Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Κύπρος: Επιστολή Αναστασιάδη στον πρόεδρο Χριστόφια


Επιστολή για το Κυπριακό απέστειλε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Επιστολή για το Κυπριακό απέστειλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφια ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στην οποία επισημαίνει τον κίνδυνο αδιεξόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και προσπάθεια να επιρριφθεί η ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το κόμμα κατέληξε στην εκτίμηση αυτή, ύστερα από επαφές με πρέσβεις και αξιωματούχους διαφόρων χωρών, αλλά και ανάλυση του πολιτικού σκηνικού.

Είπε επίσης ότι στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζητά ενημέρωση για τις προθέσεις, τις αποφάσεις και τη στρατηγική του Προέδρου Χριστόφια ενόψει του κινδύνου αυτού, ώστε το κόμμα να είναι σε θέση, στο πλαίσιο των επαφών του, να επεξηγεί και να υπερασπίζεται τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ζητούμε επίσης ενημέρωση, είπε ο κύριος Γεωργιάδης, για το τί θα πράξει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις προσεχείς συναντήσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πότε θα συζητηθούν τα βασικά κεφάλαια, όπως το περιουσιακό, οι εγγυήσεις, το εδαφικό, οι έποικοι και άλλα.

Απάντηση Χριστόφια

Αυθημερόν απάντησε ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας στην επιστολή του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Στην επιστολή-απάντηση ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι με λύπη διαπιστώνει «μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευράς συγκεκριμένων παραγόντων να παρουσιαστεί η δική μας πλευρά ως αρνητική για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» .

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τονίζει ότι «ο κ. Ταλάτ, για λόγους δικής του προεκλογικής σκοπιμότητας αρνείται στο παρόν στάδιο να συζητήσει το εδαφικό» .

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Χριστόφιας απορρίπτει κατηγορηματικά ακόμα και πιθανές σκέψεις να επιρριφθεί ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για πιθανή αποτυχία του κ. Ταλάτ στις λεγόμενες εκλογές και αποκαλύπτει:

«Ο κ. Ταλάτ με παρακάλεσε να διακόψουμε το διάλογο μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα, για να επικεντρωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Επιδεικνύοντας κατανόηση συμφώνησα μαζί του. Στην τελευταία ημέρα του εντατικοποιημένου διαλόγου ο κ. Ταλάτ επανήλθε με νέα παράκληση να συνεχίσουμε τις συναντήσεις και μετά την 1/2/2010, γιατί έκρινε ότι είναι ωφέλιμο για τον ίδιο. Συμφώνησα και πάλι με τον κ. Ταλάτ» .

Είναι σε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πολύ γνωστές οι θέσεις της τουρκικής πλευράς, στις οποίες, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, «δυστυχώς, ο κ. Ταλάτ επιμένει και με γινάτι υποστηρίζει και υπερασπίζεται» .

Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας τονίζει καταληκτικά: «δεν υπάρχει περίπτωση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτής να κάνω απαράδεκτες παραχωρήσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στον κ. Ταλάτ χάριν της πιθανής επανεκλογής του κ. Ταλάτ» .

Στη δική του επιστολή προς τον πρόεδρο Χριστόφια ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει μεταξύ άλλων «εντοπίζω τον κίνδυνο να προσπαθήσουν κάποιοι να παρουσιάσουν τη δική μας πλευρά ως αυτή που κωλυσιεργεί και συνεπώς υπονομεύει τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/02/2010_323817


Δεν υπάρχουν σχόλια: