-->

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ιδιωτικός τομέας: Απειλείται με κόψιμο ο 13ος μισθός

Η μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα θα έχει, μέσα στους επόμενους μήνες, ως μοιραίο επακόλουθο ανάλογες συνέπειες και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.



Τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα θεωρεί αναπόφευκτη αλλά και στοχεύει η Κομισιόν σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο κ. Αλταφάζ εξήγησε ότι η μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα θα έχει, μέσα στους επόμενους μήνες, ως μοιραίο επακόλουθο ανάλογες συνέπειες και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Η επιρροή αυτή εξήγησε είναι εγγενής, είναι ενσωματωμένη με ένα αυτόματο τρόπο μέσα στα μέτρα μείωσης των μισθών στον τομέα του Δημοσίου. Υποστήριξε δε ο ίδιος ότι το πακέτο των πρόσθετων μέτρων στοχεύει όπως είπε και ο επίτροπος κ. Ρεν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ,Λαμβανομένου δε υπόψη του μεγάλου μεγέθους του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ,η αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα προέλθει ως φυσικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα και από τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας (σ.σ. χωρίς την ανάγκη υιοθέτησης ειδικών μέτρων γι αυτό) .Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας της όλα τα τελευταία χρόνια . Ειδικά για την ελληνικά μέτρα και το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας θα κάνουν ειδική συζήτηση σε βάθος οι ΥΠΟΙΚ της Ένωσης τόσο στη σύνοδο του Γιουρογκρούπ όσο και του ΕΚΟΦΙΝ στις 15 και 16 Μαρτίου ενώ οι 27 ηγέτες ενδέχεται , σύμφωνα με άλλες κοινοτικές πηγές, ν ασχοληθούν και αυτοί με την ελληνική οικονομία στο συμβούλιο κορυφής στις 25 Μαρτίου, υπό το φως των μέχρι τότε εξελίξεων , μετά τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με την κα Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί καθώς και με την δημοσιοποίηση η όχι κάποιου «σχεδίου Β» για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας και τις μέχρι τότε αντιδράσεις των Αγορών απέναντι στη χώρα μας. Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα δημοσιεύσει ειδική έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας το προσεχή Μάιο ενώ παραδέχθηκε ,απαντώντας σε ερωτήσεις, ότι σήμερα αυτή δεν είναι σε θέση να υπολογίσει ποια είναι η ακριβής επίπτωση επάνω στους (αρνητικούς ) ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μετά τη λήψη και εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων. Είπε όμως ότι αυτή η πρόβλεψη θα είναι οπωσδήποτε καταχωρημένη στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν (τέλη Μαρτίου ,αρχές Απριλίου) μαζί με τα προγνωστικά και τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη όλων των μακροοικονομικών μεγεθών τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων κοινοτικών χωρών. Όσο για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, είπε ο ίδιος έχουν φιλοκοινωνική διάσταση διότι χάρη σ αυτά, τα ελληνικά δημόσια οικονομικά θα ξαναγίνουν υγιή και βιώσιμα αφού θα ευνοήσουν σε βάθος χρόνου την ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας ,που επηρεάσθηκε αρνητικά τα τελευταία χρόνια και η οποία δε μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς υγιή δημόσια οικονομικά.

Τέλος έγινε γνωστό ότι ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ να προτείνει μέτρα ελέγχου των παραγώγων (προϊόντων) όπως είναι τα ασφάλιστρα κινδύνου(cds) για την αγορά ομολόγων που μπορούν να χάσουν την αξία τους.


Πηγή:

"Η" Online 4/3 16:52

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26067149


Δεν υπάρχουν σχόλια: