-->

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ : ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ «Η μυστική ιστορία της Αμερικής»

ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ:

«Ο Χίτλερ είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος»



Όλιβερ Στόουν.   Μπορεί να μας  δείξει την ανθρώπινη πλευρά  του Φύρερ;


Ο ΟΛΙΒΕΡ
Στόουν δεν έχει ποτέ προσπαθήσει να αποφύγει μια έντονη αντιπαράθεση για ιστορικά θέματα, όμως το τελευταίο σχέδιο του σκηνοθέτη ταινιών όπως το «JFΚ» και το «W» κινδυνεύει να τον ρίξει σε πολύ πιο επικίνδυνα νερά. Ο Στόουν λέει ήδη ότι περιμένει «επιθέσεις άγνοιας» για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην οποία υπόσχεται να «φιλελευθεροποιήσει» τον Χίτλερ και να αναδείξει τον ρόλο συγκεκριμένων αμερικανικών εταιρειών στην άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία. Με τη σειρά «Η μυστική ιστορία της Αμερικής», ο Όλιβερ Στόουν υπόσχεται να αποκαλύψει το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα που, όπως λέει, παγιδεύει τώρα τον Ομπάμα να κάνει τα ίδια λάθη με τους προκατόχους του.

Τα ντοκιμαντέρ, τα οποία συνολικά θα διαρκέσουν 10 ώρες, θα είναι μια βουτιά στην αμερικανική ιστορία του 20ού αιώνα, με την οποία πιστεύει ότι θα διορθώσει πολλά σφάλματα που έχουν επικρατήσει και διδάσκονται στα σχολεία των ΗΠΑ. «Ο Χίτλερ είναι ο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος στην ιστορία που χρησιμοποιείται συχνά», είπε ο βραβευμένος με 3 Όσκαρ σκηνοθέτης, παρουσιάζοντας τη σειρά.

Όμως πόσες αμερικανικές εταιρείες υποστήριξαν την ίδρυση του κόμματος των ναζί;» Όπως δήλωσε ο Πίτερ Κούζνικ, ο καθηγητής Ιστορίας που συνεργάστηκε με τον Στόουν: «Δεν θα φτιάξουμε μια πιο θετική εικόνα για τον Χίτλερ. Όμως θα τον περιγράφουμε ως ιστορικό φαινόμενο».

Ο Στόουν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Ιωσήφ Στάλιν. «Ο Στάλιν είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν θέλω να τον σκιαγραφήσω ως ήρωα, αλλά να παρουσιάσω τα πραγματικά στοιχεία. Πολέμησε τη γερμανική πολεμική μηχανή περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον». Ο διάσημος σκηνοθέτης κατέληξε λέγοντας ότι το ίδιο σύμπλεγμα συμφερόντων μεταξύ εταιρειών και ενόπλων δυνάμεων που λειτουργούσε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει και σήμερα.

«Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Ομπάμα ακολουθεί την πολιτική του Μπους στο Αφγανιστάν», κατέληξε. «Πιστεύουμε ότι ο Ομπάμα είναι παγιδευμένος στο σύστημα. Και αυτό ακριβώς, το πώς δηλαδή λειτουργεί το σύστημα, θα προσπαθήσουμε να δείξουμε».


















Πηγή:

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4554865&ct=2



  • Ο Χίτλερ δε θα ανέβαινε ποτέ στην Εξουσία, αν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δε τον βοηθούσαν. Αυτό είναι ιστορική αλήθεια, που πολλές φορές κρύβεται. Είτε από συμφέρον, είτε επειδή μισούσαν τους Εβραίους.
  • Ο Κενεντυ όταν ήταν Πρεσβευτής στην Βρετανία, έλεγε ότι η Βρετανία τελικά θα υπογράψει ειρήνη με την Γερμανία των Ναζί. Αυτό κι αν ήταν πισώπλατα χτύπημα. Ευτυχώς ο Τσόρτσιλ τα κατάφερε.
Κ. Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: