Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Τα πρώτα βέλη από την Κρήτη στον “Καλλικράτη”
Μετά τον ενθουσιασμό για τον “Καλλικράτη” έρχονται τα δύσκολα και μαζί η αγωνία των δημάρχων για τους πόρους και την χωροταξία βάσει της οποίας θα ενωθούν οι δήμοι!
Από τους 26 δημάρχους του Ηρακλείου για παράδειγμα 14 θα πάνε σπίτια τους αν και είναι βέβαιο ότι ορισμένοι θα μπουν στα ψηφοδέλτια με σκοπό μια…αντιδημαρχία-μάλιστα κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν πάνω από δύο θητείες εκλέγονται και χωρίς σταυρό!
Ο κ.Ραγκούσης μίλησε μόνο για το γενικό πλαίσιο και δεν έδωσε χωροταξικές λεπτομέρειες, αλλά το ότι αναφέρθηκε στους 370 δήμους είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ένα λογαριασμό.Δύο “μέτωπα” στην Κρήτη

Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους οι περισσότεροι δήμαρχοι του Ηρακλείου και της Κρήτης προσπαθούσαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο «Καλλικράτης». Σε δύο μέτωπα εστιάζεται η πρώτη κριτική που ακούγεται: τους πόρους και την χωροταξία-ειδικά το πώς θα συνενωθούν οι δήμοι είναι μια διαδικασία που προβληματίζει τους τοπικούς άρχοντες μια και οι περισσότεροι εκ των οποίων θα χάσουν τις θέσεις και τα αξιώματά τους.

Από τους 26 δημάρχους του Ηρακλείου για παράδειγμα 14 θα πάνε σπίτια τους αν και είναι βέβαιο ότι ορισμένοι θα μπουν στα ψηφοδέλτια με σκοπό μια…αντιδημαρχία-μάλιστα κάποιοι εξ’αυτών που έχουν πάνω από δύο θητείες εκλέγονται και χωρίς σταυρό!

Ο κ.Ραγκούσης μίλησε μόνο για το γενικό πλαίσιο και δεν έδωσε χωροταξικές λεπτομέρειες, αλλά το ότι αναφέρθηκε στους 370 δήμους είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ένα λογαριασμό, έχει μια πρώτη…ιδέα για το πώς θα γίνουν οι συνενώσεις και αυτά στηρίζονται στην μελέτη που έχει κάνει το Ινστιτούτο τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ. Με βάση αυτό το μοντέλο στην Κρήτη οι δήμοι θα περιοριστούν σε 22 και στο Ηράκλειο θα είναι 8. Αυτό και μόνο είναι αρκετό να προκαλέσει αντιδράσεις μια και είναι ξεκάθαρο πια τι θέλουν και τι δεν θέλουν οι δήμαρχοι. Όπως για παράδειγμα είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Αλικαρνασού κ.Σισαμάκης έχει εκφράσει την αντίθεσή του με το να πάει ο δήμος του στο Ηράκλειο θεωρώντας ότι ένα διοικητικό τέρας θα κατασπαράξει το μικρότερο δήμο και ο ίδιος θα προτιμούσε την ενότητα Επισκοπή-Μάλια-Χερσόνησος-Γούβες.

«Έχει επιχειρήματα ο δήμος Αλικαρνασού, αλλά εάν δεν γίνει αυτή η συνένωση δεν μπορεί να γίνει καμιά. Η Αλικαρνασός με το Ηράκλειο είναι πια μια πολεοδομική ενότητα και πώς να τις ξεχωρίσεις» έλεγε χθες μεσαρίτης δήμαρχος που στην περιοχή του βλέπει πιο εύκολη την λύση λόγω της γεωγραφίας.

“Θα έχουμε προβλήματα με τα πρόσωπα, αλλά θα βρεθεί λύση μόλις γίνει η συνένωση” αναφέρει.

Δεν είναι μόνο η Αλικαρνασός που αντιδρά. Είναι και το Καστέλι που δεν θέλει να βρεθεί στην χωρική ενότητα με το Θραψανό-Αρκαλοχώρι και Βιάννο αν και είναι αλήθεια ότι προς τα κει ταιριάζει.

“Εμείς έχουμε στραμένα τα βλέματα προς τους βόρειους δήμους, προς τη Χερσόνησο” έχει ξεκαθαρίσει ο δήμαρχος Καστελίου κ. Σμυρνάκης που θα παίξει το χαρτί και του αεροδρομίου για να πιέσει ώστε να μη γίνουν ένας δήμος με το Αρκαλοχώρι(που είναι και το βασικό πρόβλημα). Στην περίπτωση που η Αλικαρνασός δεν πάει στο Ηράκλειο τότε και το Καστέλι, αλλά και άλλοι δήμοι θα ήθελαν μια διαφορετική λογική. Στην Παλιανή και την Τύλισο θέλουν Ηράκλειο και όχι Γάζι, το Τέμενος θέλει Ηράκλειο και όχι συνένωση με Καζαντζάκη-Αρχάνες, η Βιάννος θέλει να μείνει ιστορικός δήμος. Φυσικά υπάρχουν και οι…μεγάλοι, όπως το Ηράκλειο που θα ήθελε να πάρει και την Αλικαρνασό και το Γάζι.

“Εάν θέλουν να λύσουν τα μέγιστα προβλήματα με το αεροδρόμιο και τις εγκαταστάσεις πρέπει να έρθουν στο Ηράκλειο” είχε πει παλιότερα ο δήμαρχος Ηρακλείου που θα ήθελε ένα πολύ μεγάλο δήμο. Βέβαια στην περίπτωση που το Ηράκλειο απορροφούσε όλο το βόρειοδυτικό μέτωπο τότε έπρεπε να γίνουν στο νομό…4 δήμοι για να υπάρχει ισορροπία!

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στην υπόλοιπη Κρήτη. Το Οροπέδιο και ο κ.Μηλιαράς θα ήθελαν να έχουν ξεχωριστό δήμο και στην πραγματικότητα μοιάζει να είναι διαφορετική χωρική ενότητα. Στον Μυλοπόταμο θα υπάρξουν προβλήματα με τα γνωστά ζητήματα που έχουν προκύψει σε ορισμένους οικισμούς, το ίδιο και στα Χανιά όπου το μόνο που σώζει είναι οι παλιές επαρχίες.

Πηγή:
http://www.patris.gr/articles/172364/108280

Δεν υπάρχουν σχόλια: