτώσεις στην αγορά, ενώ αναμένονται σοβαρές οικονομικές διαστάσεις, καθώς θα υπάρξουν απολύσεις και διόγκωση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασ. Κορκίδης, μιλά για σκληρά και άδικα μέτρα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, στον βαθμό που δεν διασφαλίζουν την αναπτυξιακή πολιτική. Μπορεί να μην «πτωχεύσουμε», αλλά θα «πτωχύνουμε», λέει ο πρόεδρος.

Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ

Πηγή:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10505039

Δεν υπάρχουν σχόλια: