Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

«Η χώρα θα πληρώσει τα λάθη αλλά και τα χρέη μόνη της»

Ομιλία Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, η χώρα θα πληρώσει τα λάθη και τα χρέη της μόνη της», αλλά τώρα ήρθε η ώρα οι εταίροι μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «να βάλουν τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι».

«Ηρθε η ώρα οι εταίροι μας της Ε.Ε., να βάλουν τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, σε μία ομιλία με πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, που θέλησε να δώσει ένα μήνυμα αισιόδοξο στους συνέδρους αλλά και στην κοινή γνώμη, είπε επανειλημμένα ότι «σήμερα στην Ελλάδα συναντιέται η ιστορία με την ελπίδα». Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια και την κατηγόρησε ότι άφησε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο πρωθυπουργός «φύλαγε» όμως και ένα μήνυμα για τα διεθνή μέσα και τους Κοινοτικούς, όταν προειδοποιούσε ότι υπάρχει κίνδυνος οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα να επεκταθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, το δίλημμα που είχε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ήταν «ή κάνουμε κατεπειγόντως ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε την πατρίδα μας ή συμπεριφερόμαστε άβουλα και ανεύθυνα και καταδικάζουμε την Ελλάδα σε δεκαετίες ύφεσης».

Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα και ειδικότερα για το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι γίνεται ένα τεράστιο και αποφασιστικό βήμα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αναδιανομή των εισοδημάτων. «Φορολογούμε όλους τους πολίτες, με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα. Χτυπάμε αλύπητα τη φοροδιαφυγή. Τελειώνει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρα μας».

Έρχεται ο «Καλλικράτης»

Όταν το λόγο έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, υπερασπίσθηκε το σύνθημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», ενώ εστιάζοντας το θέμα της διοικητικής αποκέντρωσης επανέλαβε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει μέσα στο Μάιο από τη Βουλή και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν το Νοέμβριο βάσει του νέου διοικητικού χάρτη.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη, μάλλον με κριτικό ύφους, λέγοντας ότι οι αυτοδιοικητικές αλλαγές αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την πόλη να αλλάξει πορείας και ύφος. «Πρέπει να νικηθούν τα συμπλέγματα που στηρίζονται στην πατριδοκαπηλία, στον φτηνό τοπικιστικό λαϊκισμό και στην αποθέωση της πελατειακής λειτουργίας».

Στη συνέδριο ακούστηκαν και οι φωνές των εκπροσώπων της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, με τους κ.κ. Τζουμάκα και Τσοχατζόπουλο να ζητούν αναπτυξιακά μέτρα και να προειδοποιούν το Γιώργο Παπανδρέου για την καταιγίδα που βλέπουν να φέρνει η πολιτική της λιτότητας.

Ζήτησε εξηγήσεις

Σε πιο έντονο ύφος ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζήτησε εξηγήσεις γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είπε προεκλογικά την αλήθεια για την κατάσταση της χώρας, μίλησε για μαθητευόμενους μάγους στο οικονομικό επιτελείο και αναφέρθηκε στις «ακέφαλες εφορίες», σε «επικίνδυνους πειραματισμούς τύπου Κουτούπη και Μυγδάλη».

Όπως είπε, ο διεθνής καπιταλισμός επιχειρεί να καταστείλει το φρόνημα των Ελλήνων και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Η απάντηση είναι όχι», σημείωσε και πρότεινε να υπάρξουν νέοι όροι για το χρέος, διαφορετικά να αποχωρήσουμε από το σύστημα.

Πηγή:
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1792708

Δεν υπάρχουν σχόλια: