-->

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Εκτιμήσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης των χωρών της ευρωζώνης


Για πιθανή γένεση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου κάνουν λόγω ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί κύκλοι.

«Αυτό που θέλαμε, δηλαδή να «μεταφραστεί» η πολιτική απόφαση της 11ης Φεβρουαρίου σε ένα μηχανισμό στήριξης, το πήραμε», τόνισαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι μετά το πέρας της συνεδρίασης των χωρών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό, καθώς επιθυμεί να δανειστεί από την αγορά και προς αυτήν θα κινηθεί.

Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε ότι αφορά την δυνατότητα δανεισμού από την αγορά και είπαν ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που αποφασίστηκε χθες, πρέπει πρώτον η ενδιαφερόμενη χώρα να προσφύγει σε αυτόν, στη συνέχεια να υπάρξει εισήγηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν ομόφωνη απόφαση της ευρωζώνης.

Σε ότι αφορά το τελευταίο σημειώνεται από τους ίδιους κύκλους ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν έχει λόγο να πει «όχι», καθώς δεν είναι υποχρεωμένη να δανείσει την προσφεύγουσα στον μηχανισμό χώρα.

Το δάνειο δεν θα έχει «χαριστική τιμή», ούτε τον χαρακτήρα επιδότησης και θα έχει χαμηλότερο επιτόκιο από τις αγορές και θα κινείται -αν μπορεί να δοθεί σχηματικά- περί τον μέσο όρο επιτοκίου που δανείζονται οι χώρες της ευρωζώνης και αυτού με το οποίο δανείζουν οι αγορές και ανέφεραν επίσης ότι τα spreads θα έχουν σταδιακή αποκλιμάκωση.

Σε ότι αφορά το ερώτημα των όρων που θέτει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στον μηχανισμό, τονίσθηκε ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ζητά επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή από την Ελλάδα και αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από συζητήσεις που είχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης με το Ταμείο στο πρόσφατο παρελθόν.

«Έχουμε το πιο σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι «την επόμενη τριετία είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράγματα ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσουμε ούτε «1 ευρώ» από τον μηχανισμό» .

Σχολιάζοντας την ερώτηση-παρατήρηση για όσα είπε σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τρισέ, ανέφεραν ότι η αντίδραση του προέδρου της ΕΚΤ είναι συμβατή με τον ρόλο του.

«Δεν είμαστε σε μηχανισμό ΔΝΤ» ανέφεραν, υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαίοι συμμετέχουν στο ΔΝΤ με ποσοστό 37.5%, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ στον μηχανισμό αυτό αυξάνει την κεφαλαιοδοτική εισφορά και διευκρινίζοντας ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της ελληνικής κυβέρνησης παρακολουθείται μόνο από την ΕΕ.

Τέλος, εκτίμηση των ίδιων κύκλων είναι ότι ο μηχανισμός που αποφασίστηκε απόψε «ενδέχεται να καταλήξει σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» .

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της συνόδου

Στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος αλλά και με μία ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών της ευρωζώνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή συντονισμένων διμερών δανείων σε εθελοντική βάση προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση των διμερών δανείων θα αποφασίζεται ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης στην απόφαση επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική ενίσχυση και ως εκ τούτου σήμερα καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται, ως ύστατη λύση. Δηλαδή όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι ανεπαρκής. Σκοπός του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος οι ηγέτες της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρετίζουν τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία κρίνονται επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Επαναβεβαιώνουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς εθνικές πολιτικές με βάση τους συμφωνηθέντες κανόνες και θα πρέπει να επαγρυπνούν για την κοινή τους ευθύνη σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και καλωσορίζουμε τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία επαρκούν προκειμένου να διασφαλίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν φιλόδοξη και αποφασιστική δράση γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών. Τα μέτρα σταθεροποίησης που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική ενίσχυση. Ως εκ τούτου σήμερα καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του παρακάτω μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη βούληση τους να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση εφόσον κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη συνολικά όπως αποφασίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τα οποία δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν με συντονισμένα διμερή δάνεια. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής. Οποιαδήποτε εκταμίευση αυτών των διμερών δανείων θα αποφασίζεται από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης ομόφωνα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα βασίζονται στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναμένουμε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να συνεισφέρουν ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ.

Στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης, αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυνατόν με τα κατάλληλα επιτόκια κινδύνου. Τα επιτόκια δεν θα είναι συμβατικά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν οποιοδήποτε στοιχείο στήριξης. Οι αποφάσεις γι αυτό το μηχανισμό θα λαμβάνονται σε πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο της Συνθήκης και τις εθνικές νομοθεσίες.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση μιας ισχυρής, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινοτική συνοχή.

Παράλληλα δεσμευόμαστε για την προώθηση ενός ισχυρού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και προτείνουμε την αύξηση του ρόλου της οικονομικής επιτήρησης και τον καθορισμό της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και συμπλήρωση του υπάρχοντος πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να ενισχυθεί η δυνατότητά της να δρά σε περιόδους κρίσεως.

Μελλοντικά η επιτήρηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα εργαλεία για την πρόληψή τους, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να ενισχυθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα ένα ισχυρό πλαίσιο για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό στην αρχή της υπευθυνότητας των κρατών μελών για τα δημοσιονομικά τους. Καλούμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θεσπίσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από τα κράτη μέλη, την εκ περιτροπής προεδρία και την ΕΚΤ ώστε να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο, πριν από το τέλος του χρόνου, τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου, διερευνώντας όλες τις εναλλακτικές για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου» .


Πηγή:

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: