Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2010

Η κοπή της ηλεκτρονικής βασιλόπιτας

Στις 5 Φεβρουαρίου

η κοπή της ηλεκτρονικής βασιλόπιτας,

που ενώνει Έλληνες και φιλέλληνες

απ΄όλο τον κόσμο

Ένα ξεχωριστό αντάμωμα Ελλήνων και των φιλελλήνων απ΄όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου, διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για την κοπή της ηλεκτρονικής βασιλόπιτας (e-vasilopita), στις 5 Φεβρουαρίου, μεταξύ 22:00 και 24:00, ώρα Ελλάδας, στην ειδική ιστοσελίδα www.vasilopita.gr.

«Η παράδοση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες επικοινωνίας του Ιντερνέτ, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά και η e-vasilopita είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μας τις ομορφιές της παράδοσης και των εθίμων μας, μέσα από έναν χώρο που τους αρέσει πολύ», σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Ζήσης Κυριακάκης και προσθέτει: «Στην ξεχωριστή αυτή εικονική κοπή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, μπορεί να λείπει η γεύση και η προσωπική επαφή, θα μας αγγίζει όμως όλους το κυρίως νόημα της κοπής μιας παραδοσιακής βασιλόπιτας που είναι η αγάπη, η ομόνοια, η φιλοξενία, ο σεβασμός και η επικοινωνία».

Μηνύματα για την κοπή της εικονικής e-vasilopitas έχουν ήδη αποστείλει ο υφ. Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Ελπίδα Τσουρή και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης.

Η εγγραφή για τη συμμετοχή σε αυτή την πρωτότυπη κοπή βασιλόπιτας, είναι δωρεάν και θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου. Ήδη, έχουν εγγραφεί περισσότερα από 3.600 άτομα, όλων των ηλικιών, απ΄ όλο τον κόσμο. Στην e-vasilopita 2010 εκτός από τα 9 φλουριά (επίχρυσα κωνσταντινάτα), θα υπάρχουν και σημάδια (σιτάρι, κουκί, καρύδι, ρόδι, κλαδάκι, φύλλο ελιάς κ.ά.), που τοποθετούσαν οι νοικοκυρές παλιά, αλλά ακόμα και σήμερα σε μερικές περιοχές της Ελλάδος. Η σημασία των σημαδιών περιγράφεται στην ιστοσελίδα της e-vasilopita από τη λαογράφο Α. Τζηνίκου.

Η φετινή πρωτοτυπία της e-vasilopita είναι η εμφάνιση των καλικαντζάρων και των ξωτικών στα εικονικά (virtual) τραπέζια της κοπής, με σκοπό να καταστρέψουν - αφαιρέσουν την τύχη στο φλουρί των εγγεγραμμένων - καλεσμένων. Για το λόγο αυτό οι εγγεγραμμένοι θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά το «τραπέζι» τους μετά τις 7 Ιανουαρίου και έως την ημέρα της κοπής.

Επίσης, από φέτος κάθε εγγεγραμμένος έχει τη δυνατότητα να προσθέσει δίπλα στο όνομά του και μια κάρτα με ευχές για το νέο έτος, ή μια φωτογραφία του (από το προφίλ του στο facebook, Myspace, Twitter κλπ).

«Η ιστοσελίδα μας (www.vasilopita.gr) εξελίσσεται σε μια ηλεκτρονική πύλη της παράδοσης, όπου θα παρουσιάζονται τοπικά ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής, προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων και παλιά παραδοσιακά παιχνίδια του Ελληνισμού με στόχο τη διατήρηση και διάδοσή τους. Στο τέλος της ιστοσελίδας ο επισκέπτης μπορεί να δει και το "ΑΡΧΑΙΟ" παιχνίδι που χάριν συντομίας ονομάστηκε "ΕΒΑ1"», σημειώνει ο κ. Κυριακάκης.

Τα σχέδια του κ. Κυριακάκη και των συνεργατών του δεν σταματούν εδώ. Όπως ανακοινώνει, το Πάσχα θα υπάρξει και η πρώτη εικονική (virtual) e-αυγομαχία, μέσω της ιστοσελίδας www.tsougresma.gr .

Πηγή:

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=8484


www.vasilopita.gr


Να σας τα πούμε? ( ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Happy New Year 2010 - CHRONIA POLLA)

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑΝΤΑ 2009


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στην e-ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ© 2010 του απανταχού ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και φιλελλήνων

"Κανένα από τα ετήσια έθιμα του Ελληνισμού δεν τηρείται τόσο απαράβατα από τους Νεοέλληνες, όπου κι αν βρίσκονται στα πέρατα του κόσμου, και δεν έχει τόσο βαθιές ρίζες στο χρόνο, όσο η βασιλόπιτα της πρωτοχρονιάς. Γιατί ανέκαθεν, με το κρυμμένο “φλουρί”, συμβολίζει την εύνοια της τύχης και μετατρέπεται σε μέσο, που θα φανερώσει τον τυχερό του χρόνου.
Στ΄ αλήθεια ο Νεοέλληνας, ως μέλος μιας οικογένειας, ενός Συλλόγου ή μιας κοινωνίας οργανωμένων ατόμων, δεν εννοεί αλλαγή του χρόνου, χωρίς την κοπή της βασιλόπιτας."

Καλούμε ΕΣΑΣ και όλο τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ (από την ΕΛΛΑΔΑ,από την ΚΥΠΡΟ,τον ΑΠΟΔΗΜΟ Ελληνισμό), αλλά και όλους τους ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ,να κάνετε την εγγραφή σας ΔΩΡΕΑΝ στην κοπή της Εικονικής (virtual) e-ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ για το 2010 που θα γίνει στο INTERNET για 7η συνεχόμενη χρονιά στις 05 Φεβρουαρίου 2010 και 22:00 ώρα Ελλάδας. (Υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού)

Στην ξεχωριστή αυτή εικονική κοπή, θα λείπει η γεύση και η προσωπική επαφή, θα μας αγγίζει όμως όλους το κυρίως νόημα της κοπής μιας ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ που είναι, ΑΓΑΠΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ.

Στην e-ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2010 θα υπάρχουν τα εξής 9 ΦΛΟΥΡΙΑ:

Το φλουρί του Αγνώστου Απόδημου Ελληνα-Ελληνίδας, το φλουρί των Φιλελλήνων, το φλουρί του Απόδημου Ελληνισμού της ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, της ΑΜΕΡΙΚΗΣ, της ΑΣΙΑΣ, της ΑΦΡΙΚΗΣ, της ΕΥΡΩΠΗΣ, το φλουρί της ΚΥΠΡΟΥ και το φλουρί της Ελλάδος.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ: μέχρι και 4 Φεβρουαρίου 2010.


Δεν υπάρχουν σχόλια: