-->

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μειώνει τα εισοδήματα



Νέο «χτύπημα» αναμένεται να δεχθούν τα εισοδήματα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Στο «ψαλίδισμα» κατά 12% των επιδομάτων και κατά 30% των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας έρχεται να προστεθεί η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Γιατροί του ΕΣΥ, ιπτάμενο προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας, εφοριακοί, τελωνειακοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα απειλούνται με την καταβολή επιπλέον φόρου εισοδήματος μέσω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων και ειδικών αποδοχών τους.

Με τη νέα ρύθμιση θα καταργούνται όλες οι περιπτώσεις της αυτοτελούς φορολόγησης πλην τόκων καταθέσεων και κρατικών ομολόγων. Επιδόματα και αμοιβές που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως 20% θα ενταχθούν στην ενιαία φορολογική κλίμακα και θα φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές.

Ωστόσο, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου. Με την εισοδηματική πολιτική του 2010 (περικοπή των δώρων και επιδομάτων) ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 15 έτη υπηρεσίας και με μηνιαίες αποδοχές 3.082 ευρώ ή ετήσιο εισόδημα 39.592 ευρώ θα χάσει φέτος 4.840 ευρώ.

Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με 15% που ισχύει για το 50% του επιδόματος ΔΙΒΕΕΤ καθώς και την υπαγωγή του επιδόματος αυτού στη φορολογική κλίμακα με υψηλότερους συντελεστές ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα χάσει επιπλέον 1.800 ευρώ το χρόνο. Έτσι, το ετήσιο εισόδημά του θα μειωθεί φέτος κατά 16,8% ή 6.640 ευρώ. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες ρυθμίσεις που επέρχονται στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων θέτοντας το σχετικό κεφάλαιο της φορολογικής μεταρρύθμισης για διαβούλευση στο διαδίκτυο.

Με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Καθιερώνεται νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με 9 φορολογικά κλιμάκια. Το αφορολόγητο όριο καθορίζεται στα 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους (μισθωτούς, συνταξιούχος, ελεύθερους επαγγελματίες) και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από 40% σε 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

2. Το ύψος του αφορολογήτου ορίου συνδέεται με τις αποδείξεις. Με τις διορθώσεις που έγιναν στη ρύθμιση, οι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα χρειαστεί να μαζέψουν λιγότερες αποδείξεις κατά 600 έως 3.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο:

Φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα έως 6.000 ευρώ δεν θα χρειασθεί να μαζέψουν αποδείξεις για να καλύψουν το αφορολόγητό τους.

Φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από 6.000 και έως 12.000 ευρώ θα χρειασθεί να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τις 6.000 ευρώ. Δηλαδή, απαιτούνται αποδείξεις από 100 - 600 ευρώ.

Φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 και μέχρι 50.000 ευρώ θα χρειασθεί να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με 600 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 ευρώ και 30% επί του τμήματος του εισοδήματός τους πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Φορολογούμενοι με εισόδημα 50.000 ευρώ και άνω για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις 12.000 ευρώ.

3. Καθιερώνονται τεκμήρια εισοδήματος για περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.). Τεκμήριο θα καθιερωθεί για τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής και τα αεροσκάφη, το βοηθητικό προσωπικό και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

4. Καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα με βαριά αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.ά.) αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.

5. Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων.

6. Αυξάνεται από 3% σε 15% ο φόρος για τα ακίνητα των offshore εταιρειών.

Πηγή: Hμερησία, 6.3.2010


Ψηφισθέν Νομοσχέδιο


Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

κάνετε click εδώ για να δείτε το κείμενο

Πηγή:

http://www.epixeirisi.gr/index.php?pgtp=1&aid=1268132527

Δεν υπάρχουν σχόλια: