Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα προς την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κύπρο

Ρότε: Η EE θα πρέπει να πιέσει την Τουρκία

Μήνυμα προς την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κύπρο

Την αισιοδοξία της ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό εξέφρασε σήμερα η Συντονίστρια της Σοσιαλιστικής Ομάδας για το Κυπριακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μέχτιλντ Ρότε, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και οφείλει να ανοίξει τα λιμάνια της για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προβλέπεται στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Ρότε πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν 35 χρόνια από τη διαίρεση του νησιού. Παράλληλα ανέφερε ότι διαπιστώνει ισχυρή βούληση για λύση και και αισθάνεται όπως είπε, "πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι είναι δυνατό να βρεθεί μια λύση για αυτό το υπέροχο νησί".

"Είναι η πρώτη φορά", είπε η κ. Ρότε, ''κατά την οποία οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευτεί για μια λύση και αυτό είναι πολύ σημαντικό''.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόν το μήνα, η κ. Ρότε δήλωσε ότι είναι σημαντικό το ότι υπάρχει αλλαγή στην Τουρκία ως προς την επανένωση της Κύπρου.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι η Τουρκία για να ενταχθεί στην κοινότητα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, ως εκ τούτου, να ανοίξει τα λιμάνια της για παράδειγμα, διότι αυτό είναι μέρος του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. "Είναι ξεκάθαρο και, νομίζω, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστήσει σαφές αυτό στην Τουρκία που πρέπει να το κάνει αυτό", δήλωσε η κ. Ροτε.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες ΚΥΠΕΔεσμευτικό κείμενο για λύση επιθυμεί η Άγκυρα

Του Νίκου ΣτέλγιαΣτον καθορισμό ενιαίας γραμμής Άγκυρας - κατεχομένων στοχεύει η μονοήμερη επίσκεψη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην Άγκυρα, κατά την οποία θα συζητηθούν οι εξελίεξιες στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να διασφαλίσει τη θέση και την πολιτική γραμμή της στο Κυπριακό.

Ενόψει και των τουρκοκυπριακών ''εκλογών'', η Άγκυρα επιθυμεί να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Με βάση το γεγονός ότι η επανεκλογή του κ. Ταλάτ είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν στοχεύει στη δημιουργία μιάς "βάσης συμφωνίας" των δύο ηγετών Χριστόφια και Ταλάτ (ένα κείμενο το οποίο θα δεσμεύει τις δυο πλευρές για τελική λύση και θα ανακοινωθεί πριν από τις ''εκλογές'' του Απριλίου). Αυτή η βάση συμφωνίας θα δεσμεύει την επόμενη τουρκοκυπριακή ηγεσία όποια και αν είναι αυτή.

Παράλληλα, επιχειρεί να ενισχύσει την εικόνα της στη διεθνή κοινή γνώμη πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η επίσκεψη του κ. Ταλάτ λαμβάνει χώρα πριν από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ. Στην Άγκυρα υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει από την αμερικανική ηγεσία να ''πιέσει'' τη Λευκωσία για να επιτευχθεί μια "βάση συμφωνίας" στο Κυπριακό.

Ας σημειωθεί ότι πρώην μέλος της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο τουρκικό κυβερνών κόμμα, δήλωσε στην www.kathimerini.com.cy ότι, εφόσον η Άγκυρα εξασφαλίσει τη βάση συμφωνίας την οποία επιθυμεί, σημαντικά και προβληματικά σημεία διαπραγμάτευσης, όπως το περιουσιακό, η αποστρατιωτικοποίηση και οι έποικοι, μπορούν να συζητηθούν αναλυτικά και να επιλυθούν μετά το επόμενο καλοκαίρι.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: