Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Στον δρόμο που χάραξε η Ουγγαρία...Στον δρόμο που χάραξε η Ουγγαρία...

Κατερινα Σωκου

To «ευτυχές παράδειγμα» της βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ουγγαρία και, λίγο αργότερα, τη Λεττονία δείχνει τον δρόμο και για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ εκλήθη προς ενίσχυση των δύο χωρών το φθινόπωρο του 2008, στην αιχμή της πιστωτικής κρίσης που κλόνισε την παγκόσμια οικονομία. Ειδικά η Ουγγαρία, ήταν η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατέφυγε στον διεθνή οργανισμό τον Οκτώβριο του 2008, λίγο μετά τη χρεοκοπία της Ισλανδίας. Και στις δύο περιπτώσεις, το δάνειο του ΔΝΤ συνδυάσθηκε με σημαντική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας που συμφωνήθηκε από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την Παγκόσμια Τράπεζα ανήλθε στα 21 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να διατεθούν σε δόσεις – και υπό προϋποθέσεις. Πρόσφατα, ωστόσο, η χώρα ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζεται άλλη βοήθεια, έχοντας αντλήσει 8,34 δισ. ευρώ από τα 12,5 δισ. ευρώ που της διαθέτει το ΔΝΤ και 5,5 δισ. ευρώ από τα 6,5 δισ. της Ε.Ε. Σημαντική λεπτομέρεια: το πακέτο βοήθειας που προσέφερε το ΔΝΤ προς την Ουγγαρία ήταν δεκαπλάσιο από τη συνεισφορά της Ουγγαρίας στο Ταμείο.

Εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η βοήθεια προς την Ουγγαρία είχε στόχο κατ’ αρχήν να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Παράλληλα, η καταβολή της διεθνούς βοήθειας του ΔΝΤ αλλά και της Ε.Ε. εξαρτήθηκε από την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η ίδια η βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Οι επιθεωρήσεις προόδου από αντιπροσωπείες τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τακτικές, και αναμένεται να ολοκληρωθούν με τη λήξη του προγράμματος, τον Νοέμβριο του 2010.

Στην περίπτωση της Λεττονίας, το πακέτο βοήθειας ήταν της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ. Η χώρα έχει ήδη λάβει 1 δισ. ευρώ από τα 1,7 δισ. ευρώ της συμφωνίας της με το ΔΝΤ, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από την Ε.Ε. και από γειτονικές χώρες.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_18_21/03/2010_395059

Δεν υπάρχουν σχόλια: