Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

Πενταπλό πλήγμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Πενταπλό είναι το χτύπημα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών θα μειωθούν εφέτος έως και 20% .

Τα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα θα πληγούν από το γενικευμένο «πάγωμα» των βασικών μισθών, τις περικοπές στα επιδόματα 10% κατά μέσο όρο, το ψαλίδισμα των υπερωριών κατά 50% και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Παράλληλα, η καθήλωση των βασικών μισθών επί μία διετία ?ούτε πέρυσι έλαβαν αυξήσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι- οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις και ?ροκάνισμα του εφάπαξ.

Επί της ουσίας τίθεται σε εφαρμογή ένα μοντέλο συμπίεσης των αποδοχών Ιρλανδικού τύπου καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η μείωση φθάνει ακόμη και τα 475 ευρώ τον μήνα (όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα που δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος») χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Οι εφοριακοί μάλιστα υπολογίζουν πως μαζί με την αύξηση του φόρου οι εισοδηματικές τους απώλειες ανέρχονται σε 770 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.

Οι περικοπές θα περιέχονται στην εισοδηματική πολιτική η οποία θα γνωστοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2010 κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα από τον Απρίλιο οι υπάλληλοι θα λάβουν «κουτσουρεμένο» εκκαθαριστικό μισθοδοσίας.

Επιπλέον στους κόλπους των συνδικαλιστών υπάρχει ανησυχία ότι το 2010 δεν θα είναι η τελευταία χρονιά μισθολογικών απωλειών. Πιστεύουν ότι λόγω και των νέων πιέσεων από τις Βρυξέλλες αλλά και του σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ανάλογη εισοδηματική πολιτική καθ΄ όλη την διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Δηλαδή μέχρι και το 2012 όταν και αναμένεται να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά τα «πέντε» κτυπήματα στα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι τα ακόλουθα:

«Πάγωμα» βασικών μισθών για 700.000 υπαλλήλους. Οι μισθοί παραμένουν στα επίπεδα του 2008 και έτσι έχουμε τις απώλειες ελέω πληθωρισμού. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλίας Βρεττάκος διατυπώνει την εκτίμηση πως από το διετές «πάγωμα» η μείωση του πραγματικού εισοδήματος ανέρχεται στο 6%. Φέτος που οι εν ενεργεία υπάλληλοι δεν θα πάρουν αύξηση ούτε ένα ευρώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κοντά στο 2%.

Η προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων για το 2010 οριοθετήθηκε χθες από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.

- Μείωση συνολικής δαπάνης για επιδόματα κατά 10%. Η μείωση αυτή θα είναι κλιμακωτή και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό κοντά στα 650 εκατ. ευρώ όπως αναγράφεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινάει από το 5% για γενικά επιδόματα όπως το μηνιαίο επίδομα των 176 ευρώ , το κίνητρο απόδοσης κ.λ.π. Θα φθάνει στο 10% για κλαδικά επιδόματα που παίρνουν ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (εκπαιδευτικοί , νοσηλευτικό προσωπικό , σώματα ασφαλείας κ.α.) και θα εξακοντίζεται στο 20% ή ακόμη και υψηλότερα για τα επιδόματα των εφοριακών , των τελωνειακών και των υπαλλήλων του γενικού χημείου του κράτους τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και τα 2.000 ευρώ τον μήνα. Στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις μόνο από το επίδομα οι απώλειες φθάνουν τα 400 ευρώ μηνιαίως.

-«Ψαλίδισμα» υπερωριών. Η αρχή έγινε από τους υπαλλήλους των πολιτικών γραφείων για τους οποίους η κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου προβλέπει μείωση της υπερωριακής απασχόλησης κατά 50%. Αυτό θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

-Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης. Αρκετά επιδόματα φορολογούνται σήμερα κατά το ήμισυ αυτοτελώς με συντελεστή 15% . Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα γνωστοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα το σύνολο των επιδομάτων θα φορολογούνται με την ενιαία κλίμακα.

-Μείωση συντάξεων και εφάπαξ. Το διετές «πάγωμα» των μισθών οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Κι αυτό γιατί όσοι βγουν εφέτος στη σύνταξη αυτή θα υπολογισθεί με βάση βασικό μισθό ο οποίος παραπέμπει στο 2008.

Επιπλέον μειωμένο θα είναι και το εφάπαξ βοήθημα ανεξάρτητα με τον χρόνο συνταξιοδότησης. Το ακριβές ύψος των απωλειών στο εφάπαξ εξαρτάται από το έτος συνταξιοδότησης.


5/2/2010
Πηγή: Ημερησία

http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=64816


Δεν υπάρχουν σχόλια: