Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Eισφορά κοινωνικής ευθύνης

Εκτακτος φόρος 5% - 10% στα εταιρικά κέρδη 2008

Εκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και εισφορά κοινωνικής ευθύνης

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009 15:12

«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, ύψους 300€ - 1.300€, σε περίπου 500.000 δικαιούχους αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα επιβάλλεται εισφορά κοινωνικής ευθύνης για κέρδη - πρό φόρων- περίπου 300 επιχειρήσεων.

Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις με την πρώτη πριν τα Χριστούγεννα και το συνολικό ύψος της δαπάνης θα είναι λίγο πάνω από το 1 δισ.€, ενώ αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 2,5 εκατ. άτομα.

Το σχετικό νομοσχέδιο (για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης και της παράλληλης έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέχρι την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή

Για τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στη χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας το έκτακτο επίδομα δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς εκτιμηση της κυβέρνησης είναι ότι τα χρήματα της δαπάνης θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά και το τέλος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την «πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών».

Αναφερόμενος στις αρχές του νομοσχέδιου, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε νομοσχέδιο «αναδιανομής και αλληλεγγύης», λέγοντας πως οι αρχές αυτές είναι η στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, αφού όπως εξήγησε, «περίπου ένα δισ. ευρώ πηγαίνουν σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ό,τι συνέβαινε επί ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».

Το νομοσχέδιο είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» (δηλ. δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό), σημείωσε ο πρωθυπουργός και αυτό, υπογράμμισε, έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση.

Όπως είπε, το ν/σ ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι το ν/σ αφορά οικογένειες με παιδιά, ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που χρειάζονται να βοηθηθούν οικονομικά.

Η παρέμβαση αυτή, πρόσθεσε, συνοδεύεται από εισφορά κοινωνικής ευθύνης αντίστοιχου ποσού που κάνει την παρέμβαση δημοσιονομικά ουδέτερη, αφορά τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. «Ζητάμε», είπε ο υπουργός, «από αυτές τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν μέσα από έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης. Ζητάμε από την μεγάλη ακίνητη περιουσία να συνεισφέρει κι αυτή, τους κατόχους ακινήτων αξίας πάνω από 600000 ευρώ να συμμετάσχουν με άλλη εισφορά».

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1736493

Δεν υπάρχουν σχόλια: