Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Πέντε νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Οριστικοποιούνται το ένα μετά το άλλο τα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Kathimerini.gr, αλλά και με βάση τα όσα είπε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ.Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μεταξύ άλλων, αναμένονται και τα ακόλουθα:

1) Οριστικά το αφορολόγητο θα διαφέρει μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων. Για παράδειγμα, θα είναι διαφορετικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διασύνδεση τους με το μέτρο των αποδείξεων.

2) Δεδομένο, επίσης, θα πρέπει να θεωρείται και το μέτρο της αποσύνδεσης του αφορολογήτου της πρώτης κατοικίας από τα τετραγωνικά μέτρα. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης τα τ.μ. στην Εκάλη, το Πέραμα και την Ηλιούπολη. Το πιθανότερο είναι ότι εν προκειμένω θα συνδεθεί με τις αντικειμενικές αξίες.

3) Το πόθεν έσχες θα εφαρμοσθεί, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Οι φορολογούμενοι, κατά πάσα πιθανότητα - καθώς τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό - θα καλούνται να δικαιολογήσουν ό,τι επιπλέον θα αποκτούν από εδώ και στο εξής κι όχι ό,τι απέκτησαν κατά το παρελθόν.

4) Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος δηλώνει δύο ακίνητα κι ένα εξοχικό, θα πρέπει να δικαιολογεί και πως το απέκτησε με δηλωθέν εισόδημα της τάξης των.. .15.000 ευρώ.

5) Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από τις Βρυξέλλες, το οικονομικό επιτελείο αντιδρά στην αύξηση του ΦΠΑ, φοβούμενο αύξηση της φοροδιαφυγής. Επ' αυτού, πάντως, όλα παραμένουν ακόμα ανοικτά.

Πηγή:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/01/2010_317115

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: