Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Συνεντευξη Ταλάτ στην Καθημερινή της Κύπρου
Ταλάτ: Τα λάθη του Χριστόφια

''Ως Αριστερά χάσαμε μοναδική ευκαιρία λύσης''
«Υπάρχουν ακόμα εκκρεμούντα ζητήματα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, στα οποία δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία, όπως το ζήτημα του FIR και το αδιαίρετο της κυριαρχίας», δηλώνει στην «Κ», ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τον συναντήσαμε στο περιβόητο πλέον «προεδρικό γραφείο», μερικές ώρες μετά τη συνάντησή του εκεί με τον Μπαν Κι Μουν. Ήταν πρωί της περασμένης Τρίτης, λίγο μετά που ο γ.γ. του ΟΗΕ είχε αναχωρήσει από την Κύπρο, αφήνοντας πίσω του θύελλα διαμαρτυριών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη συμφωνία των δύο ηγετών για συνέχιση των συνομιλιών τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Ο κ. Ταλάτ θα αναχωρούσε από την Κύπρο την Τετάρτη, το πρόγραμμα επαφών του ήταν πλήρες και έτσι είχαμε στη διάθεσή μας ένα μόνο ημίωρο για τη συνέντευξη.

-Ώστε θα συνεχίσετε με τον κ. Χριστόφια και τον Φεβρουάριο;
Ναι θα συνεχίσουμε, διότι δεν θέλουμε να χάσουμε το μομέντουμ. Αν το χάσουμε, θα είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε ξανά. Έτσι θα συνεχίσουμε. Ενδεχομένως να αναπροσαρμόσουμε τη συχνότητα και την πυκνότητα των συνομιλιών, δεν ξέρω ακόμα πώς. Θα διευθετηθεί από τους συμβούλους μας.

-Από τα λεγόμενά σας συνάγεται ότι πιστεύετε πως θα κερδίσετε την ψηφοφορία τον Απρίλη.
Για να είμαι ειλικρινής, επειδή δεν εξήγγειλα υποψηφιότητα, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας. Σε σχέση με τις συνομιλίες, όμως, αυτή είναι η θέση μου.

-Μήπως θέλετε να εξαγγείλετε υποψηφιότητα σ’ αυτήν τη συνέντευξη;
Όχι. Δεν άνοιξα ακόμα το κεφάλαιο «εκλογές στον βορρά».

-Δεν έχετε αργήσει;
Όχι.

-Όπως προτιμάτε!
Ξέρετε, οι εκλογικές απαγορεύσεις αρχίζουν δύο μήνες πριν τις εκλογές και περαιτέρω η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει με βάση τις σχετικές πρόνοιες ενάμιση μήνα πριν την ψηφοφορία.

-Ποιος εισηγήθηκε να συνεχίσετε τις συνομιλίες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο; Ο Μπαν Κι Μουν, ο Χριστόφιας ή εσείς;
Για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν δική μου εισήγηση και ο κ. Χριστόφιας συγκατατέθηκε.

-Κάποιες πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών έλεγαν ότι επρόκειτο για ιδέα των Βρετανών.
Δεν άκουσα κάτι τέτοιο, αλλά ίσως να είχαν και οι Βρετανοί την ίδια ιδέα. Πάντως μου το ζήτησαν και πολλοί άνθρωποι από τις δύο πλευρές και οργανώσεις που επιθυμούν την ειρήνη στην Κύπρο.

-Είναι αλήθεια ότι ο κ. Χριστόφιας είχε ενδοιασμούς ως προς τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων το διάστημα μέχρι τον Απρίλη;
Θεωρεί και το είχε πει ότι, όντας εγώ υποψήφιος πρόεδρος, δεν θα μπορέσω να λειτουργώ ελεύθερα και να είμαι ευέλικτος κατά τις διαπραγματεύσεις. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, διότι είμαι ο ηγέτης λύσης για τους Τουρκοκυπρίους. Γι’ αυτό και η ευελιξία θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της συμπεριφοράς μου. Διαφορετικά δεν θα εκπροσωπώ τους Τ/κ που θέλουν λύση.

-Ποια ήταν η σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε και που προβλήθηκε ως η αιτία που έφερε τον Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο;
Στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια των εντατικών συνομιλιών σημειώσαμε πρόοδο. Δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω τι συμφωνήσαμε, όμως, πέραν των συμφωνηθέντων, φτάσαμε σε πολύ συγκεκριμένες συγκλίσεις.

-Όπως;
Εννοώ ότι η κατάσταση είναι πλέον ώριμη και με πολύ λίγη προσπάθεια μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία επί διαφόρων ζητημάτων… Περισσότερα δεν μπορώ να πω.

-Ο κ. Χριστόφιας κατηγορείται συχνά ότι σας δίνει την ευκαιρία να διαπραγματεύεστε μόνο στα εύκολα κεφάλαια, όπως η οικονομία, η Ε.Ε. και η διακυβέρνηση και αφήνει σε δεύτερη μοίρα περιουσιακό, εγγυήσεις, ασφάλεια, εποίκους.
Ίσως να ισχύει μια τέτοια θεώρηση για τον κ. Χριστόφια. Εγώ έχω το δικό μου επιχείρημα. Ότι, δηλαδή, αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο σε βασικά ζητήματα όπως είναι η διακυβέρνηση, ο καταμερισμός εξουσιών, οι ευρωπαϊκές σχέσεις και η οικονομία, τότε ποια χρησιμότητα θα έχει να προχωρήσουμε σε ζητήματα όπως για παράδειγμα το εδαφικό, το οποίο θα ενοχλήσει άμεσα πολύ κόσμο.

-Πώς δηλαδή θα ενοχλήσει πολύ κόσμο;
Αν η ε/κ πλευρά παρουσιάσει, ας πούμε, χάρτη με τις περιοχές που θα επιστραφούν, οι άνθρωποι που τώρα ζουν εκεί θα ενοχληθούν πάρα πολύ. Ποιος λόγος υπάρχει να κάνουμε κάτι τέτοιο, αν δεν διαπιστώσουμε προηγουμένως ότι κάναμε πρόοδο σε κεφάλαια που δεν επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του κόσμου. Είναι αλήθεια ότι δεν είμαι υπέρ της συζήτησης ενός τέτοιου ζητήματος, χωρίς να βλέπουμε και τη γενική εικόνα, ώστε να είμαι βέβαιος ότι θα λύσουμε συνολικά το πρόβλημα. Διότι το εδαφικό είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα.

-Ενώ τα άλλα θεωρείτε ότι δεν είναι;
Θεωρούμε ότι δεν είναι τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Για το περιουσιακό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Έχουμε μάλιστα ετοιμάσει προτάσεις και δηλώσαμε πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε.

-Και η ε/κ πλευρά αρνήθηκε;
Στην αρχή η ε/κ πλευρά ήταν πολύ πρόθυμη να συζητήσει το περιουσιακό, στη συνέχεια, μάλλον λόγω κριτικής που δέχεται ο κ. Χριστόφιας στην πλευρά του, δεν είναι τόσο πρόθυμη.

-Για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια;
Είμαστε έτοιμοι και ήδη διαπραγματευόμαστε. Όπως για παράδειγμα επί των εσωτερικών διευθετήσεων στην ασφάλεια. Για τη διεθνή πτυχή της ασφάλειας – δηλαδή για τις εγγυήσεις και το σύμφωνο συμμαχίας – χρειάζονται και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Όμως η ε/κ πλευρά είναι εναντίον μιας πενταμερούς διάσκεψης. Άρα δεν ευθυνόμαστε εμείς. Αντίθετα, εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε άμεσα.

-Λογικά αυτό το κεφάλαιο θα μείνει για το τέλος;
Υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα που συνηγορεί επ’ αυτού. Αν κοιτάξει κανείς στο περιεχόμενο της συνθήκης εγγυήσεων, θα δει ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις θα εγγυηθούν και τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Στην ουσία, λοιπόν, για να εγγυηθεί κάποιος μια νέα κατάσταση πραγμάτων, θα πρέπει να έχει μπροστά του μια απεικόνιση τουλάχιστον της λύσης που επεξεργαζόμαστε. Ωστόσο κι αυτό δεν είναι μέγα πρόβλημα. Πρόβλημα είναι μόνο το εδαφικό, λόγω του ότι δεν θέλω να ανησυχήσω τον λαό μου από τώρα.

-Μέχρι ποιου σημείου θα προχωρήσετε ενόψει «εκλογών»;
Υπάρχουν ακόμα εκκρεμούντα ζητήματα στο κεφάλαιο διακυβέρνηση-καταμερισμός εξουσιών, στα οποία δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία.

-Ποια είναι αυτά;
Το ζήτημα του FIR. Στην κυριαρχία, τι σημαίνει non divisibility (αδιαίρετο). Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα και πρέπει να τα συζητήσουμε. Ωστόσο μπορούμε και να τα προσπεράσουμε προσωρινά και μέχρι τις εκλογές να προχωρήσουμε με την οικονομία και τα ευρωπαϊκά.

-Στο έγγραφό σας της 4ης Ιανουαρίου 2010 κατηγορείστε ότι έχετε περιλάβει στοιχεία που παραπέμπουν σε συνομοσπονδία, όπως τα δύο FIR.
Εκείνοι οι ε/κ που είναι εναντίον της λύσης, είναι εναντίον της λύσης. Γι’ αυτό λένε ότι οι προτάσεις μας παραπέμπουν σε συνομοσπονδία. Είναι εκείνοι που οποιαδήποτε πρόταση και να τους παρουσιάσεις, θα την απορρίψουν, πριν καν τελειώσουν την ανάγνωσή της και θα προσπαθήσουν να δαιμονοποιήσουν το έγγραφο, ανεξάρτητα αν αυτό έχει σχέση με τη διακυβέρνηση ή όχι και θα φωνάζουν: «Α! Και πάλι θέλει συνομοσπονδία ο Ταλάτ».

-Δώστε μας ένα παράδειγμα.
Παραδείγματα πολλά. Αν, ας πούμε, ζητήσουμε μεταβατική περίοδο από την τουρκική λίρα στο ευρώ, αμέσως υπάρχει αντίδραση: «Α! θέλουν συνομοσπονδία». Ποια σχέση μπορεί να έχει αυτό με τη συνομοσπονδία; Θα χρειαστούμε μεταβατικές περιόδους για πολλά ζητήματα.
Δεν το διαπραγματευτήκαμε ακόμα, αλλά ξέρουμε ότι αυτό είναι μια αδήριτη ανάγκη.

-Καλά, τα δύο FIR δεν παραπέμπουν σε συνομοσπονδία;
Το ζήτημα των δύο FIR μπορεί και να υποδηλοί δύο κράτη, το καταλαβαίνω, όμως είναι επιφανειακό. Τα περισσότερα του ενός FIR τίποτα δεν έχουν να κάνουν με δύο κράτη ούτε και με την κυριαρχία. FIR θα πει Flying Information Region και πολλές χώρες, παρόλο που είναι ενιαία κράτη, έχουν περισσότερα του ενός FIR. Η Βουλγαρία έχει δύο, η Τουρκία δύο, η Γερμανία οκτώ. Κάποιες χώρες έχουν ένα FIR και δύο ή και τρία κέντρα ελέγχου, όπως η Ιαπωνία. Κι εμείς εδώ, τώρα, ντε φάκτο έχουμε δύο FIR. Πώς κάποιος μπορεί να επιχειρηματολογεί ότι με αυτό εξυπακούεται διπλή κυριαρχία ή δύο κράτη ή συνομοσπονδία; Είναι τελείως ακατανόητο. Πρέπει να διευκρινίσω κάτι σημαντικό, ώστε να γίνει κατανοητό από όλους: Οι προτάσσεις μας δεν είναι «take it or leave it». Είναι προτάσσεις για διαπραγμάτευση. Κι αν κοιτάξετε προσεκτικά στην αρχή του εγγράφου μας, θα δείτε ότι υπογραμμίζουμε ότι αυτές οι προτάσεις δεν είναι τελικές.

-Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος Χριστόφιας μαζί χαρακτήρισαν τις προτάσεις σας απαράδεκτες. Τι σας είπε στις συνομιλίες;
Ο Χριστόφιας το είπε, διότι στην ε/κ πλευρά για άλλη μια φορά ενεργοποιήθηκε η διαδικασία δαιμονοποίησης των προτάσεων. Βεβαίως δεν τις καταθέσαμε στο τραπέζι, αλλά δεν παύουν να είναι οι ιδέες μας και όταν συζητούμε τα ζητήματα, χρησιμοποιούμε αυτές τις ιδέες. Διότι, όπως είπα, η προσέγγισή μας δεν είναι «take it or leave it».

Γελοιότητες τα περί παγίδευσης του γ.γ. του ΟΗΕ

-Παγιδεύσατε τα Η.Ε. και βάλατε τον γ.γ. του ΟΗΕ στο λεγόμενο «προεδρικό» σας μέγαρο, παρά τη συμφωνία ότι η συνάντηση θα γινόταν στη λεγόμενη προεδρική κατοικία. Αυτό έγινε, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι του είπαν οι κύριοι Ντάουνερ και Ζεριχούν, όταν το ίδιο βράδυ τούς ζήτησε εξηγήσεις στη διάρκεια της δεξίωσης στο Λήδρα Πάλας. Υπήρξε συμφωνία και την παραβιάσατε;
Εφόσον οι Ε/κ ηγέτες είναι εναντίον της επίσκεψης του κ. Μπαν σε μη αναγνωρισμένο κράτος, δεν κάνει καμιά διαφορά αν με επισκεφτεί σε αυτό το κτήριο ή στο διπλανό. Και τα δύο βρίσκονται σε μη αναγνωρισμένο κράτος.

-Γι’ αυτήν του την κίνηση και ο Μπαν Κι Μουν κατηγορείται ότι αναβάθμισε το μη αναγνωρισμένο κράτος όπως εσείς το λέτε, το μη νόμιμο όπως λένε τα ψηφίσματα 541 και 550 του ΟΗΕ.
Δηλαδή Ε/κ ηγέτες λένε ότι ο γ.γ. των Η.Ε. με την επίσκεψή του εδώ αναβάθμισε την Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου; Αν είναι έτσι, έπρεπε τότε να του απαγόρευαν να περάσει στον βορρά.

-Βλέπω ότι δεν θεωρείτε ότι η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο «προεδρικό» σας ήταν αναβάθμιση…
Ο γ.γ. του ΟΗΕ ήρθε στην Κύπρο για προώθηση των συνομιλιών. Και τα μέρη που διαπραγματεύονται είναι οι Ε/κ και οι Τ/κ και οι ηγέτες τους. Έτσι ο γ.γ. έπρεπε να επισκεφθεί και τις δύο πλευρές, διαφορετικά η επίσκεψή του δεν θα είχε νόημα.

-Είναι όμως η πρώτη φορά που μπαίνει γ.γ. στο «προεδρικό» σας.
Μέχρι τώρα οι γ.γ. που έρχονταν στην Κύπρο, πάντοτε επισκέπτονταν τον Τ/κ ηγέτη στο γραφείο του.

-Ο κ. Ανάν πήγε μόνο στην κατοικία και όχι στο μέγαρο.
Τότε το μέγαρο ήταν όλο υπό επιδιόρθωση. Οι άλλες επισκέψεις γ.γ., από τον Κουρτ Βαλντχάιμ και μετά, έγιναν στο προεδρικό. Όμως θα ήθελα να πω και το εξής. Για κάποιον που μπορεί να χρησιμοποιεί τη λογική του, αυτό το κτήριο, το προεδρικό δηλαδή, θα έπρεπε να είναι πιο αποδεκτό για τους Ε/κ από το άλλο, καθότι παλαιότερα, επί αγγλοκρατίας, υπήρξε κατοικία του αναπληρωτή κυβερνήτη και στη συνέχεια κατοικία και γραφείο του αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δρος Φαζίλ Κιουτσιούκ.

-Έχει σήμερα οποιαδήποτε σημασία αυτό;
Με τη λογική αυτών που τα λένε όλα αυτά, παράνομη θα έπρεπε να θεωρούσαν τη διπλανή κατοικία που κτίστηκε πολύ αργότερα από τον κ. Ντενκτάς και οι συναντήσεις εκεί θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομες. Όλα αυτά είναι γελοιότητες. Είναι αστεία πράγματα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Δυστυχώς.

-Δεν θεωρείτε ότι στη διεθνή πολιτική η σημειολογία έχει τη σημασία της;
Η ουσία της συνάντησής μας με τον γ.γ. του ΟΗΕ ήταν σημαντική και όχι ο χώρος που έγινε. Απλά χρειαζόταν ένας κατάλληλα διαμορφωμένος για τη συνάντηση χώρος και τέτοιος στην κατοικία δεν υπάρχει.

-Πώς σχολιάζετε τη δήλωση Ντάουνερ της ίδιας μέρας;
Τα Η.Ε., στη δήλωσή τους, δεν συμφωνούν με τις ε/κ τοποθετήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά ο γ.γ. με επισκέφθηκε ως τον ηγέτη των Τ/κ. Στο πλαίσιο των αναφορών τους για τις συνομιλίες, τα Η.Ε. αναφέρονται σε μας ως τους ηγέτες των δύο πλευρών. Αυτό το ξέρουμε. Τα Η.Ε. συμφωνούν και με τη δική μου τοποθέτηση, ότι ο χώρος της συνάντησης δεν έχει σημασία. Κανένα πρόβλημα λοιπόν. Δεν είπαμε οτιδήποτε το αντίθετο. Απλώς εκείνοι που δεν θέλουν λύση και στις δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν αφορμές να τα χαλούν. Λύση δεν βρίσκεις όταν χαλάς, αλλά μόνο όταν χτίζεις.

Τέλος του μύθου της Αριστεράς στο Κυπριακό

-Αν χάσετε τον Απρίλη, τότε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το επιχείρημα που ήθελε την Αριστερά στην Κύπρο να είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να λύσει το Κυπριακό ήταν μύθος που κατέρρευσε;
Ας το θέσουμε διαφορετικά. Ίσως θα ήταν πιο δόκιμο να πούμε ότι δεν είναι το τέλος του μύθου που θέλει τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού να είναι πολύ πιο αυξημένες, αν το διαπραγματεύονται δύο ηγέτες που έχουν φιλικές σχέσεις. Διαφορετικά μπορεί να μην είναι το τέλος του μύθου, αλλά η λύση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε το 2004, αν και τώρα αυτό δεν το λαμβάνουμε υπόψη κατά τη διαπραγμάτευση. Είναι λοιπόν μεγάλη ευκαιρία που τις διαπραγματεύσεις τώρα τις κάνουν δύο ηγέτες που θέλουν λύση. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν τη σημαντική ευκαιρία. Υπό αυτήν την έννοια, πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να καταλήξουμε. Κι αυτός είναι ο λόγος που επέμενα να βρούμε λύση και να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της θητείας μου.

-Αυτό είναι παράπονο ή μομφή;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ένας από τους πολλούς λόγους που ο Δημήτρης διαφωνούσε μαζί μου, σε ό,τι αφορά τη σημαντικότητα της εξεύρεσης λύσης στο διάστημα μέχρι το τέλος της θητείας μου, ήταν ότι θεωρούσε ότι θα κερδίσω τις εκλογές, επειδή με υποστήριζε, όπως εκτιμούσε, η Τουρκία. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι οι Τ/κ έχουμε ανεξάρτητη δημοκρατία, ίσως όχι πλήρη, αλλά έχουμε. Και βεβαίως η Τουρκία επηρεάζει τους Τ/κ, αλλά αυτό είναι ένα γεγονός που δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία. Όμως δεν έχει καμιά σχέση με το επιχείρημα που κάποιοι χρησιμοποιούν, ότι η Τουρκία αποφασίζει για το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτά είναι ανοησίες.

-Λέτε ότι ο κ. Χριστόφιας δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση.
Αυτό, κατά την αντίληψή μου, ήταν το λάθος του Δημήτρη ως επί το πλείστον. Φυσικά ο ίδιος μπορεί να ερμηνεύει τα πράγματα διαφορετικά, διότι ήταν βαθύτατα δεσμευμένος με τη γνώμη των Ε/κ ότι το οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα θα επέβαλλε επιδιαιτησία σε κάποια φάση – λόγω της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος – κι αυτό έγινε εμμονή στην ε/κ πλευρά και κατέληξε να γίνει εμπόδιο στη διαδικασία. Και δυστυχώς ούτε ο Χριστόφιας δεν μπορούσε να απαλλαγεί από αυτήν την εμμονή, κυρίως λόγω του ότι ανησυχούσε για τη συμπεριφορά των εταίρων του στην κυβέρνηση και της αντιπολίτευσης έναντί του. Έτσι δεν αποδέχθηκε ως πραγματικά κάποια χρονοδιαγράμματα, ώστε να προχωρήσουμε προς τη λύση. Δεν τον επικρίνω και δεν τον κατηγορώ, απλά είναι γεγονός. Υπό αυτήν την έννοια, έχετε δίκαιο ότι η Αριστερά στην Κύπρο έχασε μια μοναδική ευκαιρία…

-Ξέρετε ότι ο Χριστόφιας έχει κατηγορηθεί από τους επικριτές του ότι αποδέχθηκε να έρθει στην Κύπρο ο γ.γ. του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να σας βοηθήσει ενόψει ψηφοφορίας.
Δεν ξέρω ποιες ήταν οι σκέψεις του σχετικά με αυτό το ζήτημα. Όπως είπα, κάποιες φορές στα μυαλά κάποιων ανθρώπων γυροφέρνουν 40 αλεπούδες, χωρίς οι ουρές τους να αγγίζουν η μια την άλλη. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι στην ε/κ πλευρά που αρέσκονται να φτιάχνουν παραμύθια. Εγώ θέλω να είμαι πραγματιστής. Όλα τα κρίνω απλά. Δεν ξέρω ο ηγέτης της διεθνούς κοινότητας να ήρθε στην Κύπρο για να με υποστηρίξει στις εκλογές. Ακούσατε να πει οτιδήποτε προς υποστήριξή μου; Υπάρχουν και στην τ/κ πλευρά οι αντίστοιχοι που επιχειρηματολογούν εναντίον μου, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα. Αν τους κοιτάξεις έναν-έναν, θα δεις ότι ουδείς υποστηρίζει λύση. Όλοι ανεξαιρέτως υποστηρίζουν τη συνέχιση του παρόντος στάτους κβο. Είναι οι ίδιοι και με τα ίδια επιχειρήματα και στις δύο πλευρές. Ψάχνουν οποιοδήποτε επιχείρημα που θα πλήξει την όποια προσπάθεια λύσης.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Παράσχο

Πηγή:
www.kathimerini.com.cy
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=14040

Δεν υπάρχουν σχόλια: