Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

Σε επικίνδυνη ζώνη η ελληνική οικονομία

Στις πέντε χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σχετικά με το κατά πόσο βιώσιμα είναι τα δημόσια οικονομικά τους, κατατάσσεται η Ελλάδα σε έκθεση της Κομισιόν που συζητήθηκε χθες στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), παρουσία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Λεττονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα καθώς οι προοπτικές του δημόσιου χρέους είναι απογοητευτικές. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με την εκτόξευση των δαπανών για το ασφαλιστικό εξαιτίας της επιδείνωσης στη γήρανση του πληθυσμού που, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Μάλιστα, στην έκθεση της Κομισιόν προκαλεί αίσθηση η εκτίμησή της ότι αν δεν αλλάξει η ασκούμενη οικονομική πολιτική τότε το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 2060 στο 884% του ΑΕΠ, όταν το δημόσιο χρέος των κρατών - μελών της Ε.Ε. των 27 κατά μέσο όρο θα είναι στο 477,3% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Παράλληλα, προχωρώντας σε μία ανάλυση για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με βάση τα δεδομένα του προϋπολογισμού, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα «έλλειμμα βιωσιμότητας» της τάξης του 14,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 33,8 δισ. ευρώ. Για το προσεχές μέλλον, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 135,4% του ΑΕΠ της το 2011, ποσοστό το οποίο θα είναι το υψηλότερο από το 1999, όταν δημιουργήθηκε το ευρώ.

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_10/11/2009_336586Αυστηρή επιτήρηση με όρους ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Σαφή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, ότι θα μπορούσε να τεθεί σε επιτήρηση «τύπου» Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από την Ε.Ε., λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τρισέ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και μεταδόθηκε χθες, υποστήριξε πως δεν είναι ούτε πιθανό ούτε λογικό, η Ελλάδα -ως μέλος της Ευρωζώνης- να καταφύγει στο ΔΝΤ για βοήθεια. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε μια πολύ προσεκτική επιτήρηση απ’ όλα τα κοινοτικά όργανα. Το ίδιο ακριβώς θα γινόταν αν η χώρα αυτή ζητούσε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οταν η οικονομία μιας χώρας βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την εκτόξευση του ελλείμματος στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος, ο κ. Τρισέ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μια «ακραία περίπτωση, με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μη φυσιολογικό και εντελώς διαφορετικό από το έλλειμμα που προβλεπόταν λίγο καιρό πριν». Για τον λόγο αυτό και ανέφερε ότι «υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας» και ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως σύμφωνη πως πρέπει να αποκτήσετε μία πλήρως ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, ώστε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάκαμψη «αλληλοσυμπληρώνονται». Σημείωσε ακόμα ότι αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα στον δημοσιονομικό τομέα, τότε το κόστος δανεισμού θα ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι εκτός από το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, αφού «ένα κακοδιαχειρισμένο οικονομικά κράτος επιβάλλει στον εαυτό του επιτόκια πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ομως, τα υψηλά επιτόκια τα επιβάλλει και σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις του και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις». Στο σκέλος των μισθολογικών αυξήσεων, ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 2% και ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως «δεν μπορούμε να έχουμε ένα κόστος παραγωγής που αυξάνεται συνεχώς, πιο πολύ από τον μέσο όρο πληθωρισμού της Ευρωζώνης».

Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100046_10/11/2009_336588

Δεν υπάρχουν σχόλια: