Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων μελετά το υπ. Οικονομικών

Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθάρισε ότι θα αναγνωρίζονται όλες οι αποδείξεις (πλην των ΔΕΚΟ και των μεγάλων αγορών, όπως για παράδειγμα αυτοκινήτων) από την εφορία, ωστόσο παραπέμπει στα αποτελέσματα της διαβούλευσης για το όφελος που θα έχουν οι φορολογούμενοι από τη συλλογή των αποδείξεων.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται οι ομάδες εργασίας, καθώς και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, είναι δεκάδες, αλλά το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Βέβαια, στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση έχει επιτύχει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να πείσει τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Και φαίνεται ότι ο φόβος συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου (στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος) έχει οδηγήσει σχεδόν όλους τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Από την άλλη, βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει «εκνευρίσει» καταστηματάρχες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ξαφνικά καλούνται να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Για τον εκνευρισμό αυτό ευθύνες έχει και το κράτος, που στην προσπάθειά του να μαζέψει έσοδα (εξαιτίας της αδράνειας του ελεγκτικού μηχανισμού) υποχρεώνεται συνεχώς σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, νομιμοποιώντας όλες τις αυθαιρεσίες των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης, η απουσία του κράτους από τα προβλήματα των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, που αδυνατεί να ελέγξει για παράδειγμα το παρεμπόριο στις κεντρικές αγορές, «θυμώνει» την αγορά, με αποτέλεσμα να «ξεχνάει» να εκδίδει αποδείξεις.

Πάντως, σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει, πολίτες και καταστηματάρχες αναγκάζονται να πράξουν το προφανές.

Το βασικότερο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με το ύψος των ετήσιων αποδείξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους παραμένει (ίσως και να είναι μεγαλύτερο), αλλά για να το δικαιούνται ολόκληρο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Επί της ουσίας, κάθε φορολογούμενος θα έχει το δικό του αφορολόγητο όριο.

Για παράδειγμα, προκειμένου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να φθάσουν το ανώτατο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ. Εκτός από το ανώτατο αφορολόγητο όριο θα υπάρχει και κατώτατο, στην περίπτωση που δεν προσκομιστούν αποδείξεις, που θα ανέρχεται στα 6.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Δηλαδή, ένας μισθωτός που θα πραγματοποιήσει δαπάνες εντός του 2010 ύψους 4.000 ευρώ θα έχει αφορολόγητο όριο ύψους 10.000 ευρώ. Εάν πραγματοποιήσει δαπάνες 6.000 ευρώ θα έχει το ανώτατο αφορολόγητο όριο που θα ανέλθει στις 12.000 ευρώ. Mικρότερης αξίας αποδείξεις 1.000 - 2.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι για να έχουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει αναφέρει ότι θα υπάρχει κλιμάκωση για τη σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο, ανάλογα με το εισόδημα.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται κι άλλα σχέδια, που προβλέπουν επιπλέον κίνητρα για να μαζεύει κάποιος αποδείξεις. Κι αυτό διότι με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ συν την έκπτωση από τις αποδείξεις, το όφελος είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι αποδείξεις από ταβέρνες, μπαρ κ. λπ. εξέπιπταν από το εισόδημα κατά 40%, ενώ το όφελος έφθανε μέχρι το ποσό των 8.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι μπορούσαν να αυξήσουν το αφορολόγητο όριο. Με τις προωθούμενες αλλαγές το όφελος της αύξησης του αφορολόγητου ορίου, πέραν των 12.000 ευρώ, θα χαθεί εφ’ όσον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέψει επιπλέον εκπτώσεις.

Ο υπουργός προανήγγειλε χθες και αλλαγές στη διαδικασία δήλωσης των ετήσιων δαπανών. Ο φορολογούμενοι από το νέο έτος δεν θα προσκομίζουν τις αποδείξεις στην εφορία. Οπως είπε ο υπουργός, δεν θα πηγαίνουν στην εφορία με μία σακούλα αποδείξεις. Στη φορολογική δήλωση, θα αναγράφουν τον ΑΦΜ της εταιρείας ή του καταστήματος που εξέδωσε την απόδειξη, το ποσό και την ημερομηνία. Με αυτόν τον τρόπο οι υπηρεσίες του υπουργείου θα μπορούν να διασταυρώνουν τα δηλούμενα.

Η δήλωση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι θα αναγνωρίζονται όλες οι αποδείξεις προϋποθέτει την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, «όλοι οι επιτηδευματίες θα είναι υπόχρεοι στην έκδοση αποδείξεων, κάτι που προϋποθέτει την εγκατάσταση ταμειακής μηχανής». Αυτό σημαίνει ότι σύντομα, τα βενζινάδικα, οι οδηγοί ταξί, ακόμη και οι πωλητές σε λαϊκές αγορές θα υποχρεωθούν να έχουν ταμειακή μηχανή και να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης. Σημειώνεται ότι η εφορία θα αναγνωρίζει ακόμα και τις αποδείξεις των σούπερ μάρκετ.

Του Προκοπη Xατζηνικολαου Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_06/01/2010_385725

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας καλή χρονιά!!!
Έχω ένα σωρό αποδείξεις που είναι αχρηστες εντελώς
δεν διακρίνεται το ΑΦΜ η ημερομηνία και το ποσό,γιά τον απλούστατο λόγο δεν υπάρχει μελάνι ώστε να διακρίνονται αυτά πού ζητάτε
Πιστεύετε πως αυτό δεν θά κλιμακωθεί τούς επόμενους μήνες?
Έρχονται Απόκριες και πολύ νωρίς το Πάσχα,μπορείτε να φανταστείτε τι μπορούν να σκαρφιστούν οι έμποροι προκειμένου να κλέψουν το κράτος?
¨Επειτα θα γίνω εγώ και κάθε εγώ λογιστής και θα τρώω μέρες καταγράφοντας ένα-ένα το ΑΦΜ και τα λοιπά μιάς ολόκληρης χρονιάς? και ο λογιστής μου τι θα κάνει θα γράφει μόνο το σύνολο των αποδοχών και των κρατήσεων και θα πληρώνεται από εμένα γι αυτό?
Σκέφτεστε πώς όλοι εμείς οι νεώτεροι θα αναλάβουμε και τους γέρους και αγράμματους συγγενείς?
βρείτε τρόπο να ακουστούν αυτά στούς αρμόδιους και να βρούν λύση
ευχαριστώ
καλό το μέτρο αλλά στην πρακτική αδύναμο!

kgrek είπε...

Έχεις απόλυτα δίκιο γιατί μου συνέβηκε και εμένα πέρυσι με τις αποδείξεις κάποιων εστιατορίων που είχαν τέτοιο χαρτί και μελάνι που μετά από κάποιο διάστημα δεν διακρινόταν τίποτα επάνω τους.

Φέτος σκέπτομαι να κάνω κάτι άλλο. Θα τις κολλάω πάνω σε μια σελίδα Α4 και θα τις βγάζω φωτοτυπία πριν χαλάσει το μελάνι. Τουλάχιστον έτσι οι εξυπνόμαγκες δεν θα μου γλυτώσουν και αν η εφορία θέλει να τους πιάσει θα έχει και ένα τεκμήριο στα χέρια της.

Περιττό να σου πω ότι στα έξοδά μου θα περάσω και αυτά από τις φωτοτυπίες!!!!!

Καλή Χρονιά