Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

¨Κλείδωσαν¨ τα νέα μέτρα. Ανακοινώνονται αύριο

¨Κλείδωσαν¨ τα νέα μέτρα. Ανακοινώνονται αύριο¨Κλείδωσαν¨ τα νέα μέτρα. Ανακοινώνονται αύριο

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε θάρρος και αποφασιστικότητα από τους πολίτες και ετοιμάζει τώρα νέο διάγγελμα

Του Γιάννη Αντύπα

Σε δύο χρόνους, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ σήμερα το απόγευμα και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και το πρόσθετο πακέτο μέτρων που ζητά η Ε.Ε. και η ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου, έδωσε μια σαφή πρόγευση του διαγγέλματος που θα ακολουθήσει.

Ζήτησε από τους πολίτες θάρρος και αποφασιστικότητα και δήλωσε έτοιμος να δώσει την απάντηση στην κρίση που βιώνουμε. «Συγκινούμαι ειλικρινά, όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στο δρόμο και μου λένε για την πατρίδα, και το μισθό μου να θυσιάσω»! Για πολλούς η λέξη «μισθός» ήταν το «κρυφό» μήνυμα προς την κοινωνία για την επικείμενη περικοπή, αναστολή καταβολής ή ακόμη και κατάργηση του 14ου μισθού.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τις «απαιτήσεις» των Βρυξελλών, στο τετ α τετ που είχε με τον Ο. Ρεν στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις αποχαιρέτησε τον Φινλανδό επίτροπο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Θ. Πάγκαλου, του Χ. Παμπούκη και του Γ. Παπακωνσταντίνου. Παρόντες ήταν και οι συνεργάτες του Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, Η. Πολεμαρχάκης και Γ. Ελενόπουλος. Αντικείμενο της συζήτησης δεν ήταν, πλέον, το τι, αλλά το πότε και το πώς. Αν θα έχουμε διάγγελμα ή συνέντευξη Τύπου, αν η αγωνία θα τελειώσει σε λίγες ώρες ή αν θα παραταθεί μερικά 24ωρα.

Εισήγηση
Στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να κατρακυλήσει κι άλλο, να βουλιάξουμε οριστικά, θα αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας γιατί απειλεί να μας αφαιρέσει κάθε δυνατότητα να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Το πραγματικό θέμα, όμως, είναι ότι το έλλειμμα και το χρέος αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου. Το ζήτημα για την Ελλάδα δεν είναι απλά να βρει δανεικά.

«Μικρή σημασία θα έχει να περιορίσουμε το έλλειμμα και να μειώσουμε το χρέος, αν παράλληλα δεν αντιμετωπίσουμε όλα τα δομικά αίτια, που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τις παθογένειες που μας βύθισαν στην κρίση: «Ένα από τα αίτια είναι η διαφθορά, η εκτεταμένη ανομία και η ατιμωρησία, με αποτέλεσμα να λυγίσει το κράτος κάτω απ’ το βάρος της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης πόρων και της πελατειακής διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού».

«Ζητάμε σήμερα απ’ τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας μας και, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Παρά το κόστος, παρά την επιβάρυνση που θα βιώσει ο κάθε πολίτης, όλοι λένε ναι» υπογράμμισε «όλοι οι Έλληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας».

Η προοπτική κατάργησης του 14ου μισθού τρομάζει τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουν ότι το πλήγμα στο προφίλ του Γ. Παπανδρέου και του Κινήματος θα είναι ανεπανόρθωτο. Εναλλακτικά εισηγούνται μεγαλύτερη αύξηση του ΦΠΑ και πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων πέρα του ενός έτους. Οι πληροφορίες, όμως, δείχνουν ότι οι εξελίξεις τούς έχουν ξεπεράσει, αφού το πακέτο των μέτρων ουσιαστικά έχει «κλειδώσει» από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλληλεγγύη
Αποκαλυπτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει ήταν και η δήλωση του προέδρου της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής ομάδας, Μ. Σουλτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό: «Εξέφρασα την άποψή μου, ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σημαντικά και δύσκολα. Αν η κυβέρνηση είναι τώρα διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να πάρει πρόσθετα μέτρα, τότε έχω την εντύπωση, την αίσθηση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως η Ευρωζώνη, θα πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, με τρόπο συγκεκριμένο».

Για το ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος τα σενάρια διίστανται. Η Ευρώπη ελπίζει πως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και η πολιτική της στήριξη θα αποδειχθούν ικανές πολιτικές για να μειωθεί το κόστος του δανεισμού. «Αλλιώς θα υπάρξουν νέα εργαλεία» διαβεβαιώνουν οι κοινοτικοί. Το θέμα των οικονομικών εξελίξεων κυριάρχησε και στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, με τον κοινοτικό επίτροπο για την οικονομία, Ο. Ρεν. «Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, δεν έχουν νόημα τα μέτρα όταν οι αγορές έχουν άλλους στόχους» επισήμανε στον συνομιλητή του ο Θ. Πάγκαλος και στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».

Απειλή

Στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να κατρακυλήσει κι άλλο, να βουλιάξουμε οριστικά, θα αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας γιατί απειλεί να μας αφαιρέσει κάθε δυνατότητα να ορίζουμε εμείς την τύχη μας.

Ετοιμοι

«Ολοι οι Έλληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=25989153

Δεν υπάρχουν σχόλια: