Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

Ελληνες ανήσυχοι και θυμωμένοι

ΕΛΛΗΝΕΣ : ΑΔΙΚΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ελληνες ανήσυχοι και θυμωμένοι

Αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μέτρων παρότι τα θεωρούν άδικα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, οργίζονται όμως με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδίως δε με αυτές του Καραμανλή. Τι αποκαλύπτει γκάλοπ του Εθνους.


«Πικρό ποτήρι» για τους πολίτες τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής». Παρ’ ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της λήψης σκληρών αποφάσεων, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι υφίστανται αδικία.

Ελληνες ανήσυχοι και θυμωμένοι

«Θυμός» αλλά και απογοήτευση και ανησυχία είναι οι λέξεις που έρχονται περισσότερο στο στόμα των πολιτών με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις θυσίες που οι ίδιοι καλούνται να κάνουν για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ελληνες ανήσυχοι και θυμωμένοι

Μέσα από τον θυμό βλέπουν όμως και τους υπεύθυνους της δημοσιονομικής εκτροπής και το 70% κατονομάζει ως τέτοιους τις κυβερνήσεις Καραμανλή, ενώ το 52,5% τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009 το 56,9% εμφανίζεται θυμωμένο με τον πρώην πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.

Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι στη σωστή κατεύθυνση και μέσω αυτών η χώρα θα βγει από την κρίση είναι οι απόψεις που επικρατούν μεταξύ των πολιτών.

Την άποψη ότι τα οικονομικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση ασπάζεται εκτός από το 68,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 35,3% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το 36,3% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει απαισιοδοξία σχετικά με το αν θα πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών και στην ερώτηση αυτή το 52,6% των ερωτηθέντων απαντούν όχι. Η απάντηση αυτή φαίνεται να συνδέεται υπόγεια με την απογοήτευση των πολιτών για το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.

Ενα άκρως ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι οι πολίτες εμφανίζονται συγκρατημένοι σχετικά με την αντίδραση στα μέτρα, τα οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν άδικα.

Το 40,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα συνδικάτα και οι επαγγελματικές ενώσεις θα πρέπει να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη. Ποσοστό αρκετά μικρότερο από την προηγούμενη έρευνα.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10634954#

Δεν υπάρχουν σχόλια: