-->

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ - ΤΣΙΓΑΡΑ - ΠΟΤΑ





Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής
το νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές και την φορολόγηση των τσιγάρων και των ποτών.



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Το νομοσχέδιο συνάντησε την αντίθεση της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα - εκ του γεγονότος ότι προανήγγειλε την φορολόγηση των γονικών παροχών, με συνέπεια να υπάρξουν μαζικές μεταβιβάσεις - όπως επίσης και για φορολογική επιδρομή με θύμα τη μεσαία τάξη.

«Η φορολογική πολιτική δεν γίνεται με δόσεις, δεν προαναγγέλλεται, δεν ανακοινώνεται, γιατί είναι πολύ λογικό ότι ο κάθε πολίτης θα αντιδράσει άμεσα» σχολίασε ο Θ. Καράογλου, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, που ζήτησε μάλιστα και ονομαστική ψηφοφορία για το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά τις γονικές παροχές.

Δεύτερο σημείο κριτικής, υπήρξε η διαφορά που σημειώνεται στην φορολόγηση των ατύπων χρηματικών δωρεών και των δωρεών σε μετοχές. «Τρελός είμαι να πάω να φορολογηθώ με 10%, ενώ μπορώ να τη μεταφέρω σε μια εταιρεία και να μεταβιβάσω τις μετοχές της εταιρείας στο γιό μου με 1%; Και αν είμαι και μεγαλομέτοχος με εισηγμένη εταιρεία, μεταβιβάζω και μετοχικά πακέτα στο γιό μου και πληρώνω 0,6%» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχουν τακτοποιηθεί, είτε με το προηγούμενο πλαίσιο, είτε στους δύο τελευταίους μήνες. Δεν αγγίζονται οι οφ σορ εταιρείες» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αλλη αφορμή για κριτική, έδωσε ο συνυπολογισμός των υποθέσεων παροχών από το 1990 στον υπολογισμό του φόρου. Ο συνυπολογισμός αυτός, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εξανεμίζει κατά την αντιπολίτευση, τα οφέλη από την ενδεχόμενη αύξηση των αφορολόγητων ορίων.

Έμφαση έδωσε η ΝΔ στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης στην οικοδομή, ενώ και ο ΛΑΟΣ προέβλεψε καθίζηση της Κτηματαγοράς. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υπογράμμισε πως η χώρα δανείζεται κάθε μέρα 145 εκ. ευρώ, οπότε «δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα αντίθετα στην κοινή λογική: Αφήστε την οικοδομή ελεύθερη και μην την τσαλακώνετε. Πείτε ότι καταργείτε το πόθεν έσχες αν πρόκειται να χτίσει κανείς σπίτι. Έτσι θα βγουν τα λεφτά για να χτιστούν σπίτια και από «νεκρά λεφτά» θα πάρετε πολλά 19%...».

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, συμπέρανε πως από τη συζήτηση γίνεται κατανοητό το πόσο ήταν απαράδεκτες υπέρ της μεγάλης περιουσίας οι ρυθμίσεις της ΝΔ και τόνισε πως το νομοσχέδιο έρχεται «ώστε να πάψουν οι γονικές παροχές των φτωχών να επιδοτούν τις παροχές των πλουσίων και των κατεχόντων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός, όπως επίσης και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αμοιρίδης και άλλοι βουλευτές, επεσήμαναν πως για μεταβιβαζόμενες αξίες μέχρι 310.000 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση είναι μικρότερη με το νέο σύστημα σε σχέση με το ισχύον - θέση που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, ενόψει αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Ο κος Σαχινίδης σημείωσε επίσης, πως το νομοσχέδιο εισήχθη κατεπειγόντως, καθώς παρατηρήθηκαν «αθρώες μεταβιβάσεις σε Δ.Ο.Υ. πλουσίων περιοχών, με προφανή σκοπό την ακύρωση του κοινωνικού διαλόγου - μεταβιβάσεις που ήταν αυξημένες και ποσοτικά». Το επιχείρημα αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας, το χαρακτήρισε «επικοινωνιακό δημιούργημα, με έντονη την αύρα του λαϊκισμού, ώστε οι ρυθμίσεις να καταστούν πιο εύπεπτες απ’ την κοινωνία».

Απέναντι στην κριτική για την φορολόγηση των χρηματικών δωρεών, ο υφυπουργός σημείωσε πως «οι γονείς δεν χαρίζουν χρήμα, αλλά έχουν κοινούς λογαριασμούς με τα παιδιά τους. Χρηματική δωρεά που κατατίθεται στην Εφορία, σημαίνει ότι ο γονιός θέλει να καλύψει το πόθεν έσχες του γιού του».

Σχετικά με τον συνυπολογισμό των προηγούμενων γονικών παροχών από το 1990, ο κος Σαχινίδης υπενθύμισε πως το μέτρο δεν είναι πρωτοφανές, «ίσχυε επί 80 χρόνια μέχρι που το κατήργησε ο Γ. Αλογοσκούφης», και παρατήρησε ότι «πολλαπλές παροχές είχαν την δυνατότητα να κάνουν μονάχα άτομα με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Όταν λοιπόν κάνετε κριτική κύριοι της Αριστεράς, κοιτάξτε να δείτε ποιους εξυπηρετείτε».

Τέλος, η φορολόγηση της γονικής παροχής μετοχών, θα ρυθμιστεί κατά τον κ. Σαχινίδη, «πολύ σύντομα».



20/1/2010
Πηγή: www.in.gr




ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ








(Με διπλό κλίκ στην εικόνα την βλέπετε μεγαλίτερη)

Πηγή:

http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=63403

Δεν υπάρχουν σχόλια: