Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Στόχος της κερδοσκοπίας είναι το Ευρώ και όχι η ΕλλάδαΑπαραίτητη η ενεργοποίηση των μηχανισμών αλληλεγγύης της Ε.Ε για την απόκρουση των κερδοσκόπων, θεωρούν οι κ.κ. Cohen και Pigass που δεν πιστεύουν στο ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας

Συνέντευξη στον Ν. Σακελλαρίου


Η Ελλάδα είναι θύμα της κερδοσκοπικής επίθεσης στο Ευρώ και όχι στόχος της επίθεσης και το Σύμφωνο Σταθερότητας θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς μία πιο ελαστική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και τα ελλείματα. Και αυτό γιατί ένα έλλειμμα της τάξης του 4% δεν θα ήταν απαγορευτικό για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα του Γενικού Διευθυντού της επενδυτικής τράπεζας Lazard Ευρώπης, κ. Μatthieu Pigass, και του καθηγητή Οικονομικών στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Γαλλίας Ecole Normale Superieure, αντιπροέδρου της Ecole d’ economie de Paris και σύμβουλου του Stross-Cahn, κ. Daniel Cohen, κατά την πρόσφατη παρουσία τους στην Ελλάδα προσκεκλημένοι του Γαλλικού Ινστιτούτου.


Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική εξέλιξη στην πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων αλλά κατ’ επέκταση των ελληνικών μετοχών ο τραπεζίτης κ. Pigass δήλωσε στην «Η» ότι αγορές περιμένουν κάποιο σήμα ισχυρής στήριξης και αλληλεγγύης στην ελληνική οικονομία και τότε θα εμφανιστεί μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Mιλώντας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2010, ο καθηγητής Cohen δήλωσε ότι σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί πέριξ του 3,9%, οι αναδυόμενες αγορές θα έχουν ανάπτυξη της τάξης του 6% που θα προέρχεται από ανακατανομές στις αποθεματοποιήσεις και οι αναπτυγμένες θα παρουσιάσουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%.


Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Pigass τόνισε ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης μέλους της Ευρωζώνης είναι μεν τεχνικά πιθανό αλλά ωστόσο εκτιμά ότι τόσο τα μέτρα στήριξης που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυσμό με την αλληλεγγύη και στήριξη από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα εμποδίσουν να συμβεί το ενδεχόμενο αυτό.


Ερωτώμενος για την κερδοσκοπία σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα και αν ο ίδιος ως τραπεζίτης θα αγόραζε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, ο κ. Pigass τόνισε (διαφοροποιούμενος από την γαλλίδα υπουργό κ. Lagarde) ότι οι ‘κερδοσκόποι δεν έχουν εθνικότητα και τους ενδιαφέρει μόνο το χρήμα και το κέρδος εκμεταλλευόμενοι μία κατάσταση κρίσης’. Ο κ. Pigass δεν πιστεύει καθόλου ότι η Ελλάδα μπορεί να πτωχεύσει και ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται οφείλεται για την άνοδο των επιτοκίων στα παρόντα επίπεδα. Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή τονίζει ο κ. Pigass είναι να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης στην Ευρωπαική Ένωση που θα εγγυάται για την ελληνική οικονομία ώστε να αποκροσθούν οι κερδοσκόποι να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ισπανία και την Πορτογαλλία. Αυτό θα είναι ένα μήνυμα προς τους κερδοσκόπους ώστε να μειωθούν οι επιθέσεις στο Ευρώ.


Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές ισχύει -δηλώνει ο κ. Pigass- περίπου το ίδιο πράγμα. Αυτό που θα χρειαστεί η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους επενδυτές ότι οι άλλες χώρες-μέλη και κυρίως η ΕΚΤ είναι αλληλέγγυες προς την ελληνική αγορά. Όταν περάσει το μήνυμα αυτό τότε θα υπάρξει και σημαντική ανάκαμψη στο ελληνικό χρηματιστήριο.


nsakel@pegasus.gr

Πηγή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=26125278

Δεν υπάρχουν σχόλια: