Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009

ΦΟΡΤΗΓΟ "ΒΟΜΒΑ" ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

“Βόμβα” στο πλοίο της γραμμήςΒρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων υλικών σε φορτίο
Μία «βόμβα» εντόπισαν οι άνδρες της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου η οποία υπήρχε σε πλοίο της γραμμής και ταξίδεψε από τον Πειραιά στο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή, χωρίς ευτυχώς να εκραγεί!

Ο άνθρωπος που έκανε το έγκλημα αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι λιμενικοί, είναι ένας 59χρονος Ηρακλειώτης, οδηγός του φορτηγού οχήματος και ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας. Οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε στην κύρια α
νάκριση. Ο ίδιος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στη διάρκεια της προανάκρισης ότι δε γνώριζε τι μετέφερε, καθώς το αντικείμενα φορτώθηκαν από αλλοδαπούς, χωρίς εκείνος να βλέπει. Οι λιμενικοί ωστόσο λένε ότι δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς στο φορτηγό του βρέθηκαν τιμολόγια στα οποία αναφέρονται τα κατασχεθέντα γκαζάκια.

Το φορτίο φορτώθηκε από την Αθήνα με παραλή
πτη εταιρείες στο Ηράκλειο. Να σημειωθεί επίσης ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το νόμο τέτοιου είδους φορτίο θα πρέπει να μεταφέρεται με πλοία που δεν μεταφέρουν επιβάτες. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την παρανομία, ρισκάροντας τη σύλληψη, καθώς το κέρδος τους μειώνεται εάν τα αντικείμενα αυτά μεταφερθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες με φορτηγά πλοία, όπως θα έπρεπε.

Ο λιμενάρχης Ηρ
ακλείου προέβη σε μία δήλωση που δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργέλος ανέφερε πως πρόκειται για μία εγκληματική ενέργεια. «Είναι αδιανόητο να κυκλοφορούν ανάμεσά μας τέτοιοι ασυνείδητοι άνθρωποι. Έχω χάσει τον ύπνο μου με τη σκέψη τι θα μπορούσε να συμβεί σε ανυποψίαστους επιβάτες. Από την πλευρά μου θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια που μου δίνει ο νόμος. Ίσως η νομοθεσία θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή. Συγχαρητήρια στο τμήμα Ασφαλείας του ΚΛΗ για την επιτυχία αυτή. Εμείς θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τους ελέγχους των φορτηγών στο λιμάνι, όμως αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται συγχρόνως και λίγη ανθρώπινη συνείδηση».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως ποσότητα φιαλών βουτανίου και κηροζίνης που έχει κατασχεθεί πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια, γιατί μεταφέρθηκε παράνομα με επιβατικό πλοίο, κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου από τη ναυτική νομοθεσία για λόγουςασφαλείας. Τέτοια φορτία φτάνουν στην Κρήτη μόνο με ειδικό πλοίο που «πιάνει» στο Λιμάνι της Σούδας.

Δυστυχώς όμως το νόμο δεν εφαρμόζουν πάντα οι εταιρίες και οι οδηγοί, προκειμένου ν’ αποφεύγουν, όπως προαναφέρθηκε, το κόστος χρόνου και χρήματος, θέτοντας όμως σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Είναι εξωφρενικό, ν’ αναλογιστεί κανείς πως το συγκεκριμένο φορτηγό ταξίδεψε με οχηματαγωγό πλοίο στο οποίο επέβαιναν 1500 άνθρωποι!

Ο ακριβής αριθμός των φιαλιδίων που κατασχέθηκαν άφησε άφωνους τους λιμενικούς, οι οποίοι έλεγαν πως ένα τέτοιο φορτίου ήταν ικανό να βυθίσει ακαριαία το πλοίο με το οποίο γινόταν η μεταφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου το φορτηγό μετέφερε 6240 φιάλες βουτανίου (γκαζάκια), 480 λίτρα κηροζίνης θέρμανσης και 20 φιάλες βουτανίου των τριών κιλών. Όλα ήταν κρυμμένα στο φορτηγό το οποίο μετέφερε επίσης ρούχα, τρόφιμα, πλαστικά, τηλεοράσεις κοκ.

“Για ασυνείδητους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές επιβατών κάνει λόγο ο λιμενάρχης Ηρακλείου”.

Το φορτηγό πάντως κατασχέθηκε και ο οδηγός παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.

Κατά την προσωπική μας άποψη παράλληλα θα έπρεπε να βρεθούν κατηγορούμενοι και ΟΛΟΙ όσοι είχαν άμεση ή έμμεση συμμετοχή στο συμβάν αυτό. Θεωρούμε μάλιστα ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη και αυτοί που επέτρεψαν να ταξιδέψει ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ένα τέτοιο φορτηγό χωρίς να ανακαλυφθεί, έγκαιρα το είδος του μεταφερόμενου φορτίου.

Το συμβάν αυτό δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σε όσους ταξιδεύουν με οχηματαγωγά πλοία ως προς την ασφάλειά τους αφού τέτοια περιστατικά φαίνεται να ξεφεύγουν από τον έλεγχο τόσο των λιμενικών όσων και των υπευθύνων φόρτωσης των πλοίων.

Το γεγονός ότι τελικά συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού και ότι θα ακολουθήσει όπως πιστεύουμε, η παραδειγματική τιμωρία του δεν μας ικανοποιεί πλήρως αφού δεν θα δούμε να κάθονται στο σκαμνί του κατηγορουμένου και όσοι εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη και απαράδεκτη μεταφορά.

Πηγές:
Ιντερνετ
Εφημερίδα Πατρίς
http://www.patris.gr/articles/168415/104481
Διαδικτυακή εφημερίδα Pediadanews
http://www.pediadanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3635:-lr-&catid=36:topika-nea&Itemid=71

Δεν υπάρχουν σχόλια: