Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.


ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
Πώς θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα

Εκδοση ευροομολόγων, χορήγηση προκαταβολών από τα εγκεκριμένα κονδύλια κοινοτικών επιδοτήσεων της επόμενης τριετίας και δανεισμός με διμερείς διακρατικές συμφωνίες - ή συνδυασμός αυτών των τριών τρόπων, είναι τα σενάρια που εξετάζονται στην ΕΕ, για τη στήριξη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που δοκιμάζονται από τα δημοσιονομικά τους προβλήματα και από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Οι επιλογές αναμένεται ότι θα συμφωνηθούν μεθαύριο, σε σύσκεψη του στενού πυρήνα του "Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και θα επισημοποιηθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Στην κλειστή σύσκεψη θα μετέχουν οι ηγέτες Γερμανίας-Γαλλίας Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί και οι πρόεδροι της ΕΕ και της ΕΚΤ βαν Ρομπάι και Ζ. Φ. Τρισέ και ενδεχομένως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο.

Η λύση που θα συμφωνηθεί, δεν θα είναι "κομμένη και ραμμένη" για την Ελλάδα, αλλά θα παρουσιασθεί ως φόρμουλα δράσης της ΕΕ σε κάθε περίπτωση που κάποια χώρα της ευρωζώνης αντιμετωπίζει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα.

Στην παρούσα φάση αποβλέπει βέβαια πρωτίστως στη στήριξη της χώρας μας και θα αξιοποιηθεί επίσης για να βοηθηθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Μελλοντικά δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί κάποιος από τους τρεις τρόπους για να βοηθηθούν η Ιρλανδία και η Ιταλία.

Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών ψάχνει μια λύση που θα αποτελέσει και έμπρακτη "απάντηση" σε αμερικανικούς οίκους, αναλυτές και κερδοσκόπους, οι οποίοι παίρνουν θέσεις κατά του ευρώ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στον ευρωπαϊκό νότο απέδειξαν την έλλειψη συνοχής στην ευρωζώνη και τις εγγενείς αδυναμίες μιας νομισματικής ένωσης ανεξάρτητων χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί ικανοποιημένη τις εξελίξεις, προσβλέποντας σε θετική έκβαση. Διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι μπορεί "να τα βγάλει πέρα" χωρίς έξωθεν βοήθεια, παράλληλα όμως επιχειρεί διακριτικά να "διεθνοποιήσει" το πρόβλημα, καθιστώντας το ευρωπαϊκό. Αυτό το στόχο είχε χθεσινή δήλωση του πρωθυοπουργού Γ. Παπανδρέου, ότι αν η ΕΕ δεν "απαντήσει" στις αγορές και τις αφήσει να υπαγορεύουν όρους και πολιτικές, θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα.


9/2/2010
Πηγή: www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: