Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Πυρετός αποκαλύψεων για τη νέα γρίπη

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταγγέλλει συνέργεια φαρμακοβιομηχανιών και Π.Ο.Υ σε εκστρατεία τρομοκράτησης του κοινού.

Πανδημία... πανικού και πλιάτσικου στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενορχηστρωμένη απ’ τις φαρμακοβιομηχανίες και με τις πλάτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι ο ιός της «νέας γρίπης», σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Βόνταργκ, επιδημιολόγο και επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο χειρισμός του ΠΟΥ ήταν ουσιαστικά μια εκστρατεία τρομοκράτησης του κοινού για μια «ήπια επιδημία γρίπης» κι αποτελεί ένα από τα «μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα του αιώνα», όπως λέει ο Γερμανός επιστήμονας και πολιτικός.Τους χειρισμούς κατατρομοκράτησης του κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη νέα γρίπη αποκάλυψε ο Β. Βόνταργκ.
Τους χειρισμούς κατατρομοκράτησης του κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη νέα γρίπη αποκάλυψε ο Β. Βόνταργκ.

Θεωρητικά θα μπορούσε η όλη κατάσταση να οφείλεται σε λάθος επιστημονική εκτίμηση. Ομως η επιτροπή, στην οποία προΐσταται ο Βόνταργκ, άρχισε έρευνα για τον παρασκηνιακό ρόλο που διαδραμάτισαν οι φαρμακοβιομηχανίες στη δημιουργία και την εκμετάλλευση του κλίματος φόβου. Σύμφωνα με αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως απ’ τον διεθνή Τύπο, «ειδικοί» και στελέχη του ΠΟΥ, που έπαιξαν ρόλο στην ανάδειξη της «πανδημίας» σε υστερία και σε μαζική κινητοποίηση των υγειονομικών Αρχών, έχουν λάβει μεγάλα ποσά απ’ τις φαρμακοβιομηχανίες.

Πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια ξεπούλησε το Tamiflu, το μόνο αποτελεσματικό σκεύασμα κατά τους «ειδικούς» για τον ιό.

Πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια ξεπούλησε το Tamiflu, το μόνο αποτελεσματικό σκεύασμα κατά τους «ειδικούς» για τον ιό.

6 εκατ. € «δωράκι»


Τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών από την «πανδημία» ήταν αστρονομικά, χαλάλι λοιπόν τα χρήματα που διέθεσαν στους «ειδικούς». Μπροστά στα περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια που έβγαλε η GlaxoSmithKline (GSK) απ’ την «πανδημία» χάρη στις παραγγελίες που είχε για 440 εκατομμύρια εμβόλια, δεν ήταν τίποτα τα έξι εκατομμύρια ευρώ που έδωσε για «ερευνητικούς σκοπούς» στον Γιουχάνι Εσκόλα. Αυτός ο Φινλανδός καθηγητής είναι σύμβουλος εμβολιασμού και στέλεχος του ΠΟΥ. Eκτός απ’ αυτόν άλλοι έξι καθηγητές της ίδιας ομάδας «ειδικών» του Οργανισμού αποκαλύφθηκε πως λαμβάνουν χρήματα από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευάστριες των επίμαχων εμβολίων. Ο ΠΟΥ επαγγέλλεται τη διαφάνεια μέσω ίντερνετ και τυπικά οφείλει να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τα εταιρικά συμφέροντα που οι επιστήμονες των επιτροπών του μπορεί να έχουν. Ωστόσο, δεν είχε κάποιο απ’ τα συγκεκριμένα στοιχεία αναρτημένο.

Η διαπλοκή περνάει και στις εθνικές επιτροπές υγείας. Στη Βρετανία αποκαλύφθηκε ότι ο ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, ο Ρόι Αντερσον, είναι υψηλόμισθος σύμβουλος και της GSK, που πήρε τη «μερίδα του λέοντος» απ’ τις βρετανικές παραγγελίες για εμβόλια. Πιθανόν μόνο μέσω της εγκάρδιας συνεννόησης ΠΟΥ και φαρμακευτικών να εξηγείται το πόσο γρήγορα διατέθηκαν στην αγορά τα εμβόλια, όπως επισημαίνει ο Βόνταργκ, και ένα μεγάλο πλήθος επιστημόνων που αγνοήθηκε επιδεικτικά όλο το περασμένο διάστημα. Αν ανατρέξει κανείς στις σχετικές ανακοινώσεις του ίδιου του ΠΟΥ μέχρι και τον Ιούνιο, θα δει ότι σε αυτές αναφερόταν ότι τα εμβόλια αναμένονταν όχι νωρίτερα απ’ το τέλος του 2009.

Οι τυχόν παρενέργειες οποιουδήποτε εμβολίου είναι αντικείμενο έρευνας που, όπως ορίζουν βασικοί κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας, διεξάγεται προτού αυτό τεθεί στη διάθεση του κοινού. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, τα εμβόλια εγκρίθηκαν με διαδικασίες-εξπρές από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές, παρά τις ενστάσεις εντός της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Το κοινό θα έπαιζε τον ρόλο του πειραματόζωου, τον οποίο η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, δεν ήθελε για τον εαυτό της, αφού η ίδια δεν εμβολιάστηκε κατά του ιού, όπως καλούσε όλο τον κόσμο να πράξει, παρά μόνο πριν από λίγες ημέρες και μετά την κατακραυγή που η σχετική είδηση είχε προκαλέσει.

Σήμερα, πέρα απ’ τις αρκετές παρενέργειες που σ’ έναν βαθμό παρουσιάζουν όλα τα εμβόλια και μένει να φανούν, ίσως το πιο ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία να είναι ότι μια παραλλαγή του εμβολίου κατά της «γρίπης των χοίρων» έχει ενεργό ουσία που έχει καλλιεργηθεί σε καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Obta Flu της Novartis, που δεν είναι ο τύπος που διατίθεται στην Ελλάδα, έχει λάβει έγκριση απ’ την ΕΜΕΑ (τον ΕΟΦ της Ευρωπαϊκής Ενωσης) κι είναι το πρώτο που παράγεται με τη μέθοδο αυτή.


ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ


Πλήρωσαν χρυσάφι για το εμβόλιο και τώρα ζητάνε ακυρώσεις παραγγελιών

Ας σημειωθεί ότι πριν να γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια, ξεπούλησε το Tamiflu, το μόνο σκεύασμα που, σύμφωνα με τους «ειδικούς» ήταν αποτελεσματικό απέναντι στον ιό. Ετσι, για παράδειγμα, η Βρετανία κι η Γερμανία έσπευσαν να αγοράσουν 90 και 94 εκατομμύρια δόσεις του, που έχουν μείνει σχεδόν όλες στο ράφι. Στη Βρετανία χρειάστηκε να χορηγηθούν μόνο τέσσερα εκατομμύρια δόσεις.

Η μεγάλη φάκα για τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν τα εμβόλια. Τα αγόρασαν σε τεράστιους αριθμούς, τα πλήρωσαν χρυσάφι (σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας) κι έχουν μείνει αδιάθετα. Η Γαλλία έσπευσε να ακυρώσει 50 απ’ τις 94 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, που είχε παραγγείλει, η Γερμανία 25 απ’ τις 50 εκ. δόσεις, ενώ τρόπο για ν’ απαλλαγούν από το πανάκριβο κι άχρηστο «στοκ» τους ψάχνουν -μεταξύ άλλων- η Βρετανία, η Ισπανία κι η Ελλάδα.

Κι ενώ ο Νικολά Σαρκοζί αναγκάστηκε να απολογηθεί για τις υπερβολικές παραγγελίες της κυβέρνησής του, δυο χώρες μπορούν να καμαρώνουν για τους χειρισμούς της «πανδημίας» απ’ την πολιτική ηγεσία τους. Η Πολωνία, επειδή δεν έκανε καμία παραγγελία εμβολίων, κι η Ελλάδα.

Η χώρα μας, αν και χρεώθηκε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ (ποσό το οποίο μπορεί να μεγαλώσει αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να «σπάσει» τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές), δικαιούται να υπερηφανεύεται γιατί δύναται να εμβολιάσει μιάμιση φορά το σύνολο του πληθυσμού της! Ή, εναλλακτικά, να εμβολιάσει πέντε φορές το 30% του πληθυσμού, ποσοστό το οποίο ο ΠΟΥ έκρινε αρκετό για να αντιμετωπιστεί η φοβερή και τρομερή «πανδημία».

Χάρη στη μεγαλειώδη έμπνευση της προηγούμενης κυβέρνησης να παραγγείλει 8 συν 8 εκ. εμβόλια είμαστε καλυμμένοι... ως τον λαιμό.

  • 3,5 δισ. δολάρια είναι το κέρδος για την GlaxoshithKline από τις παραγγελίες που είχε για 440 εκατομμύρια εμβόλια

ΑΠΟ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΣΕ H1N1
Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ άλλαξε την ονομασία της νόσου

Τελικά πώς λέγεται η «πανδημία»; Νέα γρίπη, γρίπη των χοίρων, γρίπη τύπου Α, Η1Ν1, μεξικανική γρίπη, όλα χρησιμο­ποιούνται. Βέβαια, στην αρχή ο ΠΟΥ την αποκαλούσε «γρίπη των χοίρων», όμως, ύστερα από παράκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και του υπουρ­γείου Γεωργίας των ΗΠΑ αποφάσισε να τη λέει Η1Ν1. Είχαν τρομάξει ότι οι πωλήσεις χοιρινού κρέατος θα πέσουν. Δυστυχώς, χιλιάδες γουρούνια δεν γλίτωσαν στην Αίγυπτο, όπου η σφαγή τους για λόγους «προστασίας της δημόσιας υγείας» ήταν το πρόσχημα που χρησιμο­ποιήθηκε στο πλαίσιο μιας εχθρικής για τις θρησκευτικές μειονότητες πολιτικής.

Τι να πει και το γουρουνάκι που εσφάγη στο Αφγανιστάν; Ηταν το μοναδικό στη χώρα κι ίσως νόμιζε ότι στη συγκεκριμένη θα πέθαινε από φυσικό θάνατο... Το έφαγε κι αυτό η «πανδημία»...


ΚΑΤΑ 150 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΠΕΣΕ ΕΞΩ Ο Π.Ο.Υ.
Η γρίπη των πτηνών πλούτισε τον Ράμσφελντ


Πανδημία. Μια λέξη με αναμφισβήτητη δύναμη. Ακούγεται πολύ πιο τρομακτική από τη σκέτη επιδημία. Είναι μια λέξη που (αποδείχτηκε ότι) είναι ικανή να αναμοχλεύσει και να επαναφέρει στο συλλογικό υποσυνείδητο τραυματικές γενετικές μνήμες: τη χολέρα, την πανούκλα ή τουλάχιστον την ισπανική γρίπη. Η ανθρωπότητα θερίστηκε από αρρώστιες στο παρελθόν και ποτέ δεν έχει σταματήσει να πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ξανά στην ίδια θέση.

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όμως, η λέξη πανδημία σημαίνει αυτό που οι ιθύνοντές του ορίζουν ότι σημαίνει.

Το 2005, παράλληλα με το μπαράζ κινδυνολογικών αναφορών στελεχών του για τη γρίπη των πτηνών, ο ΠΟΥ άλλαξε τον ορισμό σύμφωνα με τον οποίο η εξάπλωση μιας ασθένειας ήταν πανδημία. Πλέον θα είναι αρκετό η ασθένεια να μεταδίδεται με υψηλή συχνότητα από άνθρωπο ή ζώο σε άνθρωπο και να παρουσιάζει ευρεία γεωγραφική διασπορά. Δεν υπάρχει πια καμιά αναφορά σε υψηλή θνησιμότητα ή σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της εκάστοτε νόσου, που χαρακτηρίζεται ως πανδημία.

Αλήθεια, ποιος θυμάται τη γρίπη των πτηνών (Η5Ν1); Ο ΠΟΥ προέβλεπε ότι ο Η5Ν1 θα σκότωνε μέχρι και 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τελικά, το πραγματικό νούμερο των θυμάτων ήταν γύρω στα 262, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο φορές μικρότερο απ’ τις προβλέψεις των επιστημόνων. Τα πραγματικά εκατομμύρια ήταν άλλα: τα σφαγμένα κοτόπουλα και τα δολάρια που έβγαλε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, την εποχή εκείνη, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ηταν η πρώτη χρυσή εποχή του Tamiflu και ο υπουργός του Μπους ήταν μέτοχος στην εταιρεία που είχε την πατέντα του φαρμάκου.


ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
Η τροποποίηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού «τροφοδοτεί» τον πανικό


Τ ο 2005 είναι έτος-ορόσημο για τον ΠΟΥ, επειδή τότε πραγματοποίησε την τελευταία τροποποίηση στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως πολιτική οντότητα δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στον ΔΥΚ, τα κράτη-μέλη της ήταν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία που επετεύχθη.

Οπως έγραφε η σχετική ανακοίνωση στoν διαδικτυακό κόμβο της Ε.Ε., η Επιτροπή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον νέο ΔΥΚ. Αυτός εισήγαγε «την ευρύτερη έννοια των εκτάκτων καταστάσεων διεθνούς ενδιαφέροντος στον τομέα της δημόσιας υγείας, για την κάλυψη των υφιστάμενων, των νέων και των επανεμφανιζόμενων νόσων, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων καταστάσεων που προκαλούνται από μη λοιμογόνους παράγοντες νόσων.

Ο ΔΥΚ 2005 θα ήταν δεσμευτικός για τα κράτη που τον υπέγραψαν από το 2007, ωστόσο, μετά το κυρίως τηλεοπτικό «ξέσπασμα» της γρίπης των πτηνών, λίγους μήνες μετά την υπογραφή του, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας «κάλεσε τα κράτη μέρη να συμμορφωθούν αμέσως, σε εθελοντική βάση, με τις διατάξεις του ΔΥΚ που θεωρούνται σχετικές με τον κίνδυνο από τη γρίπη των πτηνών και την πιθανή πανδημία της γρίπης που πλήττει τον άνθρωπο».

Ο ΔΥΚ 2005 προέβλεπε μεταξύ άλλων τη λειτουργία μιας επιτροπής για επείγουσες καταστάσεις (Emergency Committee).

Πρώτη φορά που συνεδρίασε η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν στις 24 Απριλίου 2009 με αφορμή τη γρίπη Η1Ν1. Στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ήπια συμπτώματα» ενός πρωτοεμφανιζόμενου ιού. Στις 25 Απριλίου, η ίδια επιτροπή συμφωνεί με την επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, ότι πρόκειται για «έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΔΥΚ 2005. Συνιστά επιφυλακή και «αναμένει περισσότερες πληροφορίες».

Στις 27 Απριλίου, ο ΠΟΥ πρώτη φορά αναφέρεται σε πανδημία, καθώς «αξιολογεί αναφορές για πιθανή μετάδοση σε άλλες χώρες». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «η αναχαίτιση της επιδημίας δεν είναι εφικτή». Ανακοινώνει επίσης ότι λόγω της εξάπλωσης του ιού, η επιδημία έχει περάσει στη «φάση 4».

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=9528878

Ευχαριστώ ΓιάννηΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ONLINE


Καταγγελίες τού επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για «σκάνδαλο» θα εξετάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ οι έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως επίκειται νέο κύμα

Ηταν τελικά «μαϊμού» η πανδημία γρίπης;

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ | Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010


«Υπάρχει πανδημία και ενδέχεταινα παρουσιαστεί νέο κύμα εντός του προσεχούς διμήνου στην Ελλάδα» δηλώνουν κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες, διαψεύδοντας τον επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Βόλφγκανγκ Βόνταργκ ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση την περασμένη εβδομάδα με τις δηλώσεις του περί «πλασματικής πανδημίας». Ο γερμανός επιδημιολόγος και άλλοι βουλευτές από δέκα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης σε κοινό τους κείμενο χαρακτήρισαν την πανδημία «το μεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο της εκατονταετίας» και καταφέρθηκαν εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των φαρμακοβιομηχανιών λέγοντας ότι αυτές επηρέασαν και ουσιαστικά οδήγησαν τον ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία. Ο κ. Βόνταργκ ως επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών ζητεί να ερευνηθούν άμεσα «οι επιπτώσεις της πανδημίας και του κόστους της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» καθώς, όπως είχε επισημάνει και μήνες πριν, η πανδημία δεν είναι παρά μια «κερδοσκοπική φούσκα». Το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος του Ιανουαρίου.

Σύμβουλοι
στο στόχαστρο


Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεσμεύθηκαν ότι θα εξετάσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες κηρύχθηκε η πανδημία της νέας γρίπης. Δεν ξεκαθάρισαν όμως ποια θα είναι η σύνθεση της επιτροπής που θα αναλάβει τη διερεύνηση ούτε το χρονοδιάγραμμα της έρευνας. Ωστόσο η εκπρόσωπος του ΠΟΥ κυρία Φαντέλα Σαΐμπ διευκρίνισε ότι η επιτροπή που θα αναλάβει να εξετάσει την υπόθεση θα αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και θα ξεκινήσει το έργο της «μετά το πέρας του πρώτου κύματος της πανδημίας».

Ο κ. Βόνταργκ και οι συνάδελφοί του στο οξύτατο κείμενό τους προς το Συμβούλιο καταγγέλλουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τοποθέτησαν «δικούς τους ανθρώπους» σε θέσεις-κλειδιά στον ΠΟΥ και σε άλλους οργανισμούς και «επηρέασαν» με χρήματα και άλλα μέσα κορυφαίους επιστήμονες ώστε να τους πάρουν με τα... νερά τους. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Μail», ο κ. Ρόι Αντερσον, εκ των κορυφαίων συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας, είναι έμμισθος σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithΚline με ετήσιες αποδοχές περίπου 150.000 ευρώ. Στο στόχαστρο έχει μπει και η διευθύντρια του ΠΟΥ κυρία Μάργκαρετ Τσαν, η οποία, αφού αναστάτωσε τον πλανήτη για τον φονικό Η1Ν1, παραδέχθηκε προ ημερών ότι δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί εναντίον πανδημικού στελέχους της γρίπης.

Τι λένε οι έλληνες ειδικοί


Την ίδια στιγμή, διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πανδημία γρίπης είναι γεγονός, αφού καταγράφηκαν κρούσματα και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη, η οποία όμως ήταν ηπιότερη απ΄ όσο αρχικά φοβούνταν. Οπως επισημαίνουν, η γρίπη είναι απρόβλεπτη. Εκτιμούν δε ότι ενδέχεται να παρουσιαστεί στην Ελλάδα νέο πανδημικό κύμα προς τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Με δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ κ. Δ. Τριχόπουλος τονίζει ότι πρόκειται για πανδημία γρίπης, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΠΟΥ για την πανδημία. «Από την πρώτη στιγμή ουδείς γνώριζε πώς θα εξελισσόταν η πανδημία. Ευτυχώς ήταν ηπιότερη απ΄ όσο φοβόμασταν αρχικά. Ευχαριστούμε την καλή μας τύχη γι΄ αυτή την εξέλιξη και ελπίζουμε και η επόμενη επιδημία να είναι το ίδιο ήπια» τόνισε. Οπως είπε, «ό,τι κι αν κάνουν οι εταιρείες για να πουλήσουν τα εμβόλια, οι μεγάλοι οργανισμοί όπως ο ΕCDC (σ.σ.: Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά. Δεν πιστεύω δηλαδήότι υπήρχε παγκόσμια συνωμοσία».

Ανάλογη είναι η άποψη της αντιπροέδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επίκουρης καθηγήτριας κυρίας Μένης Μαλλιώρη. « Βεβαίως και είναι πανδημία, με βάση τον ΠΟΥ, διότι καταγράφηκαν κρούσματα της νέας γρίπης και στις πέντε ηπείρους» απαντά και συνεχίζει: «Οταν ξεκινάει μια πανδημία δεν γνωρίζεις πώς θα εξελιχθεί, και όταν λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, παίρνουμε πάντα το χειρότερο σενάριο».

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλου προσθέτει ότι «ηπανδημία προχωρεί προς το τέλος της», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί νέο πανδημικό κύμα εντός των επόμενων δύο μηνών.

Αναφερόμενος στις θέσεις του γερμανού επιδημιολόγου ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτ. Τσιόδρας , δηλώνει ότι τόσο οι ξένοι όσο και οι έλληνες επιστήμονες τις έχουν χαρακτηρίσει ανάρμοστες και επιστημονικά μη τεκμηριωμένες. «Η πανδημία αυτή», συνεχίζει, «ορίστηκε με συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν κατ΄ αρχάς τη γεωγραφική διασπορά ενός νέου στελέχους γρίπης. Κατά δεύτερο λόγο, παρά τη χαμηλή ως τώρα θνητότητα σε προηγμένα κράτη, χαρακτηρίζεται από την τάση της να προσβάλλει ανθρώπους νεότερης ηλικίας οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν, ακόμη και να οδηγηθούν στον θάνατο». Οπως επισημαίνει, από την πρώτη μεγάλη ανάλυση δεδομένων που έγινε στο νότιο ημισφαίριο, προκύπτει ότι η μέση ηλικία των ατόμων που νόσησαν από πνευμονία εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχασαν τη ζωή τους ήταν κάτω των 50 ετών. Αντίθετα με την εποχική γρίπηόπως εξηγεί ο κ. Τσιόδρας- η οποία πλήττει μεγάλες ηλικίες.

«Με βάση την αρχή της προνοητικότητας»

«Θεωρώ ότι με βάση το γεγονός ότι εντοπίστηκε νέο στέλεχος της γρίπης στο οποίο δεν είχε ανοσία ο γενικός πληθυσμός και κατά τεκμήριο προσβάλλει νεαρά άτομα, θα ήταν το λιγότερο εγκληματικό να μη λάβει η παγκόσμια κοινότητα μέτρα απέναντι σε αυτόν τον ιό. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, όταν προετοιμάζεσαι για έναν τυφώνα, προετοιμάζεσαι για τυφώνα κατηγορίας 5. Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει αν μετά αποδειχθεί ότι ο τυφώνας ήταν κατηγορίας 3. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να δρουν σε κάθε περίπτωση με βάση την αρχή της προνοητικότητας και το συμφέρον των πολιτών» σημειώνει. Και συνεχίζει: «Ετσιλοιπόν νομίζω ότι επιστημονικά οι ισχυρισμοί του γερμανού εκπροσώπου στο ευρωκοινοβούλιο δεν ευσταθούν. Η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ, η εξέλιξη του ιού παραμένει άγνωστη και η ανθρωπότητα επειδή ενήργησε εγκαίρως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι φορείς, έχει όπλο να στηριχτεί».

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της διαφάνειας των σχέσεων εκπροσώπων του ΠΟΥ με φαρμακευτικές εταιρείες, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Τσιόδρας θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθεί.

Κομφούζιο με τα εμβόλια - στο ράφι 3,2 εκατ. δόσεις

Πυρετώδεις συζητήσεις γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να ακυρωθούν οι παραγγελίες πανδημικών εμβολίων που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, αλλά και να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν «μπροστά» σε τρίτη εταιρεία της οποίας το εμβόλιο δεν ενεκρίθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση «μπροστά» το 40% του ποσού που αντιστοιχούσε στο σύνολο της παραγγελίας (τρία εκατομμύρια εμβόλια). Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πλήρωσε 9,6 εκατομμύρια ευρώ για ένα προϊόν το οποίο ουδέποτε κυκλοφόρησε, καθώς δεν έχει πάρει έγκριση από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό. Στις άλλες δύο φαρμακευτικές εταιρείες (Νovartis και Glaxo) προκαταβλήθηκε το 10% του ποσού που αντιστοιχεί στην αρχική παραγγελία (τρία εκατομμύρια δόσεις Focetria της Νovartis και δύο εκατομμύρια δόσεις Ρandemrix της Glaxo). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν έγινε απόσβεση του ποσού που είχε προκαταβληθεί, το υπουργείο Υγείας πλήρωνε τις δύο εταιρείες κάθε φορά που γινόταν νέα παραλαβή εμβολίων.

Ως τώρα η Ελλάδα έχει παραλάβει 3,6 εκατ. δόσεις του εμβολίου, από τις οποίες είχε διαθέσει ως την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου μόνο 362.347. Στο «ράφι» παραμένουν περίπου 3,2 εκατομμύρια εμβόλια. Για τον λόγο αυτόν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι σταματά τις νέες παραλαβές. Αυτό σημαίνει ότι η παραγγελία 12,4 εκατομμυρίων εμβολίων (το υπόλοιπο της αρχικής παραγγελίας μαζί με τη δεύτερη των οκτώ εκατομμυρίων δόσεων) «μπαίνει στον πάγο». Ωστόσο, οι εταιρείες ουσιαστικά δεν βγαίνουν χαμένες, αφού τα εμβόλια που δεν έχουν παραδοθεί δεν έχουν ακόμη παραχθεί. «Τα εμβόλια που δεν έχουν παραληφθεί δεν έχουν παραχθεί. Κάθε εβδομάδα παράγονται εμβόλια και αποστέλλονται όπου υπάρχει ανάγκη» δηλώνει στο «Βήμα» στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας. Οπως εξηγεί, «η αρχική συμφωνία είναι ότι κάθε χώρα πρέπει να πάρει την ποσότητα των εμβολίων που έχει παραγγείλει». Προσθέτει όμως ότι «η εταιρεία θα προσαρμοστεί με τις νέες ανάγκες».

Πηγή:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=309954&dt=17/01/2010

Ευχαριστώ Κωστή

Δεν υπάρχουν σχόλια: