Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας με εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας, σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης αμοιβών και επιδομάτων, καθολικό έλεγχο του «πόθεν έσχες», τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επαναφορά του ΦΜΑΠ προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Oι βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου εξετάστηκαν χθες σε πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε μαραθώνιο συσκέψεων με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει σε:


- Εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες). Το τελευταίο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή 15% για το τμήμα του εισοδήματος από 12.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ, συντελεστή 24% για το τμήμα του εισοδήματος έως 28.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα άνω των 28.000 έως 60.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

- Σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με το ποσό των αποδείξεων που συγκεντρώνουν οι πολίτες. Για να κερδίσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις που ανέρχονται σε ποσοστό 20% επί του εισοδήματος. Όποιος δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες αποδείξεις για να φτάσει το αφορολόγητο, θα φορολογείται με συντελεστή 10% για το ποσό που απομένει μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 12.000.

- Το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα διαμορφωθεί στα 300.000 ευρώ.

- Με συντελεστές από 0,1% έως και 1% θα επιβληθεί ο ΦΜΑΠ, με αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ. Ο συντελεστής 1% θα επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 900.000 ευρώ.

- Καθιερώνεται αυστηρός έλεγχος του «πόθεν έσχες». Με το νέο σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2010, η εφορία θα ελέγχει εξονυχιστικά τις δαπάνες των φορολογουμένων για αγορά περιουσιακών στοιχείων (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής) καθώς και τη χρήση τους. Τα τεκμήρια διαβίωσης θα προκύπτουν από τη χρήση.


9/2/2010
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: