Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

Ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης και παροχών για όλους από το 2018Σε διαβούλευση θέτει, αμέσως μετά το Πάσχα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

"Η" 15/3

Του Γιώργου Γάτου

Ενιαίοι συνταξιοδοτικοί κανόνες θα ισχύουν από το 2018 και μετά για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους. Την κατάργηση των ειδικών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων - διακρίσεων που υπάρχουν από ταμείο σε ταμείο προβλέπει το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα παρουσιαστεί, επισήμως, μετά το Πάσχα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε να καταστεί, στη συνέχεια, νόμος του κράτους.

Η ομογενοποίηση των συνταξιοδοτικών κανόνων θα γίνει, όπως προβλέπει και το πόρισμα της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που παραδίδεται άμεσα στον υπουργό Α. Λοβέρδο, μέσα από την ενοποίηση των Ταμείων από 13 σε 3 (ένα ταμείο για μισθωτούς, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και ένα για αγρότες).

«Η ενοποίηση προϋποθέτει εξίσωση της οικονομικής, αναλογιστικής, διοικητικής λειτουργίας και συνακόλουθα του νομοθετικού καθεστώτος... η διοικητική ενοποίηση δεν προσφέρει τίποτα αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η εισήγηση της εμπειρογνώμονα που έχει ορίσει η ηγεσία του υπουργείου στην Επιτροπή, επίκουρης καθηγήτριας και δικηγόρου Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου - Πεχλιβανίδη.

Στην ίδια εισήγηση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής, υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι «η διοικητική ενοποίηση επειδή δεν πληροί τις προϋποθέσεις αυτές, δημιουργεί γραφειοκρατία, διαχέει τα προβλήματα μη βιώσιμων ή λιγότερο βιώσιμων ασφαλιστικών οργανισμών στους περισσότερο βιώσιμους (θέτει ζητήματα παραβίασης της αρχής της ισότητας), δεν αφορά ασφαλιστικά καθεστώτα και δεν επιτυγχάνει τους στόχους του εξορθολογισμού και της βελτίωσης του ασφαλιστικού συστήματος».

Να προβλεφθεί «μακρά μεταβατική περίοδος για την προσαρμογή αυτή» και να ισχύσει «η αρχή της ισότητας σε ό,τι αφορά το ύψος των εισφορών και των συντάξεων» εισηγείται, ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας της ΕΣΕΕ στην Επιτροπή, δικηγόρος Δ. Μπούρλος υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ενώ το ΤΑΕ εντάχθηκε στον ΟΑΕΕ, οι συντάξεις των εμπόρων, και μετά την ενοποίηση, είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ...

Μείωση συντάξεων


Με βάση το σχέδιο της Επιτροπής, οι συντάξεις που θα χορηγούνται, με βάση τα παραπάνω, θα είναι από το 2018 ούτως ή άλλως χαμηλότερες αφού:

Θα τεθεί νέο, ενιαίο για όλους, πλαφόν στις συντάξεις στα επίπεδα του ΙΚΑ θίγοντας όσους έχουν υψηλότερα όρια (όπως στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ όπου ήδη δρομολογούνται μειώσεις 8% - 10% σε συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μετά τη μείωση κατά 10% της κρατικής επιχορήγησης).

Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών της 15ετίας, σε πρώτο στάδιο, και αργότερα ολόκληρου του εργασιακού βίου, αντί της καλύτερης πενταετίας ή διετίας (ανάλογα με το Ταμείο, σήμερα).

Οσοι θα επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 65 θα έχουν αναλογική μείωση στο ποσό της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ την οποία θα εγγυάται για όλους το κράτος (αντίθετη, ωστόσο, άποψη έχουν διατυπώσει οι εμπειρογνώμονες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΕ ζητώντας να καταβάλλεται βασική σύνταξη ακόμη κι όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται σε ηλικία κάτω των 65 ετών, π.χ. με 35ετία στα 60 ή με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας).

Μέλη της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων εισηγούνται να τεθεί πλαφόν και για την καταβολή της βασικής σύνταξης, κατά το πρότυπο της Φινλανδίας όπου το προνοιακό τμήμα αποδίδεται μόνο σε όσους έχουν ανταποδοτική σύνταξη, με βάση τα έτη εργασίας τους, έως 1.200 ευρώ.

Οσοι εισπράττουν υψηλές συντάξεις θα κληθούν να καταβάλλουν ειδική εισφορά 1% - 2% (τύπου ΛΑΦΚΑ) υπέρ των ταμείων (το μέτρο αυτό, πάντως, είχε κριθεί στο παρελθόν ως αντισυνταγματικό, σε επίπεδο εφετείου).

Αύξηση ορίων ηλικίας


Παράλληλα με τις μειώσεις στις συντάξεις, θα γίνουν και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης:

Στον ιδιωτικό τομέα,σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, σε εφαρμογή του νόμου Πετραλιά (τον οποίο διατηρεί η κυβέρνηση) από το 2013 για όσους ασφαλισμένους δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για μητέρες ανηλίκων η αύξηση από τα 50 στο 51ο έτος θα γίνει την 1/1/2011.

Στο Δημόσιο οι αυξήσεις θα αφορούν κυρίως τις γυναίκες (αύξηση ορίων κατά 5-17 έτη ειδικά για όσες δημοσίους υπαλλήλους - μητέρες 3 ανηλίκων συνταξιοδοτούνται σήμερα με 20 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) και ενδεχομένως τους ένστολους (συνταξιοδοτούνται με 25 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου).

Μαχαίρι στις πρόωρες


Για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και την αύξηση του μέσου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη (στα 63,5 από τα 61,5) θα ισχύσουν άμεσα:

Eνιαία -και για τους συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο - ποινή μείωσης του ποσού της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης , νομοθετικό μπλόκο σε όλες τις εθελούσιες εξόδους και στις πλασματικές αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης, αναστολή ή μείωση κατά 70% της σύνταξης για τους απασχολούμενους συνταξιούχους.

Nέα μικρότερη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών (θα φέρει αύξηση κατά 5-7 έτη σε όσους νέους ασφαλιστούν στα επαγγέλματα που θα τεθούν εκτός λίστας) και αυστηροποίηση του καθεστώτος για αναπηρικές συντάξεις.

Πηγή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26301180

Δεν υπάρχουν σχόλια: