Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ!!!


Αγκελα Μέρκελ: Υπεύθυνη η Ελλάδα

Δεν φταίνε μόνο οι αγορές, είπε – Απέκλεισε «εσπευσμένη βοήθεια» και πρότεινε αποπομπή κρατών που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας


Κωστας Καρκαγιαννης

Την αποπομπή από την Ευρωζώνη κρατών-μελών που επανειλημμένως παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ζήτησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες στην ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας της. Παράλληλα επανέλαβε με κατηγορηματικό τόνο ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να δώσει «εσπευσμένα» βοήθεια στην Αθήνα και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σημίτη ότι παραβίαζαν το Σύμφωνο. Παρ' όλα αυτά, άφησε ανοιχτό ένα «παράθυρο», καθώς είπε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αφεθεί παντελώς μόνη». Αργά το απόγευμα εξάλλου ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν χαρακτήρισε, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», «υψηλό» το κόστος της μη διάσωσης της Ελλάδας, καθώς οι γερμανικές τράπεζες έχουν εκτεθειμένα δισ. ευρώ. Αποστάσεις από τις σκληρές δηλώσεις της κ. Μέρκελ πήρε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι το «μείζον πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας».

«Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν προκλήθηκε από τους κερδοσκόπους, αλλά από την επί χρόνια παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε. Ε. Γι' αυτό το ευρώ βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Μέρκελ. «Μπορώ να πω επίσης ότι η κυβέρνηση Καραμανλή συμμετείχε σε αυτό, ακόμη και η προκάτοχος κυβέρνηση. Η εσπευσμένη παροχή αλληλεγγύης δεν είναι η σωστή απάντηση. Η σωστή απάντηση είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Γι' αυτό δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας και τις περαιτέρω προσπάθειες εξυγίανσης στα επόμενα χρόνια». Βέβαια η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε ότι πρέπει να προστατευθεί η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. «Καμία χώρα δεν μπορεί να αφεθεί παντελώς μόνη της. Είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι στηρίζουμε τη σταθερότητα του ευρώ ως σύνολο. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές εξελίξεων που θα οδηγούσαν σε αποστεθεροποίηση του ευρώ και μαζί των θεμελίων μας».

Ακολούθως, η κ. Μέρκελ υποστήριξε τον υπουργό της επί των Οικονομικών κ. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) όπου, ως έσχατο μέτρο, θα είναι δυνατό να αποκλειστεί μια χώρα από την Ευρωζώνη, αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις επί μακρό χρονικό διάστημα». Σήμερα δεν διαθέτουμε έναν κατάλληλο μηχανισμό κατέληξε η κ. Μέρκελ, «διότι δεν σκεφτήκαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση κατά την οποία μια χώρα θα βρίσκεται στα πρόθυμα της αδυναμίας πληρωμών. Οταν μια χώρα δεν έχει χρήματα, δεν μπορεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» (η ύστατη κύρωση σύμφωνα με το ΣΣΑ).

Ο Ολι Ρεν

Ωστόσο, στο Παρίσι αλλά και στις Βρυξέλλες η άτεγκτη στάση της Γερμανίας έχει προκαλέσει ενόχληση.Ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν τόνισε ότι η Επιτροπή βασίζεται στην ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου για να «προετοιμάσει τον μηχανισμό βοήθειας». Οι χώρες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν τον Φεβρουάριο ότι «θα αναλάβουν συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης», είπε ο εκπρόσωπος. «Το Συμβούλιο EcoFiστήριξε χωρίς κανένα ενδοιασμό τα μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού ελλείμματος κατά 4% εντός του 2010. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πήρε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και έλαβε θαρραλέα μέτρα, επώδυνα για τον ελληνικό λαό. Εκανε το χρέος της», εξήγησε ο κ. Αμεντέο Αλταφάιγ. Στην ουσία η Κομισιόν δηλώνει ότι «η πολιτική απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», για δε τον κ. Μπαρόζο «είναι πολύ σημαντικό» να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση του ελληνικού προβλήματος. «Η απόφαση της 11ης Φεβρουαρίου ήταν ορόσημο και εμείς πορευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση», υποστηρίζει η Κομισιόν.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100024_18/03/2010_394537


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Ηταν μόλις επτά χρονών όταν χτίστηκε το Τείχος του Βερολίνου... Στην αποκαλυπτική συνέντευξή της, η Γερμανίδα καγκελάριος παρουσίαζε όλες τις «γνωστές - άγνωστες» πτυχές του κομμουνιστικού καθεστώτος

Της Ελενας Μπέλλη

Μνήμες από το παρελθόν ξέθαψε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και, σε συνέντευξή της στο δίκτυο ARD, αποκάλυψε ότι η μυστική υπηρεσία Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας είχε αποπειραθεί να την στρατολογήσει στο δίκτυο των κατασκόπων της.

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της χώρας αλλά και η πρώτη με καταγωγή από την Ανατολική Γερμανία, η Μέρκελ διηγήθηκε την προσωπική της ιστορία, αποκαλύπτοντας τις «γνωστές - άγνωστες» πτυχές του κομμουνιστικού καθεστώτος:

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μέρκελ άρχισε να φοιτά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ιλμενό. Τότε κατάλαβε ότι ήταν υπό... παρακολούθηση από κάποιους συναδέλφους της. Κάποια στιγμή, ως φοιτήτρια, αποφάσισε να εργαστεί στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Υπέβαλε το βιογραφικό της για να προσληφθεί ως βοηθός στο Τμήμα Φυσικής, που ήταν και η ειδικότητά της. Κλήθηκε σε συνέντευξη και αμέσως μετά οδηγήθηκε σε ένα χώρο όπου υποτίθεται ότι θα της καταβάλλονταν τα έξοδα για το ταξίδι της. Αντ’ αυτού, την πλησίασε ένας αξιωματικός της Stasi και της πρότεινε «να συνεργαστούν».

«Σχέδιο»
Η Μέρκελ εξηγεί ότι είχε ήδη εκπονήσει «στρατηγικό σχέδιο» μαζί με την οικογένειά της και ειδικά τον πατέρα της, έναν προτεστάντη πάστορα, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν ανάλογη εξέλιξη στη ζωή της. «Απάντησα αμέσως ότι αυτή η δουλειά δεν ήταν για μένα», είπε και πρόσθεσε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την «απαραίτητη προϋπόθεση» συνεργασίας με τη Στάζι, τη... σιωπή.

«Μου είναι αδύνατο να κρατήσω μυστικό και διηγούμαι τα πάντα στους φίλους μου», θυμάται να λέει στον συνομιλητή της η καγκελάριος και να αποχωρεί από την αίθουσα. Φυσικά, δεν πήρε τελικά ούτε τη θέση στο πανεπιστήμιο. Εως το 1978, η Μέρκελ σπούδαζε Φυσική στη Λειψία, την πόλη που έντεκα χρόνια αργότερα θα γινόταν ένα από τα κέντρα διαδηλώσεων ενώ αργότερα πήρε το διδακτορικό της από την Ακαδημία Επιστημών του ανατολικού Βερολίνου.

«Αποφάσισα να γίνω ερευνήτρια σε έναν τομέα που δεν θα απαιτούσε πολλούς συμβιβασμούς», εξηγεί. «Διάλεξα τη Φυσική διότι ήταν ο τομέας όπου η αλήθεια δεν είναι εύκολο να αλλοιωθεί», καταλήγει.

Σχόλιο


Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου -αλλά και λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου- η Μέρκελ κλήθηκε από τον δημοσιογράφο να σχολιάσει το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. «Ηταν μία δικτατορία, ένα άνομο καθεστώς ή είχε και κάποια θετικά στοιχεία;», ρωτήθηκε η Μέρκελ. «Όχι», απάντησε, «το καθεστώς αυτοπροσδιοριζόταν ως δικτατορία και συνεπώς δεν μπορούσε να έχει κανένα θετικό στοιχείο».

Και την ημέρα που έπεσε το Τείχος; «Ημουν στη σάουνα, όπως κάθε Τρίτη», θυμάται «αλλά σε λίγες μέρες έπινα μπίρα στη δυτική πλευρά»?

Πηγή:
http://spynews-gr.blogspot.com/2009/05/blog-post_2428.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: