Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Χριστόφιας: Bεβιασμένη η αποχώρηση της ΕΔΕΚΟ Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η ΕΔΕΚ λειτουργούσε ουσιαστικά σαν αντιπολίτευση στο κυπριακό αλλά και σε άλλα ζητήματα διακυβέρνησης.

Ατεκμηρίωτο και λανθασμένο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τον ισχυρισμό περί εγκλωβισμού της ελληνοκυπριακής πλευράς σε «δήθεν επικίνδυνες ατραπούς» στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Ο Κύπριος πρόεδρος, σε γραπτή δήλωση για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει το κόμμα από την κυβέρνηση του, αναφέρει ότι η απόφαση του προκαλεί «θλίψη και ερωτηματικά» και την χαρακτηρίζει «βεβιασμένη», γιατί, όπως αναφέρει η ΕΔΕΚ δεν ανέμενε τη συνάντηση των ηγετών των συνεργαζομένων κομμάτων μαζί του, την οποία η ίδια ζήτησε.

Στη δήλωση του ο πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι «δυστυχώς η ΕΔΕΚ, ενώ λάμβανε μέρος στην κυβέρνηση, λειτουργούσε ουσιαστικά σαν αντιπολίτευση τόσο στο κυπριακό, όσο και σε πολλά ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Ο Δ. Χριστόφιας στη δήλωση του αναφέρει ότι στο κυπριακό είναι γνωστές οι διαφορές απόψεων με την ΕΔΕΚ, αλλά υποστηρίζει πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει χάσμα προσεγγίσεων, όπως δημόσια παρουσιάζεται.

Επίσης, σημειώνει ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η βασική αρχή των διαπραγματεύσεων ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα» και επισημαίνει ότι «δυστυχώς, δεν βρισκόμαστε τόσο κοντά στη λύση όσο ισχυρίζονται διάφοροι παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας με τη γραπτή του δήλωση διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει συνεπής στη δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην οποία «η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Πριν από τη δήλωση οι προερχόμενοι από την ΕΔΕΚ υπουργοί Συγκοινωνιών και Γεωργίας υπέβαλαν γραπτώς τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Χριστόφια.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στο κυβερνητικό έργο και τους ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τον διορισμό των νέων υπουργών.

Aποχώρηση ΕΔΕΚ

Την αποχώρηση της από την κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια, λόγω σοβαρών διαφωνιών στους χειρισμούς επίλυσης του Κυπριακού, αποφάσισε τη Δευτέρα το βράδυ η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ.

Υπέρ της αποχώρησης, όπως ήταν και η εισήγηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ψήφισαν 115 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κατά τάχθηκαν οκτώ και τρία τήρησαν αποχή.

Αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕ, ο Γιαννάκης Ομήρου προέβη σε δηλώσεις υπογραμμίζοντας την υποχρέωση της παράταξής του για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. «Ήταν η ώρα της δικής μας ευθύνης. Ήταν Εθνική ανάγκη η αποχώρησή μας, λόγω των επιλογών του Προέδρου στο Κυπριακό».

Την Τρίτη αναμένεται να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Χριστόφια οι υπουργοί Γεωργίας Ανδρέας Πολυνείκης και Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαίδης.

«Καταστροφικές» οι συνέπειες ενδεχόμενης μη λύσης

Με εξαιρετικά μελανά χρώματα περιέγραψε τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης μη λύσης στην Κύπρο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην Ένωση Κυπρίων Ελλάδας. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι επιθυμεί μια λύση αποδεκτή στα πλαίσια των «όσων κατά καιρούς συμφωνήθηκαν» και της οποίας οι βασικές παράμετροι είναι «αρκούντως γνωστές» και είναι οι συμφωνίες Μακαρίου και Κυπριανού με Ντενκτάς και Κυπριανού με Ντενκτάς του 1977 και 1979, η συμφωνία της 8.7.2006, σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ και οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Ο ΔΗΣΥ παραμένει δεσμευμένος σε αυτές τις προτάσεις υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης στις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της οριστικής διχοτόμησης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη προδοσία» την αποδοχή της διχοτόμησης, ενώ τόνισε ότι αποδέχεται και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004, όταν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με 76% το σχέδιο Ανάν.

Ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε αν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, να κυβερνά δηλαδή το κράτος πότε εκπρόσωπος της πλειοψηφίας και πότε της μειοψηφίας, αλλά και πως θα προστατευθεί το νέο κράτος από το ενδεχόμενο, σε μια περίπτωση κρίσης, όπως συνέβη το 1963 ή το 1974, να πάρει ένας τυχόν Τούρκος Πρόεδρος το κράτος και να φύγει, μαζί με τη «διεθνή αναγνώριση». Στην ερώτηση αυτή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απήντησε ότι θα είμαστε ασφαλέστεροι στην απάντησή μας αν μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε την κωδικοποίηση των αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, που υιοθέτησε το Εθνικό Συμβούλιο στις 12.4.2005, χαρακτήρισε «οδυνηρή» τη ρύθμιση της εκ περιτροπής προεδρίας, είπε ότι υπάρχουν τρόποι άμβλυνσης αυτής της ρύθμισης και ότι η κυριαρχία δεν εξαρτάται από τον εκάστοτε Πρόεδρο.

Τον κ. Αναστασιάδη προσφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που τόνισε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη διχοτόμηση της Κύπρου, πρόσθεσε ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε ότι είναι άξιος ο Πρόεδρος στο τιμόνι και τέλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σε συνθήκες δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας, ο κυπριακός λαός θα ξανακάνει την Κύπρο ελληνική.

Πηγή:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/02/2010_323078

www.kathimerini.gr

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ 100,3

Δεν υπάρχουν σχόλια: