Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

ΤΡΙΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΡΘΡΑ Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ

Καλή σας ημέρα...
►► ...Αν θέλουμε να δούμε λιγότερες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, πρέπει να παραχωρήσουμε ένα κομμάτι από την εθνική μας κυριαρχία στις ευρωπαϊκές Αρχές, μάς είπε ευθέως προχθές η Royal Bank of Scotland. Μάλιστα, ο οίκος προβλέπει ότι όσο περισσότερη εθνική κυριαρχία χάνει η Ελλάδα τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές των ομολόγων μας...
►► ...Με αυτή τη λογική, όποτε δούμε αποκλιμάκωση των πιέσεων θα σημαίνει ότι «κάτι» ή περισσότερο από «κάτι» της εθνικής μας κυριαρχίας δώσαμε στην ΕΕ Να είναι μόνο το... κλειδί του Λογιστηρίου του Κράτους ή κάτι περισσότερο;


To 1o άρθρο είναι του Κέρδους και δημοσιεύτηκε στη στήλη του κερδοσκόπου την Παρασκευή 22-1-2010
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ


ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 - 14:10

Πρόσκληση Δρούτσα σε Νίμιτς για συνάντηση στην Αθήνα


Πρόσκληση στον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς να επισκεφθεί την Ελλάδα στο προσεχές διάστημα απηύθυνε χθες τηλεφωνικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Είχε προηγηθεί πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στις ελληνικές Αρχές για διεξαγωγή διμερούς συνάντησης μεταξύ του Αντόνιο Μιλόσοσκι και του κ. Δρούτσα. Εάν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί το αίτημα, η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στο Λονδίνο στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών.


Πηγή: www.athina984.gr
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΕΓΙΝΕ ΠΑΤΕΙΣ ΜΕ ΠΑΤΩ ΣΕ
Ισχυρός αντίλογος στα σενάρια
Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές κοινοπρακτικό ομόλογο, «αλμυρό» όμως το επιτόκιοΑθήνα


Τα βιβλία προσφορών του 5ετούς ελληνικού κοινοπρακτικού ομολόγου για την Ευρώπη έκλεισαν με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την ικανότητά της να αντλεί κεφάλαια.

Η Ελλάδα θα αντλήσει τελικώς 8 δισ. ευρώ από την έκδοση, με την τελική τιμολόγηση να διαμορφώνεται σε mid-swaps συν 350 μονάδες βάσης, ή 6,2%. Σημειώνεται ότι το αρχικό εύρος τιμολόγησης ήταν σε mid-swaps συν 375 μονάδες βάσης περίπου.

«Το βιβλίο προσφορών έφτασε τα 25 δις ευρώ, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία που είχαμε ποτέ από πλευράς προσφορών» είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Σπύρος Παπανικολάου στο Reuters.

«Συνολικά κατατέθηκαν προσφορές 25 δισ. ευρώ ανοίγοντας το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010» ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών.

«Παράλληλα όμως το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο η χώρα μας καλείται να καταβάλει, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Ταυτόχρονα υποδεικνύει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση» καταλήγει.


Θετικές εκτιμήσεις


Η ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ελληνικό κοινοπρακτικό ομόλογο επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες φέτος, είπε στην Δευτέρα στην Reuters Insider TV αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης Moody's.

«Ήταν πολύ σημαντικό να πάει καλά αυτή η έκδοση. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η Ελλάδα σίγουρα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το χρέος της το 2010», είπε η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια της Moody's για την Ελλάδα.

Είπε ότι η έκβαση της έκδοσης δεν αλλάζει την τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση Α2 και τις αρνητικές προοπτικές για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το βασικό είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει το δημοσιονομικό της πρόγραμμα.

«Το βασικό για την Ελλάδα ουσιαστικά είναι η υλοποίηση. Πρόκειται για πολιτική όσο και οικονομική πρόκληση», πρόσθεσε η Σάρα Κάρλσον.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της έκδοσης είναι κατά τη γνώμη μας καίρια προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στην τωρινή αρνητική δυναμική των ελληνικών spread», είπε ο Γουίσον Τσιν, της ING στο Άμστερνταμ.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε θετικά για την οικονομία μας και αυτό θα αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε ερώτηση για το αν είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Η Schroder σημειώνει ότι «η μοναδική ευκαιρία αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα. Εδώ και ένα μικρό διάστημα έχουμε αρχίσει να αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα και εκτιμούμε ότι η χώρα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη».

Η Societe Generale εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα. Το επίπεδο των spreads είναι παράλογο. Τα ελληνικά ομόλογα είναι σημαντικά υποτιμημένα και τα επίπεδα τους δεν είναι καν λογικά».


Ανοδος του ευρώ


Το ευρώ ενισχυόταν μετά την είδηση ότι η ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο είναι ισχυρή. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,4% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας υψηλό ημέρας στα 1.4191 δολάρια.

Αντίστοιχα, άνοδο 3,87% σημείωναν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τις σημαντικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού μειώθηκε στις 297 μονάδες βάσης, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στις 309 μονάδες βάσης.


«Δεν εγκαταλείπουμε το ευρώ»


«Οι εικασίες για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ είναι ασαφείς. Αποκλείω κατηγορηματικά πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt.

Ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. «Θα βελτιώσουμε εμείς οι ίδιοι τα προβλήματα του προϋπολογισμού. Δεν έχουμε ζητήσει την οικονομική στήριξη κανενός και δεν περιμένουμε καμιά εξωτερική βοήθεια», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.


Newsroom ΔΟΛ


(Το 3ο άρθρο προέρχεται από το newsroom του ΔΟΛ και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 25-1-2010 στο in.gr)


Ευχαριστώ ΓιάννηΔεν υπάρχουν σχόλια: