Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009

Τουρκία: Θα ανοίξουμε τα λιμάνια αν αρθεί το εμπάργκο για τους Τουρκοκύπριους

Δηλώσεις υπουργού αρμόδιου για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα.

«Αν αρθούν οι περιορισμοί που εφαρμόζονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων, τότε μπορεί να ανοίξουν και τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη προς την Αθήνα.

Στις δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Μπαγίς έκανε λόγο για «θετικά μηνύματα» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία και αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προς τον ομόλογό του της Ελλάδας είπε πως στην επιστολή παρουσιάζονται τουρκικές «σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε «σημαντικές εξελίξεις» την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία, αλλά και τη δική του στην Αθήνα.

Απαντώντας στην ερώτηση αν κατά τις επαφές του στην Αθήνα θα συζητηθεί το Κυπριακό, ο κ. Μπαγίς είπε τα εξής: «Είναι αδιανόητο, να συναντώνται αξιωματούχοι από την Τουρκία και την Ελλάδα και να μην συζητούν το Κυπριακό. Οι κκ Ταλάτ και Χριστόφιας, τον τελευταίο ένα χρόνο, έχουν συναντηθεί 45 φορές στο Νησί. Έχει έρθει ο καιρός να μαζέψουμε τους καρπούς των συναντήσεων αυτών. Εμείς ως Τουρκία παρέχουμε πλήρη υποστήριξη προς την ΤΔΒΚ στο θέμα αυτό. Και αποδίδουμε σημασία στην υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Ήταν σημαντική η επίσκεψη του Παπανδρέου στην Κύπρο. Τα μηνύματα που έδωσε εκεί ήταν υπέρ της λύσης. Έκανε σημαντικές εκκλήσεις για να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη στο Νησί. Νομίζω ότι είναι σημαντική ευκαιρία ως προς τη διαδικασία αυτή, το γεγονός ότι στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν ταυτόχρονα ισχυρές εξουσίες και κυβερνήσεις θαρραλέων ηγετών όπως οι Ερντογάν και Παπανδρέου. Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία όχι μόνο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα και για την Κύπρο. Ελπίζω και οι δύο ηγέτες στο Νησί να αντιληφθούν την αξία της ευκαιρίας αυτής και να καταλήξουν σε λύση».

Ο κ. Μπαγίς ρωτήθηκε αν τίθεται θέμα να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και είπε «μπορεί βεβαίως. Η Τουρκία δεν διακατέχεται από κόμπλεξ στο θέμα των λιμανιών. Υπάρχει όμως μία απόφαση που ελήφθη στις 26 Απριλίου 2004, στην οποία μετείχε και η Ελλάδα. Αυτή σχετίζεται με την άρση των εμπάργκο που εφαρμόζονται εναντίον της ΤΔΒΚ. Εάν τερματιστεί η απομόνωση των αδελφών μας στο Βορρά, μπορεί να ανοίξουν τα λιμάνια μας όπως συνέβαινε μέχρι το 1987. Αλλά το κύριο θέμα στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα, είναι να βρεθεί μία δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό. Είναι ξεκάθαρη η υποστήριξη μας προς τον κ Ταλάτ. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν κοινά σημεία όχι μόνο σχετικά με τα λιμάνια, αλλά και με τα άλλα ζητήματα, έτσι ώστε οι δύο ηγέτες να κάνουν εντός του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου, ένα βήμα προς μία λύση την οποία θα αποδεχθούμε όλοι».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/11/2009_306238

Δεν υπάρχουν σχόλια: