Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Ευρω-σωσίβιο στην Ελλάδα με τριπλή σκληρή εποπτεία

Πολιτική στήριξη με όρους Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010 07:00
Οι συμμετέχοντες στην τετραμερή συνάντηση. Από αριστερά, Ζ. Κ. Τρισέ, Ζ. Μ. Μπαρόζο, Α. Μέρκελ, Γ.Α. Παπανδρέου, Ν. Σαρκοζί και Χ. Β. Ρόμπεϊ.

Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα, εάν κριθεί αναγκαίο, στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η επιτήρηση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είναι πλέον ασφυκτική.

Η χθεσινή πολιτική απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία θα εξειδικευθεί από τους υπουργούς Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα, αποτελεί προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, οι οποίες μάλιστα έλαβαν και διαστάσεις θρίλερ χθες το πρωί.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, εμφανιζόταν αρνητική σε οποιαδήποτε στήριξη της Ελλάδας, προφανώς γιατί την πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση τα άλλα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας (φιλελεύθεροι, χριστιανοδημοκράτες της Βαυαρίας).

Η τελευταία προσπάθεια

Σε μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, συγκάλεσε τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, της κας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στην οποία προστέθηκαν στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η μίνι αυτή Σύνοδος Κορυφής οδήγησε σε ένα σχέδιο δήλωσης, το οποίο προσυπέγραψαν στη συνέχεια και οι 16 ηγέτες της Ευρωζώνης. Δυνατότητα για συμφωνία σε επίπεδο «27» δεν υπήρχε, διότι η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία ζητούσαν την παραπομπή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ ευθυγραμμίστηκε με την επιθυμία των άλλων ηγετών της Ευρωζώνης, αφού προηγουμένως πέτυχε η στήριξη της Ελλάδας να συνοδεύεται στη δήλωση από αυστηρότατες δεσμεύσεις της χώρας μας, ενώ σε κάθε φράση της δήλωσης γίνεται σαφέστατη αναφορά σε πρόσθετα μέτρα.

Το κείμενο

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο, οι ηγέτες της Ευρωζώνης:

-Υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.

-Καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010.

-Καλούν το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα (στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης).

-Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει το Μάρτιο.

-Τα μέλη της Ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της.

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ (παροχή τεχνογνωσίας), όπως διευκρίνιζαν πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η εμπλοκή δεν ζητήθηκε από τα άλλα κράτη - μέλη, αλλά ήταν ελληνική επιλογή.

Τα μέτρα στήριξης

Στο σχέδιο της δήλωσης δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στη μορφή που θα έχει η κοινοτική στήριξη προς την Ελλάδα. Εκείνο που ήθελαν χθες οι ηγέτες της Ευρωζώνης ήταν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα στις αγορές, ότι θα στηρίξουν τις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο προσδιορισμός των μέτρων στήριξης της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, με εισήγηση του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μια πρώτη συζήτηση έγινε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών, την Τετάρτη το απόγευμα. Οπως είπε χθες ο κ. Γιούνκερ, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν καταλήξει στον τρόπο στήριξης της Ελλάδας και αυτό που απομένει είναι ο ακριβής προσδιορισμός του εν λόγω μηχανισμού.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, η επέμβαση των χωρών της Ευρωζώνης θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται αναγκαία, ενώ τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται θα είναι ανάλογα της σοβαρότητας της κατάστασης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

-Η χορήγηση, σε διμερή βάση, δανείων, τα οποία θα είναι φυσικά ανάλογα του ΑΕΠ κάθε χώρας που θα διευκολύνει την Ελλάδα.

-Το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, στην οποία θα έχει πρόσβαση η χώρα μας.

-Η παροχή εγγυήσεων από εταίρους στην έκδοση νέων κρατικών ομολόγων από την Ελλάδα.

Η δημοσιοποίηση ή όχι των εργαλείων στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού θα αποφασιστεί από τις χώρες της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις των αγορών στη χθεσινή πολιτική στήριξη της Ελλάδας.

Αναφορικά με την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, το βέβαιο είναι πως θα γίνει ασφυκτική.

Η οικονομία θα ελέγχεται σε μηνιαία βάση από τρία όργανα της Κοινότητας: την Κομισιόν, τη Eurostat και την ΕΚΤ. Κάθε τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τα μέσα Μαΐου, θα πραγματοποιείται ειδική συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με βάση τα πορίσματα των τριών οργάνων. Κάθε φορά που θα διαπιστώνεται η παραμικρή απόκλιση, θα απαιτούνται μέτρα από την κυβέρνηση.

Ομως, η γερμανική κυβέρνηση δεν αρκείται σε αυτά και, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής, Βόφγκανγκ Στόιμπλε, θα ζητήσει σήμερα από τον επίτροπο για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις να μπει και άλλος «επιτηρητής», που θα ελέγχει την ελληνική οικονομία και θα ενημερώνει κατευθείαν τους υπουργούς της Ευρωζώνης.

Πρώτη προτίμηση του κ. Σόιμπλε είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, του οποίου η θητεία στην ΕΚΤ τερματίζεται τον Ιούνιο. Σε περίπτωση άρνησής του, θα επιλεγεί άλλο πρόσωπο, διότι οι Γερμανοί θέλουν ο έλεγχος να είναι ασφυκτικός και σίγουρος.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας τόνισαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας

Την κατ' αρχήν συμφωνία των «27» να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τόνισαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Εκφραση αλληλεγγύης

Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών.

Ωστόσο, ερωτηθέντες από δημοσιογράφους ποιες θα είναι οι χώρες που θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και με ποιον τρόπο, τόσο ο Ν. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες και να δώσουν διευκρινίσεις. Υπογράμμισαν αμφότεροι ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις αγορές είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. «Στέλνουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές» ανέφεραν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση.

Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν είναι οι αγορές αυτές που θα επιλέξουν ποια θα είναι η συνεισφορά της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί. «Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της Ε.Ε. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν».

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα οι «27» συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας. Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας ο Ν. Σαρκοζί χαρακτήρισε «θαρραλέα» τα βήματα που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, και συμπλήρωσε λέγοντας: «Η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και τη στηρίζουμε. Εμμένουμε σε αυτή την ισχυρή πολιτική δήλωση, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών».

Εμπιστοσύνη

Από τη δική της πλευρά, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις. «Η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας.

Βαν Ρόμπεϊ - Μπαρόζο

Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες υπογράμμισαν ότι η συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου όπου από τη μία πλευρά η Ελλάδα θα δείξει την υπευθυνότητά της λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και η Ε.Ε. θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας, ενδεχομένως, οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε σήμερα μια «ειλικρινής συζήτηση» η οποία κατέληξε σε μία «άνετη συμφωνία».

Και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν ότι τα όποια σχέδια οικονομικής ενίσχυσης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στο επίπεδο των υπουργών Οικονομίας της Ζώνης του ευρώ και της Ε.Ε. και σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη σημερινή συμφωνία.

Το ΔΝΤ έτοιμο να προσφέρει την τεχνογνωσία που είναι αναγκαία σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου

Γαλλικές, ελβετικές και γερμανικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά δάνεια, ενώ γερμανικές και γαλλικές τράπεζες αποτελούν τους μεγαλύτερους πιστωτές για Ισπανούς δανειολήπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η συνολική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δάνεια από Έλληνες δανειολήπτες ανέρχεται σε 252,813 δισ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο ποσό για την Ισπανία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, στα 867,719 δισ. δολάρια, και για την Πορτογαλία στα 238,943 δισ. δολάρια.

Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε δάνεια από Ισπανία ανέρχεται στα 240,296 δισ. δολάρια και σε Πορτογαλία στα 47,261 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η συνολική αξία ελληνικών δανείων που έχουν συγκεντρώσει γαλλικές τράπεζες ανέρχεται στα 75,452 δισ. δολάρια, με την έκθεσή τους σε ισπανικά δάνεια να υπολογίζεται σε 195,811 δισ. δολάρια και σε πορτογαλικά στα 35,520 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η Barclays Capital εκτιμά ότι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία ανέρχεται συνολικά στα 176 δισ. δολάρια, με το μεγαλύτερο δανειακό ρίσκο να συγκεντρώνεται μεταξύ των δέκα μεγαλυτέρων αμερικανικών τραπεζών.

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε ικανοποίηση για τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ είναι προετοιμασμένο να προσφέρει βοήθεια -σε επίπεδο τεχνογνωσίας- στην ελληνική κυβέρνηση.

Για τους αξιωματούχους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας σηματοδοτούν μια νέα φάση της χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του δημόσιου χρέους είναι εφικτά, παρόλο που κρίνεται αναγκαία η ευρωπαϊκή στήριξη, ώστε να καταφέρει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση.

Τέλος, αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι οι αγορές ουσιαστικά «ανάγκασαν» την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρουσιάσει λεπτομέρειες των σχεδίων οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, επιδεικνύοντας ότι δεν ανέχονται πλέον ασαφείς, έμμεσες εγγυήσεις ως προς το αξιόχρεο των χωρών-μελών με προβλήματα χρέους.

Στη νέα τάξη πραγμάτων μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers -διαψεύδοντας τις προσδοκίες περί διάσωσής της από τις αμερικανικές αρχές- το «μάθημα» για την Ε.Ε. και την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: για τη σωστή αποτίμηση του ελληνικού ρίσκου, χρειάζονται σαφείς ενδείξεις για την ευρωπαϊκή στήριξη και τις συνοδευόμενες προϋποθέσεις.

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1777349


Δεν υπάρχουν σχόλια: