Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

Η ακρίβεια έφαγε ήδη τον 14ο μισθό
Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ... 14ος μισθός είναι πλέον παρελθόν. Εχει εξανεμιστεί με την επιβολή του φόρου στα καύσιμα και το πρώτο κύμα ανατιμήσεων. Η κατάσταση εκτιμάται πως θα γίνει πολύ χειρότερη όταν θα αρχίσει να περνά στην τελική τιμή προϊόντων και αγαθών ο υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ.

Ακόμη και εάν ο χαμηλός συντελεστής (9%) αυξηθεί κατά μία μονάδα η επιβάρυνση στην τελική τιμή τροφίμων, εισιτηρίων μεταφορικών μέσων, ενέργειας-φυσικού αερίου, εστιατορίων, καφενείων, μη αλκοολούχων ποτών, επισκευών παλαιών κατοικιών, φαρμάκων και άλλων ειδών καθημερινής ανάγκης υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 5% κατά μέσο όρο.

Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη εάν ο χαμηλός ΦΠΑ αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Να σημειωθεί πως η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ έγινε το 2005 επί ημερών Γ. Αλογοσκούφη και είχε περιοριστεί στη μία ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς η υποχώρηση της ζήτησης-κατανάλωσης περιόρισε σημαντικά το δημοσιονομικό όφελος. Ενδεικτικά η εκτίμηση ήταν για έσοδα 15,43 δισ. ευρώ ενώ στα ταμεία εισέρρευσαν τελικά 10% λιγότερα, δηλαδή περίπου 13,9 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, πως και τότε η αύξηση του ΦΠΑ που είχε γίνει στο πρώτο τρίμηνο του έτους «πέρασε» στην αγορά και στα ράφια των σουπερμάρκετ από την 1η Απριλίου. Φέτος η περίοδος αυτή συμπίπτει με τις εορτές του Πάσχα, με αποτέλεσμα το μείγμα να γίνεται εκρηκτικό.

Επιχειρηματίες παραγωγικών μονάδων σημείωναν πως ενδεχόμενη αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ κατά 1% ή 2% θα επιβάρυνε δυσανάλογα και την τιμή ρεύματος (ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου) που ούτως ή άλλως έχει επιβαρυνθεί μετά την επιβολή φόρου στα καύσιμα. Βέβαια η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί προεκλογικά πως θα κρατήσει σταθερές τις τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ για όλο το 2010, αλλά η απόσταση μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων απέχει παρασάγγας.

Οσον αφορά το... ύψος του χαμηλού ΦΠΑ, που υποστηρίζεται ότι είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., η αλήθεια είναι πως σε 13 χώρες κυμαίνεται από 5% έως 8,5%. Η Δανία έχει ενιαίο συντελεστή. Συντελεστή 9% έχει η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, ενώ στην Κύπρο ο χαμηλός ΦΠΑ είναι 5%.

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα-είδη διατροφής και οι υπηρεσίες που θα επιβαρυνθούν αλλά και οι κατηγορίες προϊόντων ειδών καθημερινής ανάγκης που φορολογούνται σήμερα με 19%. Είδη οικιακής χρήσης, έπιπλα, ένδυση-υπόδηση, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τηλεπικοινωνίες που θεωρούνται καθημερινά χρειώδη θα εκτιναχθούν στα... ύψη εάν τελικά προκριθεί η πρόταση για αύξηση κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις να διαφοροποιηθεί ο υψηλός ΦΠΑ, καθώς στην κατηγορία του 19% εντάσσονται και τα κοσμήματα, αυτοκίνητα, τσιγάρα κ.λπ. και άλλα λιγότερο «αναγκαία» αγαθά.

Στη Δανία ο ενιαίος συντελεστής διαμορφώνεται στο 25%, είναι δε με τη Σουηδία και την Ουγγαρία ο υψηλότερος από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ 20%-21% διαμορφώνεται ο υψηλός ΦΠΑ σε Τσεχία, Αυστρία, Φιλανδία, Πολωνία, Λετονία, ενώ στο 21,5% κυμαίνεται στην Ιρλανδία, που θεωρείται περίπτωση ανάλογη της ελληνικής.

Το πιθανότερο είναι, πως ο υψηλός ΦΠΑ θα «σπάσει» για μία σειρά προϊόντων, ειδών και υπηρεσιών, δίνοντας την ευχέρεια στο οικονομικό επιτελείο να «παίξει» με δύο-τρεις διαφορετικές κλίμακες ξεκινώντας από το 21% και φτάνοντας στο 25%, που υπολογίζεται ότι θα είναι το ανώτερο όριο.

Πηγή:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=136280

Δεν υπάρχουν σχόλια: