Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

Η Ελληνική Οικονομία υπό επιτήρηση;


Πως και πότε θα γίνει η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας

Ζήτημα χρόνου θεωρείται πλέον η υπαγωγή της Ελλάδας στην «αρμοδιότητα» του άρθρου 104 παράγραφος 9, η οποία προβλέπει ότι η οικονομία μπαίνει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαικής Επιτροπής. Θα μεσολαβήσει μια πρόσκαιρη μετάταξη στο άρθρο 104 παράγραφος 8, η οποία θεωρείται προθάλαμος της επιτήρησης, η οποία θα ακολουθήσει.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ουσιαστικά, περνά στην ...αρμοδιότητα της ΕΕ και της Eurostat, οι οποίες θα ελέγχουν τα στοιχεία που αφορούν σε βασικά δημοσιονομικά μεγέθη κάθε τρίμηνο και κάθε εξάμηνο. Δηλαδή, μέσα σε διάστημα έξι μήνων η εθνική οικονομία θα περνά από δύο τουλάχιστον τεστ, με τη σφραγίδα των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται, η εξέλιξη αυτή θα δρομολογηθεί πολύ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ενδεχομένως, προς το τέλος του Νοεμβρίου. Αλλωστε, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΕ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τριετία, που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, είναι ενδεικτικές των διαθέσεων αλλά και των προθέσεων τόσο των Βρυξελλών όσο και της Φραγκφούρτης (όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας). Και σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει όλες τις παραπάνω πληροφορίες κατά τη διάρκεια του επόμενου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου.

Πηγή:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/11/2009_305895

Δεν υπάρχουν σχόλια: